Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Cycle syncing, menstrual döngünün evrelerine göre beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı düzenlemeleri yapmayı öneriyor.
Son yıllarda özellikle sosyal medyada sıkça rastladığımız “cycle syncing” yani hormonları dengeleme, regl döngüsünün dört evresine göre beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı düzenlemeleri yapmayı savunan bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, özellikle adet döneminde yaşanan ağrılar, ruh hali değişimleri ve enerji dalgalanmalarına çözüm arayanlar için oldukça cazip hale geliyor. Peki bilimsel olarak ne kadar geçerli? Gerçekten işe yarıyor mu? Yoksa sadece dijital dünyanın bir başka abartılı trendi mi?
Kadın vücudu, her ay tekrarlayan bir hormon döngüsüne sahiptir ve bu döngü 4 ana evreden oluşuyor. Bu evreler sırasıyla Menstrüel Faz, Folliküler Faz, Ovülasyon ve Luteal Faz olarak biliniyor. Her evre, hormon seviyelerindeki değişimlere göre vücut üzerinde farklı etkiler yaratıyor. İşte“cycle syncing” de bu değişimleri daha rahat ve dengeli bir şekilde yönetmeyi hedefliyor.
“Cycle syncing” yaklaşımı, döngünün her evresine göre farklı türde besinlerin tüketilmesini, egzersiz alışkanlıklarının değiştirilmesini ve yaşam temposunun buna göre ayarlanmasını öneriyor.
Demir açısından zengin, sıcak ve besleyici yiyecekler önerilir (et, mercimek, ıspanak, kemik suyu gibi).
Hafif, ferah ve antioksidan yönünden zengin besinler (yeşillikler, meyveler, yoğurt, balık) tercih edilir.
Protein ve sağlıklı yağ içeren, tok tutan ve ruh halini destekleyen besinlere yönelmek önerilir (yumurta, avokado, yulaf, bitter çikolata gibi).
Ayrıca yoğun egzersizlerin ovülasyon dönemine denk getirilmesi, luteal fazda ise daha düşük tempolu yürüyüş, yoga gibi rahatlatıcı aktivitelerin tercih edilmesi gerektiği savunulur.
Öte yandan uzman diyetisyenler,“cycle syncing”i sezgisel beslenmenin bir türevi olarak yorumluyor. Yani vücudunun ihtiyaçlarını dinleyip ona göre davranmak da diyebiliriz. Eğer adet döneminde kendinizi yorgun hissediyorsanız daha fazla dinlenmek ve demir yönünden zengin beslenmek mantıklı olabilir.