Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yağ Yakmak için yağ yememek mi gerekir? Dilara Koçak yağ yakmanın üç basit kuralını yazdı.
Fotoğraf: James Baigrie/Getty Images
Artık zayıflama ve kilo kaybı konusunda genel bir bilinç meydana geldiğini düşünüyorum. Yıllardır sağlıklı kilo kaybının yağdan olması gerektiğini anlatan bir beslenme uzmanı olarak son zamanlarda bu konudaki farkındalığın artıyor olması beni mutlu ediyor. Gündem de yavaş yavaş kilo vermek değil de ‘yağ yakmak’ oluyor.
Şuanda içinizden ‘yağ yakabilmek için neler yapmak gerekiyor?’ sorusunu geçirdiğinizi biliyorum. İşte size yağ yakmanın üç basit kuralı….
- İyi bir kas kütlesi (yani egzersiz)
- Dengeli bir diyet (yani içinde yağ, protein ve dengeli karbonhidrat olan)
- Düzeli öğün (çok uzun süreler aç kalmak kas kaybına sebep olabilir, gün içinde 3 ana öğün ve gerekiyorsa 1-2 ara öğün yapabilirsiniz)
İlk bakışta mantık olarak doğru gibi görünse de bu tamamen bir diyet efsanesidir. Vücudumuz bu kadar basit bir sistemle çalışmıyor. Yağsız bir diyet uygulamak yağ yakmanıza destek olmadığı gibi, sağlık için problemlere de sebep olabilir. Çünkü içinde yağ bulunan fosfolipitler beyin ve sinir dokuları için elzemdir. Bu sebeple yağsız bir diyet uygulamak sağlık açısından doğru değildir. Deri altı yağ tabakası, vücut ısısının kaybını önler kış aylarında yağlı olan bireyler zayıf olanlara göre daha az üşür ve daha çok terler. Yağ, organları çevreleyerek dış etkenlerden korur. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için yağsız bir diyetle mümkün değildir. Ve en önemli noktalardan biri de tokluk hissidir, yağ uzun süre midede kalarak midenin boşalmasını geciktirir ve tokluk hissi verir.
Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli bir beslenme programı çok önemlidir. Eğer tüketmeniz gerekenden daha fazla yağ alıyorsanız, bir beslenme uzmanına danışarak beslenmenizdeki doymuş yağ oranını azaltıp, sağlıklı yağlarla dengeleyebilirsiniz.
Aslında vücuda alınan yağın genellikle yarısı, yiyeceklerin bileşimindedir ve görünmez. Örneğin, süt, peynir ve et gibi gıdaların içindeki yağlar dışarıdan bakıldığında görünmez. Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edebilirsiniz.
Günlük hayatınızda yağ dengesini sağlamaya özen gösterin ve tek bir yağa odaklanmayın. Sıcak sebze yemeklerinde fındık yağı ile diğer bitkisel sıvı yağları karıştırarak kullanabilirsiniz. Salata ve soğuk sebzeye zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Dengeli bir şekilde günlük mutfağınızda tereyağı da kullanabilirsiniz. Haftada en az 2 kez de omega-3 alımınızı desteklemek için balığı unutmayın. Bunların yanı sıra fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, keten tohumu , avokadoyu ve Hindistan cevizi gibi besinler de sağlıklı yağ kaynaklarındandır.