Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, mevsimsel alerjinin etkilerini minimuma indirecek 5 beslenme önerisini yazdı.
Fotoğraf: Tory Burch 2018 Pre-Fall
Havaların ısınmaya başlaması, baharın gelmesiyle birlikte siz de burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük hatta bazen yorgunluk ve halsizlik yaşayanlardan mısınız? Korkmayın mevsimsel alerjiyle karşı karşıyasınız. Son yıllarda, alerjik hastalıkların görülme sıklığının arttığını biliyoruz. Polenler ve sigara dumanının yanı sıra artan hava kirliliği, değişen iklimler de alerjiyi tetikliyor.
Mevsimsel alerji yaşam kalitesini oldukça fazla etkileyebiliyor. Fakat günlük hayatta yapacağınız bazı değişikliklerle etkileri ortadan kaldırabilir veya azaltabilirsiniz. Peki neler yapabiliriz?
Mevsimsel alerjinin ilk kuralı elbette sizde alerjiye sebep olan etkiyi öğrenip ondan uzak durmak. Yukarıda da söylediğim gibi bu dönemlerde en çok alerjiye sebep olabilen etkenlerden biri de polen oluyor. Dolayısıyla eğer polen alerjiniz varsa dışarda geçirdiğiniz süreyi azaltmak ve maske kullanmak fayda sağlayabilir. Ev tozlarına karşı alerjiniz varsa evi havalandırmak ve temizlik konusunda da hassas davranmak önemli, fakat polen alerjiniz varsa evi havalandırırken dikkat!
Fotoğraf: Attico 2019 İlkbahar/Yaz
Beslenme de mevsimsel alerjinin yönetilmesi konusunda önemli destekler sağlayabilir.
1. C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, çilek, yaban mersini, limon gibi meyveler her gün tüketilmeli. Yapılan çalışmalar C vitamininden zengin beslenen bireylerin alerjik rinit semptomlarının azaldığını gösteriyor. Özellikle bu mevsimde C vitamini yönünden beslenmenizi zenginleştirin
2. Bağırsaklarınızı önemseyin ve probiyotik besinlere beslenmenizde daha çok verin. Çünkü yapılan çalışmaların bir çoğu sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının alerjileri önleyebileceğini gösteriyor.
3. A vitamini öncüsü, betakaroten kaynağı besinlere yer açılmalı. Beta karotenler, A vitamininin antioksidan öncüsüdür, bağışıklık sistemini güçlendirirerek dolaylı yoldan mevsimsel alerjiye fayda sağlayabilir. Genellikle sarı, turuncu renkli meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda bulunur.
4. Propolis bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicilerinden. Antienflamatuvar ve antioksidan özelliğiyle özellikle mevsim geçişlerinde tüketilmeli.
5. Zerdeçalı ihmal etmeyin. Son dönemlerin en popüler baharatlarından biri olan zerdeçal, içerdiği kurkumin sayesinde antienflamatuar özellik de gösteriyor ve alerji semptomlarını azaltıcı bir etkisi olduğu biliniyor.
Bunların yanı sıra bol su içmeyi, düzenli uyku uyumayı ve egzersiz yapmayı da alerjinin yönetilmesi için ihmal etmeyin. Bütün bunlara dikkat etmenize rağmen hala yoğun bir şekilde alerjik semptomlar yaşıyorsanız hekim kontrolünde ilaç tedavisini de ihmal etmemelisiniz.