Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hoş kokusuyla sevilen ve sağlık açısından sunduğu sayısız faydayla öne çıkan lavanta yağı hakkında bilinmeyenleri sizin için araştırdık.
Lavanta bitkisinin adının Latince “yıkamak” anlamına gelen lavare kelimesinden geldiğini biliyor muydunuz? Antik çağlardan beri lavanta çiçekleri banyolarda kullanılmış ve bitki yatıştırıcı özellikleri için değerlendirilmiştir. Lavanta hem ağrıyı dindirmek hem de yaraları temizlemek için kullanılmıştır ve kendine özgü kokusu sadece bütünsel özelliklerine katkıda bulunur. Günümüzde lavanta yağı tipik olarak damıtma yöntemiyle üretilmektedir ve aromaterapi, kozmetik ve doğal tıbbın temel dayanaklarından biridir.
Her biri farklı bir bileşime ve kokuya sahip birçok lavanta çeşidi vardır. Bununla birlikte, herhangi bir uçucu yağda olduğu gibi, lavanta yağının da tahrişi önlemek için cildinize uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi, jojoba veya badem yağı gibi) ile seyreltilmesi gerektiğini unutmayın. Güvenli bir oran, her bir yemek kaşığı taşıyıcı yağ için üç ila dört damla lavanta yağıdır.
Lavanta yağı, nörotransmitterlere ulaştıklarında rahatlamayı teşvik eden ve uyku kalitesini artıran linalool ve linalil asetat gibi benzersiz bileşikler sayesinde sinir sistemi üzerinde anında sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu doğal moleküller, lavantanın yatıştırıcı ve anksiyolitik etkileriyle rahatlama sağlama yeteneğine katkıda bulunur. Beş ila altı damlayı bir sprey şişesinde suyla karıştırın ve yatmadan önce yastığınızı ve çarşaflarınızı spreyleyin veya yastığınızın her iki tarafına doğrudan iki damla uygulayın.
Banyonuza 10 ila 15 damla lavanta yağı ekleyerek kaslarınızı (ve zihninizi) rahatlatın ve kendinize 20 dakikalık saf bir rahatlama sağlayın (yine de aşırıya kaçmayın - yarım saatten uzun süren sıcak bir banyo cildinizi tahriş edebilir). İsterseniz, kasları daha da gevşetmek ve iltihaplanmayı azaltmak için Epsom tuzları ekleyin. Küvetiniz yoksa, duşunuzun zeminine birkaç damla uçucu yağ damlatarak spa benzeri, şımartıcı bir koku yaratabilirsiniz.
Rahatlamak ve konsantrasyonunuzu artırmak mı istiyorsunuz? Lavanta yağı bir odaya yayıldığında, hoş kokusu ruh halinizi iyileştirecek ve daha uyanık hissetmenizi sağlayacaktır. Ders çalışırken, işteyken veya yoga yaparken kullanmayı deneyin. Altı ila yedi damla lavanta esansiyel yağını su dolu bir kaseye dökün ve radyatörünüzün yanına veya üstüne yerleştirin veya yağı kurutulmuş çiçeklerden oluşan bir potpuriye ekleyin. Alternatif olarak, bir uçucu yağ difüzörü kullanabilirsiniz.
Taze, otsu aromasıyla lavanta, parfümlerde sıklıkla kullanılan bir bileşendir (fougère koku ailesinin temel bir bileşenidir). Bir taşıyıcı yağla (jojoba veya tatlı badem gibi) seyreltin, ardından bileklerinize veya kulaklarınızın arkasına uygulayın. Cildinizi eşsiz bir şekilde parfümleyerek gün boyunca huzur hissi yaratabilirsiniz.
Hassas bir cildiniz varsa, kişiselleştirilmiş bir tonik oluşturmak için lavanta yağı kullanabilirsiniz çünkü lavanta, pH değerinizi dengelemeye ve koruyucu, tahriş etmeyen bir bariyer oluşturmaya yardımcı olur. Bir çay kaşığı gülsuyu veya damıtılmış su bazına iki damla ekleyin (oranların doğru olduğundan emin olmak için her şeyi küçük bir kapta karıştırın), ardından toniği pamuk pedlerle yüzünüze uygulayın.
Kepekli veya mat saçlarınız varsa, lavanta yağı yeni en iyi arkadaşınız olmalıdır. Bir bardak suya yedi ila sekiz damla ekleyin (daha sonra bir sprey şişesine dökebilirseniz daha iyi olur) ve yıkadıktan sonra saçınızı durulayın veya solüsyonu püskürtün (saç derinize eşit şekilde uygulandığından emin olmak için doğrudan köklere püskürtün). Bir dakika boyunca masaj yapın, ardından kurumaya bırakın ve sonuçlara hayran kalın.
Lavanta yağı baş ağrılarına karşı güçlü bir rahatlama sağlar. Sakinlik ve rahatlama hissi uyandıran aynı moleküller baş ağrısını da azaltabilir. Birkaç damla (her zaman olduğu gibi taşıyıcı bir yağla veya suyla seyreltilerek), şakaklara masaj yaparak veya doğrudan bir mendile yerleştirilip solunarak gerginlik ve stres baş ağrılarını hafifletebilir.
Lavanta yağı bakterisit ve mantar öldürücü özelliklere sahiptir. Akneden muzdaripseniz, gece kreminize bir damla lavanta esansiyel yağı ekleyin. Uçucu yağ aşırı sebumu düzenleyecek ve sivilcelere neden olan bakterilerle savaşacaktır.
Lavanta birçok farklı cilt problemi, çizikler, böcek ısırıkları ve hatta küçük yanıklar için kullanılabilir. Suda seyreltilmiş bir veya iki damla uçucu yağı tedavi edilecek bölgeye uygulayın.
Lavanta esansiyel yağı, anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle kas rahatsızlıklarına karşı doğal bir müttefiktir. Özellikle sırt ağrısı, boyun tutulması, kas yorgunluğundan kaynaklanan gerginlik, baş ağrısı ve romatizmal şikayetler için faydalıdır. Rahatlatıcı bir etki için, birkaç damla nötr bir bitkisel yağda (tatlı badem yağı pürüzsüz ve çok nazik bir yağ olduğu için idealdir) seyreltebilir ve sonuçları yaralı veya gergin bölgeye masaj yapmak için kullanabilirsiniz. Bir başka etkili alternatif de kompres yapmaktır: 10 damla yağı bir kase ılık suya dökün, temiz bir bezi batırın, hafifçe sıkın ve soğuyana kadar tedavi edilecek bölgeye uygulayın. Bu çok büyük bir rahatlama sağlayabilecek basit bir yöntemdir.