Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, teff tohumuyla ilgili yanlış bilinen gerçekleri yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Teff tohumu hakkında geçtiğimiz haftalarda sosyal medya üzerinden çok fazla soru almış ve soruları yanıtlamıştım. Teff tohumunun ve teff tohumu çayının mucize olmadığını sosyal medya takipçilerimle paylaşmıştım. Geçtiğimiz hafta Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerde teff tohumu çaylarında sibutramin bulunduğu yayınlandı. Peki nedir bu sibutramin biliyor musunuz? Sibutramin obezite tedavisinde kullanılan beyin içindeki nörotransmitterleri değiştirerek kilo kaybına yardımcı olan fakat bunun yanı sıra birçok yan etkileri olan bir maddedir. Kardiyolojik yan etkileri nedeniyle 2010 yılında önce Avrupa’da sonra da Amerika’da yasaklandı. Aslında teff tohumu çayı burada sadece bir örnek, çünkü her sene karşımıza bu tür ürünler çıkıyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Her zayıflama vaadine lütfen inanmayın. Hiçbir besin tek başına kilo verdirmez ve hiçbir besinde kilo almanın tek suçlusu olamaz. Teff çayı da bir mucize gibi düşünülmesin. Teff bir tahıl tanesi ve aslında kullanımı bu yönde. Teff çayı olarak piyasada gördüğünüz ve zayıflatma vaadiyle reklamlarıyla karşılaştığınız çayların içeriğine baktığımızda teff dışında pek çok ilave var.
Teff, lif, amino asit ve protein içerir, gluten içermez karabuğday ve kinoadan çok da farklı değildir. Eğer glutene karşı bir hassasiyetiniz yoksa bizim bulgurumuz hepimiz için idealdir. Teff tohumunun, diğer tahıllara göre demir içeriği daha yüksektir ancak teff tohumu çayından bahsediyorsak böyle bir durum söz konusu değildir. Teff tahıl ve un olarak daha yoğun kullanılıyor ve zor şartlara daha dayanıklı oldığu da biliniyor.
Bu konuda bir noktaya daha dikkatinizi çekmek istyorum. Uzun süredir üzerinde durduğum ve son yıllarda çok daha fazla konuşacağımız sürdürülebilir beslenme ve doğayı besleme konusunda da teff tohumu bize avantajlı görünmüyor. Teff’in Afrika’dan geliyor olması, ekosistem ve sürdürülebilir beslenme adına ülkemiz için iyi bir seçim değil.