Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
...diye bir ödül olsa kesinlikle oyum dondurmaya gider. Yine tatlı krizlerimden birini geçirirken, sevdiğim tatları dondurmayla birleştirme hevesiyle mutfağa girdim. Markette satılan dondurmaları açıkçası dondurma dışında herşeye benzetiyorum. Hatta dondurma demek, eski zamanların süt, şeker ve saleple yapılan dondurmasına haksızlık olur. Bu yeni jenerasyon ‘yenilebilir buzlu ürünler’ kategorisine gidiyor. Benim uydurduğum bir terim değil, gerçekten Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre bu böyle. Araştırdığınızda göreceksiniz ki bir ürünün ‘dondurma’ kategorisinde olabilmesi için içinde süt, kaymak, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma veya meyve içermesi gerekiyor. Piyasada satılan dondurmalar ise ‘Yenilebilir Buzlu Ürün Tebliği’ne göre üretiliyor ve su buzu, meyveli buz, sütlü buz ve çeşitli katkı malzemeleri içeriyor. E-441 koduyla belirtilen jelatin, glikoz şurubu, süt tozu, emülgatör, stabilizatörler, renklendiriciler… Buzdağının sadece görünen kısmı. Bu durumda benim gönül rahatlığıyla bunları yemem mümkün olmadığı için, hayvansal ürünleri ve rafine şekeri de tercih etmediğim için kendi dondurmamı kendim yapmam şart oldu. Yapılışı da dondurma/sorbe makineniz varsa çok kolay… İstediğiniz tatları bir araya getirin, karışımı makineye koyun, 20-30 dk sonra dondurmanız hazır.
Kirazlı Sorbe
En sevdiğim meyveye ithafen bunu yapmasam olmazdı, sonuç tahmin ettiğimden çok daha iyi oldu. Kiraz yerine başka meyveler de kullanabilirsiniz, özellikle erik, şeftali ve kayısıyla harika olacağını düşünüyorum.
3 bardak kiraz
4 çorba kaşığı agave veya bal
1 muz
3 bardak su
1 çorba kaşığı limon suyu
Kirazların çekirdeklerini çıkarın. (Bunun için Paşabahçe de satılan Vişne Çekirdeği Ayırıcısını kullanabilirsiniz. Çok pratik, 3 bardak kiraz benim toplam 5 dakikamı aldı.)
Bütün malzemeleri Blender dan geçirin. Dondurma makinanızın talimatlarına göre karışımı dökün.
Biberiyeli, Zencefilli & Limonlu Dondurma
1 bardak badem sütü (tarifi bir önceki yazıda bulabilirsiniz)
¼ bardak soğuk sıkım hindistan cevizi yağı
3 limonun suyu
1 limonun kabuğu
2 çorba kaşığı doğranmış taze biberiye
2 çay kaşığı ezilmiş taze zencefil
½ bardak bal
Bütün karışımı Blender dan geçirin, dondurma makinenizin talimatlarına göre karışımı dökün.
Susamlı Dondurma
1 bardak çiğ caju fıstığı (4 saat suda bekletilmiş)
½ bardak agave / bal
1 bardak badem sütü
3 çorba kaşığı tahin
¼ bardak soğuk sıkım hindistan cevizi yağı
biraz Himalaya tuzu
2 kapak vanilya özü*
Bütün karışımı Blender dan geçirin, dondurma makinenizin talimatlarına göre karışımı dökün.
*Vanilya özü, marketlerde satılan vanilinle aynı şey değildir. Pastane malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz, kendiniz de yapabilirsiniz. 4-5 vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip, içinde çekirdeklerini bıçakla sıyırmak suretiyle koyu renkli cam bir kavanoza koyun. Vanilya çubuklarını da koyup, kavanozun ¾ ünü biraz daha kapsayacak kadar rom koyun. 1 ay boyunca güneş görmeyen bir yerde muhafaza edip, ara sıra çalkalayın. Bunu vanilya tadı istediğiniz her yerde az bir miktar kullanabilirsiniz.