Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kış aylarının en popüler konularından bağışıklık sistemi… Siz bağışıklık sisteminizi güçlendirmek veya güçlü tutabilmek için neler yapıyorsunuz?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kış aylarının en popüler konularından biri bağışıklık sistemi… Siz bağışıklık sisteminizi güçlendirmek veya güçlü tutabilmek için neler yapıyorsunuz?
Bağışıklık sistemi sadece kış aylarında değil, bütün mevsimlerde çok önemli. Ve onu güçlü tutabilmek için en önemli faktörler, bütün besinleri, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içeren bir beslenme programı, stres yönetimi, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve hijyen koşullarına dikkat etmek gibi sıralanabilir.
Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra bazı doğal ürünler de bu konuda çok destekleyici oluyor. Ben propolisten de destek alıyorum ve bu konuda sosyal medyadan çok fazla soru geliyor. Propolis ile tanışma sebebim kıymetli dostum Aslı Elif Tanuğur çünkü onun cok gururlandığım bir hikayesi var.
Gıda Yüksek Mühendisi olan Aslı, oğlunun antibiyotiğine çare aradığı dönemde propolis ve arı sütü hakkında çok araştırma yaptı, balın ülkemize özellikle Çin’den ithal geldiğini ve bu ürünlerde katkı sorunları olduğunu ve ürünlerin saf olmadığını gördü. Ülkemizde propolisin yerli üretimini başlatmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent’te kendi firmasını kurdu. Şimdiyse ulusal ve uluslararası 11 ödülün sahibi. Gıda Yüksek Mühendisi bir dostun bilgi ve araştırma sonuçlarını paylaşmak istiyorum.
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları güçlü antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip doğal bir arı ürünüdür. Kovandaki mikropları yok etmek ve arı kolonisinin sağlığını korumak için kullanılır. Propolisin antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Propolis kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösterir. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değildir. Kovanda balmumu ile karışık halde, oldukça sert bir üründür. Bu haliyle vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilir. Dolayısıyla propolisi insan tüketimine uygun hale getirmek için mutlaka uzmanlar tarafından uygun koşullarda ekstraksiyon yani özütleme işlemi yapılmalıdır. Uygun koşullarda işlenmediği takdirde propolisin biyolojik aktivitesi ve sağlık etkilerinden bahsetmek söz konusu değildir. Bu yüzden propolisi güvenilir markalardan temin etmek önemli.
Propolis hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Ayrıca, yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı da gösterilmiştir.
Günlük bağışıklık desteği olarak propolisi damla olarak tüketebilirsiniz. Damla propolisten yetişkinler için günde 20 damla, çocuklar için günde 10 damla tavsiye ediliyor. Burada karşımıza iki çeşit propolis çıkabiliyor. Suda çözünen ve çözünmeyen. Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak, suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz. Ayrıca propolisli ballı karışımları da günde 1 tatlı kaşığı doğrudan veya ılık süt, yoğurt gibi gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz.