Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Rengarenk sebzeler, sağlıklı yağlar ve elbette Akdeniz’in ferah esintisinin mutfağa yansımaları… En sağlıklı beslenme şekillerinden biri olarak kabul edilen Akdeniz diyeti sandığımız kadar masum olmayabilir.
Rengarenk sebzeler, sağlıklı yağlar ve elbette Akdeniz’in ferah esintisinin mutfağa yansımaları… Akdeniz coğrafyasında yaşayanların sofralarından ilham alan bu beslenme düzenine birçoğumuz aşinayız. Bitkisel ağırlıklı olması, yemeklerde kullanılan yağlar ve hafifliği bu beslenme şeklinin öne çıkan özelliklerinden biri.
Tam tahıllar, sebzeler, baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tohumlar, otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı gıdalar bu diyetin temeli. Zeytinyağı, ise kullanılan en temel yağ kaynağı. Buna ek olarak balık, deniz ürünleri, süt ürünleri ve beyaz et de ölçülü bir şekilde beslenme düzenine ekleniyor. Akdeniz'e kıyısı olan bir ülke olarak biz de bu beslenme düzenine aşinayız aslında.
Akdeniz diyetine ilgi 1950’lere dayanıyor. Bu ilginin kaynağı ise yapılan bazı araştırmalar sonunda Akdeniz ülkelerinde diyabetin ABD'deki kadar yaygın olmadığının ortaya çıkması olmuş. Akdeniz diyeti günümüzde de uzmanların sık sık önerdiği beslenme biçimlerinden biri. Hatta American News & World Report tarafından üst üste üçüncü kez genel olarak en iyi beslenme biçimi seçildi.
Bu yönüyle Akdeniz diyeti ilgi çekici ve uygulaması kolay olsa da uzmanlar bu beslenme biçiminin bazı sorunlu yanlarına da dikkat çekiyor. Bu sorunların başında coğrafya etkisi geliyor. Bahsettiğimiz gibi bu beslenme türü Akdeniz ülkelerinin beslenme şeklinden ilham alıyor. Kısacası evrensel bir beslenme şekli değil ve herkese uymayabilir. Akdeniz diyetine yönelik uyarıların başında geliyor bu konu da. Uzmanlar da bu beslenme düzeninin her kültüre ve her insana uygun olamayabileceğini hatırlatıyor.
Akdeniz diyetine uygun bir beslenme rutininiz varsa, dikkat edilmesi önerilen bazı uyarılar ise şöyle:
Daha az süt ürünü yemekten kalsiyum kaybınız olabilir. Kalsiyum takviyesi almanız gerekip gerekmediğini ve vücudunuzun buna ihtiyacı olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız.
Demir seviyeniz de dikkat edilmesi gereken bir başka konu. Demir ve C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketiyor musunuz?
Zeytinyağı ve kuruyemişlerdeki yağlar her ne kadar sağlıklı olsa da fazla tüketerek kilo kontrolünüzü elden kaçırabilirsiniz.
Çalışmalar, Akdeniz diyetinin diyabet riskini azaltabileceğini ve kan şekeri kontrolünü destekleyebileceğini öne sürse de, diyabetli bazı kişilerin bu diyet sırasında ek gıdalara ihtiyacı olabilir.