Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Korkmayın bayramda diyet yapın, et ve tatlı yemeyin demeyeceğim, miktarına dikkat ettiğiniz sürece tüketebilirsiniz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Bayramlar bütün ailelerin bir araya geldiği, sohbetlerin edildiği özel günlerdir. Sohbet ve birlikteliğin yanı sıra bayramlar geniş aile sofralarıyla da özeldir. Özellikle kurban bayramları yılın birçok zamanından daha çok et ve tatlı yenilebiliyor. Korkmayın bayramda diyet yapın, et ve tatlı yemeyin demeyeceğim, miktarına dikkat ettiğiniz sürece tüketebilirsiniz. Bayramda bilmeniz gereken 5 madde;
Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem taşır.
Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
Eğer pişirme yöntemi olarak hala kızartma ya da kavurma gibi yöntemleri tercih ediyorsanız, değiştirme vakti gelmiş demektir. Aldığınız yağ miktarının artmasına sebep olan bu pişirme yöntemleri yerine; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edebilirsiniz. Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Ayrıca etin ateşe çok yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.
Kurban bayramında artan et tüketimi, sebze tüketiminin azalmasına yol açabilir. Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesi hem besin değeri açısından hem de lif alımı açısından önemlidir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır..
Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin
Bayramlarda et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimi de artabiliyor. Eğer siz de tatlıya hayır diyemeyenlerdenseniz sevdiklerinizle paylaşarak porsiyonları azaltabilirsiniz. Ya da ağır şerbetli tatlılar yerine meyveli, sütlü tatlılar veya dondurma tercih edebilirsiniz.