Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Farklı kategorilerdeki eğitimlere kolay ulaşım sağlayarak hayatı güzelleştirmeyi amaç edinen Humanart, birbirine yol gösteren bir topluluk oluşturma fikriyle yola çıkmış durumda. Kurucusu Derya İzgür ise bu uygulamaya dair merak edilen sorulara yanıt veriyor.
Kariyer hayatınızda ilerlemenize basamak oluşturacak pek çok sertifika programı ya da eğitime kayıt olmuşsunuzdur. Peki, söz konusu ruhunuza ve genel olarak hayatınıza yatırım yapmak olduğunda durum nedir?
Hayatına yatırım yapmak isteyenlere rehber olmak amacıyla kurulan Humanart, kendini gerçekleştirmeden bütünsel sağlığa, iyi bir ebeveyn olmaktan iyi bir lider olmaya, sürdürülebilirlikten bütçe yönetimine kadar hayatın her alanına dair atölyelerle karşımıza çıkıyor. Şimdi söz uygulamanın kurucusu Derya İzgür’de.
Humanart’ı biraz tanıtabilir misiniz? Ne gibi bir amaçla yola çıktı?
Pandeminin ve dijitalleşmenin ışığında dünya düzeni değişiyor. Yeni dünya düzeninin ihtiyaçları da bambaşka. Anlamlı bir yaşam arayışı, gerçek isteklerini tanımak, hayatının lideri olmak ve dünya için faydalı kararlar almak hiçbir zaman bu denli önemli olmamıştı.
Dünya iyi yaşamın boyutları çevresinde en bireysel ve aynı zamanda en kolektif haline doğru evriliyor. Ancak ne yazık ki iyi yaşam ekosisteminde çoğunlukla hizmet sağlayıcıların bireysel hareket ettiği çok dağınık bir sistem var. Katılımcılar kurumsal bir aracıya ihtiyaç duyuyor; tıpkı eve yemek söylerken, otel rezervasyonu yaparken, eve bir eşya alırken olduğu gibi.
Humanart, bireylerin ve şirketlerin yeni dünya düzenine geçişini kolaylaştırmak için iyi yaşam alanında sunulan atölye ve programları bir araya getiren bir sistem.
Humanart’ı hayata geçirme fikri nasıl doğdu?
Humanart hayatımı sorguladığım bir dönemde ortaya çıktı. Ben dünyanın her yerinde, aradığı her şeye kolayca ulaşmaya alışmış bir insanım. Kendi ülkemde hayatımı güzelleştirmeye, kendimi dönüştürmeye karar verdiğimde fark ettim ki bana iyi gelecek eğitimleri bulmak hiç de kolay değil. Eğitimlerle ilgili bilgilere sadece Instagram üzerinden ulaşmak, eğitmenlerin CV’lerine, eğitimlerin fiyatlarına şeffafça ulaşamamak, bana neyin iyi gelebileceğini büyük uğraşlar sonucu bulmak beni çok yordu. Kendimi, hayatımı güzelleştirdikçe, bu bilgileri kolayca ulaşılır kılmayı ve sayısız insanın hayatına dokunabilmeyi kendime misyon haline getirdim.
Sizce Humanart Türkiye’de ne tür bir ihtiyaca cevap veriyor?
Herkes içinde bir yerde yepyeni bir çağın başladığının farkında; bir ilişki isteği, kusursuz vücutlar, kariyer saplantıları, alışveriş hazzı bir bir yıkılan kumdan kaleler gibi. Daha büyük bir arayış var, sorgulama, atağa geçme isteği... İşte Humanart burada devreye giriyor. Deneyimlerini paylaşarak birbirine yol gösteren, birbirine öneriler veren bir topluluk oluşturmak istiyor. www.humanart.app kategorileri, filtreleri, puanlamaları, yorumları ve şeffaflığı ile bu toplumun hayatı güzelleştirme kılavuzu diyebilirim.
Burada yer alacak programları ve eğitimcileri nasıl seçiyorsunuz?
İlk dikkat ettiğimiz nokta, eğitmenin vermek istediği eğitimi verme yetkinliği. Bunun içinde diplomalar, sertifikalar, bunların alındığı yerler, eğitimlerin süreleri çok önemli. Humanart’ın ana misyonlarından biri topluluğuna Linkedin’de dolaşır gibi eğitimleri seçerken eğitmenlerin eğitim seviyelerine önem vermeyi alışkanlık haline getirmeleri, dersi verme yetkinliğini sorgulamaları.
Öncelikle kendi araştırmalarımız doğrultusunda eğitmen, mekan ve oluşumları değerlendiriyoruz. Bunun yanında başvuruları değerlendiriyor, birincil bir elemeden geçiriyoruz. Gerisi topluluğun verdiği puanlar ve yaptıkları yorumlar ile devam edecek. Bedenlerimizi, ruhumuzu, geleceğimizi bu kadar kolay birilerine emanet edemeyiz. Bunun için de bize ışık tutacak en büyük araç, eğitmenlerin Instagram’daki takipçi sayısı, yazıları veya reel videoları değil; birbirimizin deneyimleri.
Sürdürülebilirlik Humanart’ın önemli değerlerinden biri. Bunu atölyelerde neler doğrultusunda kategorize ediyorsunuz?
Kesinlikle öyle! Sürdürülebilirliğin toplumun alışkanlıklarını değiştirme misyonumuzda yeri büyük. Biz global şirketlerden daha çok bireysel rutinlerin ve taleplerin asıl dönüşümü sağlayacağını düşünüyoruz.
Humanart’ta doğanın sürdürebilirliği, karbon ayak izlerinin azaltılması üzerine faydalar yaratan atölyeler Çevresel İyi Yaşam Kategorisi altında yer alıyor. Burada komposttan, minimalizme, sürdürülebilir modaya bir çok farklı içerik mevcut.
Bununla beraber Humanart’ta sürdürülebilirlik kavramı sadece doğa ile ilintili kalmıyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak anlamını taşıyan sürdürülebilirlik kavramı Çocukla İyi Yaşam, Mesleki İyi Yaşam, Fiziksel ve Finansal İyi Yaşam kategorilerimizde de zaman zaman karşımıza çıkabiliyor. Etkinlikler içinde sürdürülebilir ebeveynlik, sürdürülebilir liderlik, sürdürülebilir iletişim gibi bir çok farklı kavram ile karşılaşmak mümkün.
İyi yaşamak herkesin amaçlarından biri elbette. Atölyelerle birlikte bunu günlük hayata uygulamada nelere dikkat edilmeli sizce? Küçük önerileriniz var mıdır?
Küçük adımlarla başlamak! Basit rutinler ve alışkanlıklar, aslında nasıl bir hayat yaşadığımızı çok önem verdiğimiz büyük kararlarımızdan daha fazla etkiliyor. İkinci ayımızda paylaşmak için 9 kategorimize özel günlük hayatta rahatlıkla uygulanabilir aksiyonlardan oluşan eğlenceli filtreler hazırladık. Humanart Instagram hesabımızda yakında yayınlanacak bu filtreler yardımıyla da iyi yaşamı küçük küçük hayatlara katmak mümkün.
Mutluluk, huzur ve başarı gibi kavramları ulaşılması zor bir seviyeye koyan pek çok insan var. Buradaki en büyük yanılgı ne olabilir?
Mutluluğu, huzuru ve başarıyı ulaşılacak bir mertebe olarak görmek. Halbuki 3’ü de bir olma hali. Ve bu üç olma halinde gezinmek için büyük hedeflere ulaşmaya ihtiyaç yok.
Her anlamda iyi yaşamı bir sanat, insanları ise sanatçı olarak konumlandırırsak, ortaya güçlü bir eser çıkmasının formülü nasıl oluşturulabilir?
Yaşamın tüm boyutlarını iyileştirmeye özen göstermek. Çok sağlıklı beslenen spor yapan birisinin insan ilişkileri iyi değilse güçlü bir eserden söz edemeyiz. Çok iyi bir yönetici hayatında anlam yoksunluğu çekiyorsa iyi bir eserden söz edemeyiz.
Birçok kişi iyi yaşamın bir veya iki boyutuna kendini kaptırıyor. Diğer boyutları tamamen kenara itiyor. Sadece iyi bir anne, sadece enfes bir yogi, sadece şefkatli bir lider olmak tek başına hayatı güzelleştirmiyor. Seçili alanlarda en iyi olmak yerine her alanda yeterince iyi olmak iyi yaşamın en büyük sırrı.