Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Mevsimsel burun çekmeleriniz, hapşırmalarınız ve kaşıntılarınız mı var? Tüm bu alerji belirtilerini hafifletmek için lezzetli bir yol olabilir.
Yiyecekler alerjilerde kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmasa da, bazı besinler vücudumuz için sağlıklı olduğu kadar mevsimsel alerjilere karşı koruyucu da olabiliyor. Eğer bu besinlere özel bir alerjiniz yoksa, hekiminiz aksini söylemediği sürece mevsimsel alerjilere karşı bu besinleri deneyebilirsiniz... Hadi bir göz atalım.
Bu besinlerin ortak özelliği kuarsetin içermeleridir. Kuarsetin, alerjilerde görülen histamik reaksiyonları azaltarak belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Laktoz içeren besinler, yumurta, fıstık, balık, buğday, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu yemişler ve soya, IgE ( alerjiyle ilgili bir immunoglobulin) ve alerjik tepkileri tetikleyebilir. Kuarsetin, IgE alerjik yanıtlarının güçlü bir bastırıcısıdır ve bu nedenle, IgE aracılı gıda alerjilerini tedavi etmek için alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
Ananas hepimizin bildiği gibi bromelain adlı bir enzime sahiptir. Bu enzim burun şişkinliği ve kızarıklığı azaltıp, mukus tabakasının incelmesini sağlayarak nefes almamızı kolaylaştırır. Özellikle sinüs enfeksiyonları için ilaç tedavisine eklendiğinde yararlı olabilir.
Bu besinlerde ortak olarak omega-3 yağ asitleri bulunur. Omega-3’ün bilinen en iyi özelliklerinden biri inflamasyonun azalmasına yardımcı olmasıdır. Japonya'da yapılan bir araştırmada, daha fazla balık yiyen kadınlarda, alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesinin görülme sıklığının daha az olduğu tespit edildi. Haftada 2-3 kez balık tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yapılan son çalışmalar bağırsaklarımızda yaşayan probiyotik bakterilerin alerjik semptomlara iyi gelebileceğini söylüyor. Kefir en doğal ve sağlıklı probiyotik kaynaklarından biridir. Mevsimsel alerjileri önlemeye, alerjileri iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yoğurt, lahana turşusu gibi besinler de diğer probiyotik içeren besinlerden.
Genellikle alerji tedavisinde kullanılan bu botanik bitkisi; karoten, K vitamini ve kuersetin içerir. İlk alerji belirtisinden sonra ısırgan otu kullanmanın az da olsa semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı çalışmalar var ancak, ısırgan otunun alerji reaksiyonları üzerindeki etkisi kesin olmadığı için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.