Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Zararsız abur cuburlardan ara öğünlerin vazgeçilmezi kuruyemişlere açlık krizlerinde kurtarıcınız olacak sağlık atıştırmalıkları sıraladık.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Gece yarısı aniden gelen açlık krizlerine acil çözüm, ertesi gün pişmanlığı yaşamayacağınız sağlıklı atıştırmalıklarda. Zararsız aburcuburlardan vazgeçilmez ara öğün kuruyemişe, açlığınızı bastıracak ve şekerinizi dengeleyecek sağlıklı atıştırmalıkları grupladık.
Fındık, badem, leblebi, ceviz gibi geniş tercih yelpazesine imkan veren kuruyemişin faydaları saymakla bitmiyor. Diyet listelerinde vazgeçilmez olan kuruyemiş için dikkat edilmesi gereken tek husus ise yağlı ve tuzlu olanlardan uzak durmak. Tekli doymamış yağlar, protein ve liften oluşan badem de sağlıklı kuruyemiş tercihinizin üst sırasında olmalı.
Probiyotik yoğurt için gerçek anlamda kötü gün dostu diyebiliriz. Yüksek mineral ve vitamin içeren yoğurt diğer atıştırmalıklara göre daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve sindirim sisteminizi daha iyi çalıştırır. Organik veya yağsız yoğurt, sade veya taze meyve dilimleriyle keyifli bir ara öğün seçeneği.
Açlık krizinden daha tehlikeli bir şey varsa o da tatlı krizleri. Hem besin deposu, hem de enerji kaynağı bitter çikolata tatlı krizlerinin en masum çözümü. Antioksidanlarla dolu bitter çikolata sadece mutluluk hormonu serotonin salgılamakla kalmıyor bir yandan da cildi zararlı güneş ışınlarından koruyor. Bitter çikolatayla ilgili en önemli şeylerden biri de tatlı krizini abartmadan küçük bir kaçamaktan ibaret olarak kalmasını sağlamak.
Adındaki çelişkiye rağmen tüm abur cuburlar sağlıksız değildir. Çıtır elma cipsinden enerji barlarına aslında zararsız abur cuburlar da var. Eğer siz de eğlenceli abur cubur keyfini yaşamak istiyorsanız açlığınızı doğal, gerçek meyve içeren ve protein deposu abur cuburlarla yatıştırın.
Patlamış mısır denince aklınıza gelen tereyağlı, tuzlu ve sizi çok mutlu eden patlamış mısırın dışında onun masum kardeşiyle sizi tanıştıralım. Bu sefer de vücudunuz mutlu olsun, karşınızda masum beyaz, sade patlamış mısır. Lif yönünden zengin ve düşük kalorili patlamış mısır gece film keyfi yaparken açlık krizini yatıştırmanın en tatlı yolu.
Güçlü kasların yapımı ve kilo kaybını tetikler. Osteoporoz başta olmak, üzere obezite, yüksek kan basıncı ve kanser ile savaşır. Süt ve yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından zengindi
Kas yapımını destekler, yağ yakımını sağlar. Obezite ile savaşır. Gün boyu sizi tok tutabilecek önemli bir protein kaynağıdır. “Amerikan Üniversitesi Dergisi”nde yayımlanan bir araştırma, kahvaltıda iki yumurta ve ekmek yiyen insanların sonraki 24 saat içinde 400’den daha az kalori aldığını gösteriyor. Yumurta yanında maydanoz ve ceviz yiyerek daha uzun süre tokluk, faydalı yağ asidi alabilir, lif dengesi sağlamış olursunuz
Enerji ve besin öğesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. İçeriğinde bulunan yağlar tok tutar ve kas yapımı, açlık hissini azaltır. Ama yenilen miktara dikkat edilmeli; ara öğünlerde 10-15 adedi yeterli.
Kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Obezite, kanser, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı ile savaşır. Kilo verirken yağa ihtiyacımız vardır fakat 1 tatlı kaşığının 45 kalori olduğu unutulmamalıdır.
Yapılan bir araştırmaya göre, 35 obez insan sekiz haftalığına içlerinden biri fasulye bakımından zengin olan dört diyete tabi tutulmuştur. Kiloları, vücut kompozisyonları, kolesterol seviyeleri ve metabolik oranları yaptıkları diyet öncesi ve sonrası olarak ölçülmüştür. Fasulye açısından zengin olan diyeti uygulayan grupta sekiz haftanın sonucunda önemli derecede yağ kaybı, daha düşük kolesterol, daha düşük kan basıncı ve daha yüksek enerji üretimi oranı gibi sağlık açısından gelişmeler görülmüştür.
Serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak yaşlanmaya karşı kalkan oluştururlar. Kanser, kalp hastalıkları, inme, obezite ve osteoporoz ile savaşırlar.
Enerjiyi arttırır, LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içerir. Kan şekerini ve mide-bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkisi vardır. Aynı zamanda önemli antioksidanlardan selenyum kaynağı. İster sütle, ister yoğurtla karıştırıp içine kuru meyveler ekleyip yiyebilirsiniz.
Kas yapımını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Obezite ve diğer birçok hastalık ile savaşır. Balıkta, tok tutan yiyecekler arasındadır. Bununla birlikte İsveç’te Karolinska Enstitüsü’nde yapılan bir araştırma, öğle yemeğinde balık yiyenlerin akşam yemeğini diğerlerine oranla yüzde 11 daha az tükettiğini ortaya koydu. Izgara balığa biraz lezzet eklemek için soya sosu veya zencefille marine etmeyi deneyebilirsiniz.
Ananas, tropikal iklim kuşağının meyvelerindendir. C vitaminin iyi bir kaynağı olan ananasın lif oranı da gayet iyidir. Ayrıca az bulunan bir mineral olan manganezin de mükemmel bir kaynağıdır. İçerdiği bromelain enzimi proteinleri sindirici etkiye sahiptir. Vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır. Zedelenmiş dokuların iyileşme süresini kısaltabilir. Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. Diyet yapanlar için de çok uygun ve yoğun tatlı tadına sahip lezzetli bir meyvedir. Şekerli bir tada sahip olması onu daha çekici kılar. Ananas çözünür posa içermektedir böylece yüksek kan kolesterolünü dengeler.
Yeşil çayın içerisindeki etkili bileşenlerden ‘epi-gallo-kateşin–3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen biyolojik öğenin yağ yakıcı etki gösterdiği uzun zamandır biliniyor. EGCG çok tükettiğimiz siyah çayda bulunmamaktadır. Çünkü yeşil çayın fermentasyonu ile siyah çaya dönüştürülmesi sırasında yapısal özellikleri değişikliğe uğruyor. Bu nedenle siyah çayın yanında yeşil çay içme alışkanlığımızın olması önemli. Bilimsel çalışmalarda farklı topluluk ve şartlarda yürütülen çalışmaların sonuçları yorumlandığında yeşil çayın etkinliği konusunda daha gerçekçi sonuçlar çıkarılabilmektedir.
Detoks denince akla ilk gelen yoğurt, tabiki de ödem atan besinler listemizde yer alıyor. Yoğurdun içinde bulunan faydalı bakteri olan probiyotikler vücuttan ödemi atar. Özellikler sabah kahvaltılarında bir kase yağsız yoğurdun tercih edilmesi ödem atma sürecinde hızlıca etki eder.
Ananas bol lifli tropikal bir meyve olmasından dolayı ödem atmak için ideal bir meyvedir. Her mevsim bulabileceğiniz ananasın meyve olarak yiyebilir ya da suyunu sıkarak içebilirsiniz.
Nar en sağlıklı meyvelerden biri! Hastalıkların arttığı kış aylarında bağışıklığı güçlendiren nar, hem de antioksidan bakımından zengin ve içinde bulunan enzimler de vücutta ödem oluşmasını engelliyor.
Potasyum içeren muz da ödem attıran ideal başka bir meyve. Vücudun doğal şeker ihtiyacını karşılayan muzun bir başka sırrı da vücudun güzel kokmasını sağlar.
Vitamin zengini kivi az bilinen bir ödem söktürücüdür. Kivinin yapısında bulunan pektin maddesi toksinleri temizlerken ödem miktarını da azaltır.
Tropikal lezzetlerden sonra sınırsız faydası olan yeşil bitkilerdeyiz. Sabah tüketilen yarım kase maydanoz vücuttaki şişkinliği önler. Güne iyi bir başlangıç için maydanoza şans verin.
Çaylar hiyerarşisinde en sağlıklı çaylardan biri de yeşil çay. Yeşil çay da ödem söktürücü özellik gösterirken bir o kadar da vücuda yararlıdır. Günde birden fazla bardak yeşil çay kalp çarpıntısına yol açabilir.
Daima suya ihtiyaç duyan vücudumuz için salatalık çok önemlidir. Yüksek su oranı içeren salatalık günlük su ihtiyacını karşılamaya yardım ediyor ve mideyi de rahatlatıyor.
Ve tabiki de ödem atmanın en etkili yolu su tüketmek! Her ne kadar su içmek sağlıklı olsa da önemli olan su tüketimini gün içine yaymak. Art arda içilen su vücut için zararlı da olabiliyor ve hatta aşırı su tüketimi de ödem oluşturabiliyor. Unutmamak lazım ki her şeyin fazlası zarar!