Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Popüler sosyal medya platformu TikTok neden birçok ülkede yasaklandı?
Çin pazarında piyasaya sürülen Douyin uygulamasının global bir versiyonu olan sosyal medya uygulaması TikTok, canlı yayınları ve kısa video özellikleriyle en popüler platformlardan biri haline geldi. Avustralya’dan İngiltere’ye Kanada’dan Hindistan’a dünyanın birçok yerinde kapatılan TikTok, son olarak Amerika’da kullanım dışı bırakılmaya çalışıldı. Geçtiğimiz cumartesi akşamı 170 milyon kullanıcının erişimine kapatılan sosyal medya platformu Trump’ın açıklamalarıyla kısa sürede geri açıldı.
TikTok’un birçok ülkede yasaklanmasının ardındaki nedenler arasında veri güvenliği, ulusal güvenlik endişeleri, sosyal ve politik dinamikleri etkileme potansiyeli bulunuyor. Amerika ve Avrupa Birliği’ne bağlı olan ülkeler, TikTok'un kullanıcılarından topladığı büyük miktarda kişisel veriden endişe duyuyor. Bu veriler arasında konum bilgisi, cihaz bilgisi ve internet gezinme alışkanlıkları yer alıyor. Bazı kişiler, TikTok'un Çin merkezli ana şirketi ByteDance'ın bu verilere erişebilmesi ve Çin hükümeti tarafından kullanılma ihtimali konusunda endişelerini belirtiyor. Bu durum, ulusal güvenlik tehdidi olarak görülüyor. Hükümetler, TikTok'un halkın görüşlerini etkilemek, dezenformasyon yaymak ya da casusluk faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kullanılabileceğinden endişe ediyor. TikTok, yanıltıcı bilgi, nefret söylemi ve tehlikeli davranışları teşvik eden içeriklere ev sahipliği yaptığı için eleştiri görüyor. Birçok ülke, özellikle çocukları ve gençleri korumak amacıyla uygulamayı yasaklamaya yöneliyor. Bazı hükümetler, TikTok'un geleneksel değerleri zayıflatabileceği veya kültürel normlara ya da politik ideolojilere aykırı içerikler yayabileceğini düşünüyor. TikTok'un yazılımındaki güvenlik açıkları veya siber saldırılara karşı potansiyel bir zafiyet, bazı ülkelerde yasaklanmasına neden olmaya devam ediyor. Eleştirmenler, uygulamanın kötü amaçlı yazılım veya dijital saldırılar için bir kanal olabileceğini öne sürüyor.
İngiltere'nin Kabine Ofisi Dışişleri Bakanı Oliver Dowden, 16 Mart 2023'te İngiltere Avam Kamarası'na yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin cihazlarında TikTok'un derhal yasaklanacağını duyurdu. Yasağın temelinde, İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından hazırlanan ve belirli platformların hassas hükümet verilerine erişim ve kullanım konusunda riskler taşıyabileceğini tespit eden bir rapor yer alıyor.
Fransa hükümeti, 24 Mart 2023'te 2.5 milyon devlet memurunun iş telefonlarına TikTok, Netflix ve Instagram gibi “eğlence amaçlı” uygulamaların yüklenmesini yasakladı. Bu yasak, derhal yürürlüğe girdi ve yalnızca devlet cihazlarını kapsadı. Fransa hükümeti, “Eğlence amaçlı uygulamalar, idari cihazlarda yeterli siber güvenlik ve veri koruma seviyeleri sunmuyor. Bu nedenle, bu uygulamalar kamu görevlilerinin veri güvenliğini tehlikeye atabilir” açıklamasında bulundu.
Kanada federal hükümeti, 6 Kasım'da TikTok'un yabancı müdahale endişeleri nedeniyle ülke genelinde faaliyetlerini durdurmasını emretti. Yenilik Bakanı François-Philippe Champagne, Toronto ve Vancouver'daki TikTok ofislerinin, Kanada'nın güvenlik ve istihbarat uzmanlarının tavsiyesi üzerine kapatıldığını söyledi.
Hindistan, 2020 yılında gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok ve WeChat gibi Çin menşeli birçok uygulamayı yasakladı.
Avustralya, 4 Nisan 2023'te güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'u federal hükümete ait tüm cihazlarda yasakladı. Başsavcılık tarafından yayımlanan bildiride, TikTok'un “kullanıcı verilerini kapsamlı bir şekilde toplaması ve Avustralya yasalarıyla çelişen yabancı bir hükümetin yargı dışı talimatlarına tabi olması” nedeniyle güvenlik ve gizlilik riskleri oluşturduğu belirtildi.