Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Folik asit nedir ve ne işe yarar sorularının yanıtları için Vogue'u ziyaret edin. Folik asit eksikliği ve belirtileri hakkında kolayca bilgi edinin!
B9 olarak da bilinen folik asit, folat grubuna ait suda çözünen bir vitamindir. Vücut bu vitamini kendi başına üretemez ve depolayamaz, bu nedenle folik asit açısından zengin besinler veya takviyeler düzenli olarak alınması gereklidir. Özellikle başta hamileler olmak üzere her yaş grubunun kullanması gereken bir vitamin türüdür.
Folik asit veya folat, protein ve DNA sentezinde, hemoglobin oluşumunda, homosistein ve glutamik asit gibi bazı amino asitlerin sindirilmesinde önemli bir rol oynar. Yüksek düzeyde folik asit seviyesine sahip olmak kardiyovasküler sağlığı artırırken felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Öte yandan hücre çoğalması için önemlidir, anemiyi tedavi etmeye yardımcı olur ve olası doğum kusurlarını önlemek için hamilelik sırasında çokça tercih edilir. Hamile kalmaya çalışan çiftler için de fertilizasyon konusunda kolaylık sağlar. Fiziksel gelişime ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcı olur.
Uzmanlar tarafından yetişkin kadınlar ve erkekler için önerilen günlük folik asit miktarı 200 miligram olarak belirlenmiştir.
Folik asit eksikliği çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında dengesiz beslenme, aşırı alkol tüketimi ve bağırsak emilim bozuklukları bulunabilir. Bunlar da diyabet ve çölyak hastalığı gibi bazı hastalıkların başlangıcını tetikleyebilir. Folik asit eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin büyümesine neden olabilirken özel bir anemi türü olan megaloblastik anemisi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hamile kadınlarda folik asit eksikliği özellikle ciddi bir sorundur çünkü bebeğin sinir sisteminde doğuştan gelen anormalliklere yol açabilir.
Folik asit seviyelerinin doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlayabilen kan testlerine ek olarak, B9 vitamini eksikliğini gösterebilecek bir dizi semptom vardır. En belirgin belirtileri arasında enerji eksikliği, fiziksel yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları ve zihinsel yorgunluk yer alıyor. Öte yandan nefes darlığı, baş dönmesi, sinirlilik, depresif ruh hali ve soluk bir cilt görülebilir. Ağızda oluşan ülserler, dilde kızarıklıklar, bağırsak bozuklukları ve tat alma duyusunun azalması da görülebilir.
Folik asit ve B9 vitamini seviyenizi sağlıklı bir seviyede tutmanın ilk adımı, bu açıdan zengin besinlerden oluşan bir beslenme düzenini tercih etmektir. Folik asit çoğunlukla yapraklı sebzeler, baklagiller, tahıllar ve bazı meyveler gibi bitkisel besinlerde bulunur ancak sığır eti ve özellikle sığır karaciğeri de yüksek folat seviyelerine sahiptir. İşte folik asit açısından zengin olan başlıca besinlerden bazıları: tam buğday unu, fasulye, ıspanak, narenciyeler, yer fıstığı, nohut, mercimek, yoğurt, avokado, ceviz, somon ve karnabahar.