Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
SAD (Seasonal Affective Disorder) yani Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu sendromunu yenmek mümkün mü? Bizi gerçekten bu havalar mı mahvetti?
Güneş ışığını nadiren gördüğümüz ve bir daha hava hiç ısınmayacakmış gibi hissettiğimiz şu günlere kış diyoruz. Öyle ki kış aylarında soğuk ve karlı bir günde gözümüzün önüne gelen kum, deniz, güneş üçlemesine hiç girmeyelim. İşe veya okula giderken, bize ineceğimiz metro durağını bile unutturan bu hayallerin gerçekleşmesine aylar olması bizi daha da mutsuzlaştırıyor, hatta bazılarımızın depresyona girmesine bile neden olabiliyor.
Bu aslında Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu adında bir sendrom. İngilizce’de kısaca SAD (Seasonal Affective Disorder) olarak geçen bu hastalığı belki de en güzel İngilizce ismi anlatıyor. İlk başlarda aşırı yemek yemeye, bitkin hissetmeye ve uzun saatler uyumaya başlayan kişilerde, ilerleyen zamanlarda mutsuzluk ve anksiyete gibi depresif belirtiler ortaya çıkıyor. Ama diğer depresyon türlerinin aksine, bu semptomlar mevsimlerle birlikte gelip geçici.
Fotoğraf: Getty Imeges Turkey
Bu hastalığı en çok etkileyen faktörlerden biri güneş ışığı. Vücudumuzda ruh hali ve uyku düzeninden sorumlu serotonin ve melatonin değerleri, kapalı ve yağmurlu bir günde düşerek, kişinin kendini mutsuz ve hüzünlü hissetmesine sebep oluyor. Bu yüzden SAD sendromunu yenmek için doktorlar genelde fototerapi yöntemini tavsiye ediyor.
Bunun için ışık kutusu denilen özel aygıtlar olsa da en kolayı dışarı çıkıp biraz natürel ışık almak. Güneş olmasa bile göz retinanızın alacağı gün ışığı vücuda iyi gelecektir. Kendinizi daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olacak başka bir yöntem ise spor. Egzersiz veya meditasyon yapmak ya da masaja gitmek hem formda kalmanızı hem de stres atmanızı sağlayacaktır. Ayrıca düzenli olarak melatonin almak ta başka bir opsiyon olabilir. Normalde uyumadan önce alınan melatonin hapları, küçük dozlar halinde gün içinde alındığında ruh halini yükseltiyor ve uykunuzu düzenlemeye yardımcı oluyor. Ama yine de melatonini ofisteki önemli bir toplantıdan evvel almamakta fayda var.