Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
“Bu yıl kilo vereceğim, haftada dört kez egzersiz yapacağım, arkadaşlarıma daha çok vakit ayıracağım, daha çok seyahat edeceğim, bir kedi sahipleneceğim…” Yeni yıl kararlarınız kocaman bir imkansızlar listesi haline geldiyse, daha ulaşılabilir hedefler ve başarı için bu ipuçlarına göz atabilirsiniz.
Malum gece yaklaşıyor. Hepimizde 2025’te bir şeyleri farklı yapma isteği uyandırıyor yılın bu zamanı. Kararlar alma eğilimindeyiz; vazgeçilecek ve kazanılacak alışkanlıkların koca bir listesine bakarken bulanlardan mısınız kendinizi? O halde biraz yavaşlayıp, kendinizden beklentilerinizi detaylı bir değerlendirmeye tabi tutmakta fayda var.
Birtakım kararlar alıp, potansiyelinize yaklaşmaya karar verdiniz. Harika! Northwestern Üniversitesi’nden Psikiyatr Glenn Miller, yeni yıl kararlarını “kendimizi geliştirmek ve yaşamlarımızı daha iyi kılmak için verdiğimiz sözler” olarak tanımlıyor. Psikolog ve psikiyatrlara göre yıl sonu böyle bir isteğe kapılmak iyi bir şey. “Her yıl birçoğumuzun bu kararları −yıl boyu uysa da uymasa da− almamız, değişime ayak uydurma kabiliyetimize ve olmak istediğimiz kişiye dönüşebileceğimize duyduğumuz inancın ve umudun bir göstergesi” diyor Miller. Sorun bu kararlara uymama ve peşinden gelen suçluluk hissi kısmında. Gerçek dışı beklentilerin sürükleyeceği yersiz bir başarısızlık hissiyle kendinizi suçlamamak için, yeni yıl kararlarınızı aşağıdaki adımlara göre gözden geçirmek isteyebilirsiniz.
California Üniversitesi’ne bağlı tıp merkezi UC Davis Health, yeni yıl kararlarınıza daha kolay uyum sağlamak ve belirlediğiniz hedefleri gerçekleştirmek için bazı önerilerde bulunuyor.
Biraz kilo vermeyi mi koydunuz aklınıza? Ailenizle daha çok vakit geçirmeye mi karar verdiniz? Sigarayı mı bırakacaksınız? Daha çok egzersiz yapmak da hedefler arasında tabii… Çok fazla olmadı mı? Uzmanlar listenin fazla uzayabildiğine dair uyarıyor. Odaklanmak istediğiniz alanlardan bir ya da ikisini önceliklendirerek bir seçim yapın. Bu, başarısızlık hissindense aklınıza koyduğunuzu gerçekleştirebileceğinize dair güveninizi pekiştirecektir.
Hedefinizi belirledikten sonra detaylı bir plan çıkarın. Neler yapmanız gerekiyor? Gerçekçi olun; ne kadar sürede ulaşabilirsiniz bu hedefe? Kötü bir alışkanlıktan kurtulmak mı istiyorsunuz? Önce insanların benzer alışkanlıklarından ortalama ne kadar sürede kurtulduklarını araştırın. Bu yolda ne gibi engellerle karşılaşacaksınız, önceden belirleyin ve karşınıza çıktıklarında afallamayın. Doğru bir plan ve gerçekçi bir hedef süreyle sonuca daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
“Daha çok egzersiz yapacağım.” Bu hemen hepimizin kararları arasında var. Peki ne anlama geliyor tam olarak bu daha çok? Hedefleriniz konusunda detaycı olmayı deneyin. “Haftada üç kez, yarımşar saat egzersiz yapacağım” gibi mesela. Hedefinizde spesifik olmak, hem yarı yoldan dönmemenize yardım edecek, hem de sıra dışı beklentilere girmenize engel olacaktır.
Küçük adımlarla başlayın. Koca bir yılı hatta belki son birkaç yılı geç saatlerde yatarak mı geçirdiniz? Hemen uyku düzeninizi toparlamayı bekleyemezsiniz, değil mi? On kilo mu vermek istiyorsunuz? Önce küçük bir rakam belirleyin; iki ayda üç kilo örneğin. Üç kiloyu verdikten sonra, beş ve sekiz gibi hedeflerle devam edebilirsiniz. Küçük adımların büyük yol kat etmenizdeki payını göreceksiniz.
Geçmişte deneyip başarısız olduğunuz hedeflerden uzaklaşın; zira geçen sefer takıldığınız engellerle yeniden karşılaşmanız işten bile değil. Bunun yerine farklı bir yola girmeyi deneyin. Ya da belki, geçmiş bir hedefinizi daha ulaşılabilir bir çerçeveye sığdırmayı deneyebilirsiniz. Önemli olan, önceden başarısız olduğunuz bilgisiyle aynı yoldan yürümek yerine yepyeni bir alanda, farklı bir şekilde gelişmeniz.
Yakınlarınızla hedefinizi ya da kararınızı paylaşın. Bunlara ulaşmak için çalışırken sizi odakta tutması ve takip etmesi için bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Daha sağlıklı beslenmek mi istiyorsunuz? Eşinize, sevgilinize, ailenizden birilerine öğünlerinizin birer fotoğrafını atabilirsiniz. Böylece hem iletişimde kalır, hem de fotoğraflarınız karşı tarafa ulaştıkça motive olursunuz.
Bir gecede yepyeni bir rutin kazanamayız değil mi? 2009’da European Journal of Social Psychology’de yayımlanan bir çalışmaya göre, kişinin yeni bir alışkanlık benimsemesi için ortalama 66 gün gerekiyor, ancak bu süre kimi bireyler için 254 güne kadar uzayabiliyor. Yani sabırlı olun. Ufak engellere mi takıldınız? Bir hafta oldu ve hedefinize yakın bile değil misiniz? Yeni haftada devam edin. Sabredin ve yeni alışkanlığınızın yaşamınıza iyice uyum sağlaması için bekleyin.
En önemlisi şunu unutmayın; kararlar alalım ya da almayalım, her yıl gelişiyor, öğreniyor, ilerliyoruz. Bu yıl alacağınız yeni kararlardan en önemlisi kendinize hoşgörülü davranmak olmalı belki de. Geçtiğimiz yıl gerçekleştiremediğiniz kararlardansa neleri başardığınıza odaklanın. Geçen yılı güzel anılar ve başarıların biriktiği bir yıl olarak hatırlamak ve gelen yılda bunun üzerine basamaklar çıkmak daha motive edici olmaz mı?