Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Manş Denizi, Kuzey Kanalı ve Cook Boğazı geçişini tamamlayan açık su yüzücüsü Aysu Türkoğlu hedefinin Oceans Seven’ı tamamlamak olduğunu söylüyor.
Ocean Seven hedefinde Manş Denizi, Kuzey Kanalı ve Cook Boğazı’nı yüzerek geçen açık su yüzücüsü Aysu Türkoğlu büyük bir azim, cesaret ve eforla yoluna devam ediyor. En önemli üç geçişi geride bırakan Türkoğlu, Kuzey Kanalı’nı geçerek bunu başaran ilk Türk kadın ve en genç Türk unvanına sahip olmuştu. Hedefini 5 yıl içerisinde tamamlayarak Guinness rekoru kırmayı amaçlayan Türkoğlu, Vogue Türkiye’ye konuştu.
2022’de Manş Kanalı’nı, 2023 yılında Kuzey Kanalı’nı, bu yıl da Cook Boğazı’nı geçmeyi başardınız. Başarılarla dolu bir spor kariyeri. Açık su yüzücülüğüne nasıl başladınız?
Bir gün antrenmandayken hocamız takım arkadaşıma 1500 metrelik bir açık su yarışı olduğunu ve katılmak isteyip istemediğini sordu ve ben de başka hangi mesafeler olduğunu sorduğumda 1 buçuk, 3 ve 6 kilometreler olduğunu söyledi. 6 kilometrelik yarışa katılmak istediğimi söyledim ve açık su maceram böyle başladı. Daha sonrasında birçok açık su yarışmasına katıldım ve şu an buradayım.
Denizde saatlerce yüzmenin ardında büyük bir fiziksel ve mental çalışma yatıyor. Biraz hazırlıklarınızdan bahsedebilir misiniz? Nasıl bir antrenman programınız oluyor?
Çok çeşitli ve uzun süreli antrenmanlarım oluyor. Özellikle bu sene Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Kulübü’yle çok sağlam antrenmanlar yaptım. Yanımda 12-13 yaşındaki takım arkadaşlarımla beraber yaptığım antrenmanlar, Deniz ve Ayşegül hocamla beraber beni oldukça ileri noktaya taşıdı. Bununla beraber Şafak hocamın yaptırdığı kuvvet antrenmanları da beni ekstra güçlendirip kondisyonuma destek oldu.
Tehlikeli deniz canlılarından korunmak ve farklı deniz koşullarında vücut ısısı önemli. Bu zorluklarla nasıl baş ediyorsunuz? Güvenlik önlemleriniz neler?
Öncelikle deniz bize ait değil, orası farklı bir habitat ve orada yaşayan her canlıya saygı duymalıyız. Bu yüzden canlılardan korunmak konusunda yapabileceğimiz tek şey problemsiz bir yüzüş için dua etmek. Onun dışında ısıdan korunmak için en başta belli bir miktar yağ dokunuz olması gerekiyor yoksa hipotermiye girmeniz an meselesi. Onun dışında lanolin denilen yağ ile vazelini karıştırıp vücudumuzun belli yerlerine sürüyoruz ki tuzlusuyla vücudumuz tahriş olmasın hem de az da olsa soğuktan korusun.
Başarıların ardında önemli bir ekip çalışması var. Ekip seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Hangi faktörlere öncelik veriyorsunuz?
Hep söylediğimiz bir şey var, bu işte ekibin ne kadar iyiyse sen de o kadar iyisin. Siz sudayken tekneye baktığınızda size mutluluk ve güven veren kişiler olması gerekiyor. Her kafamı çevirdiğimde benim için orada iyi olmamı bekleyen kişilerin olması çok değerli bir şey.
Aynı zamanda beslenmeye de dikkat ediyorsunuz. Hem hazırlık aşamasında hem de saatlerce yüzme sırasında nasıl bir beslenme stratejisi uyguluyorsunuz?
Özellikle Kuzey Kanalı geçişimde oldukça fazla yağ kütlesi oluşturmuştum vücudumda. Soğuk suda saatlerce yüzmek, performans göstermek şurada dursun, suyun içinde bekleseniz dahi enerji harcamış oluyorsunuz. Bu yüzden yağ deponuzun olması sizi hem soğuktan koruyacak hem de uzun süren soğuk yüzüşte enerji deposu olarak kullanılacak. Geçişlerde ise antrenmanlarda deneyimleyip bana iyi hissettiren karışımları kullanıyorum. Örneğin, son iki geçişimde de sıcak suyla karıştırılmış karbonhidrat ürününü kullandım ve beni çok iyi hissettirdi. Midemi bulandırmadı, enerji verdi ve beni dinç tuttu. Önemli olan size iyi geleni bulabilmek.
Açık denizde yüzerken unutamadığınız, sizi mutlu eden veya beklenmedik bir anınız var mı?
Kuzey yüzüşümde su 13-14 derecelerdeydi ve 7. saate doğru ufak çapta kasılmalar yaşıyordum. Tam bir mucize ve bir değişiklik olsun diye içimden geçirdim ve 10 saniye içerisinde altımdan yunuslar geçmeye başladı. Bu en özel anlarımdan biridir.
Bu sporun sağlığınıza olan katkıları ve zorlukları neler?
Çocukluktan beri yaptığım için iskelet ve kas sistemim oldukça iyi durumda. Bununla beraber sporun beraberinde getirdiği sağlıklı beslenme rutini de bana yaşıtlarıma kıyasla çok daha sağlam bir immun direnci kazandırdı; küçük yaştan itibaren çok sağlam bir metabolizma inşa etmiş oldum (ben ve ailem). Ancak maraton yüzme dediğimiz spor, her yarışta, geçişte size çok büyük metabolik hasarlar bırakabiliyor. Bu yüzden çok temkinli ilerlenmesi gerek.
Hedefinizin Oceans Seven’ı tamamlamak olduğunu biliyoruz. Cook Boğazı, Manş Kanalı, Kuzey Kanalı’nın ardından Molokai Kanalı, Catalina Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Tsagaru Kanalı diğer rotalar olacak. Açık denizde yüzmek için bu başarıları gerektiren en önemli faktörler neler?
Pes etmemek. Önünüze her zaman engeller çıkacak, işler beklemediğiniz bir yere gidebilecek, o yüzden asla pes etmemeniz gerekiyor. Her ne kadar yüzüşünüz iyi olursa olsun her zaman mental dayanıklılığınızın üst düzey olması lazım.
Yüzme sporunun ülkemizdeki farkındalığı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Eskiden çok çok daha azdı ama başarılar geldikçe, biz sesimizi duyurmaya başladıkça olaylar değişmeye başladı. Takım sporlarının yanında maalesef bireysel sporlar çok az duyuluyor ama ben kendi adıma her zaman yaptığım sporu en iyi şekilde yapıp sesimi duyurmaya çalışacağıma söz veriyorum.