Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Klasikleşmiş parçalar ve gardıropların demirbaşı ikonik tasarımlar, 2023 İlkbahar/Yaz sezonunda güncellenmiş sürümleriyle kullanıma açılıyor.
TRENÇKOT
İskoç Charles Macintosh, bir kimyager ve mucit. Kendisi aynı zamanda trençkotların su geçirmez kumaşının altına İngiliz mucit Thomas Hancock ile birlikte imzasını atıyor. 1820’lerde ürettikleri bu kumaş, Birinci Dünya Savaşı’nda cephede yer alan askerler için işlevsel bir ceket hâline getiriliyor, özellikle çamurlu hendeklerde koruma sağlayacak şekilde tasarlanıyor, hatta adını da İngilizce’de “hendek” anlamına gelen “trench” kelimesinden alıyor. Bu bahsi geçen cephe ceketinin mimarı Aquascutum mu, Burberry mi hâlâ tartışıladursun, 2023 İlkbahar/Yaz podyumlarında, Maria Grazia Chiuri ve Dior ile yepyeni bir imaja bürünüyor. Podyuma gönderilen dört bej rengi yeni nesil trençkotun arasından bu model, kaldırılan klapaların yerine ana bedene düğmelerle takılmış pelerin ve kapüşondan devşirme hacimli yakasıyla öne çıkıyor.
Off-White 2023 İlkbahar/Yaz
BLAZER CEKET
Önce boyları kısaldı, sonra vatkalarından sıyrıldı. Kesimleri darlaştı, yakaları uzadı. Geçtiğimiz sezonlarda ise erkek gardıroplarından kadınlarınkine transfer oldu; vatkalar geri geldi, oversize kesimler üzerimize kondu. Eskiden takımların ekürisi olarak görülen blazer ceketler, artık başlı başına bir “iddia parçası” hâline gelerek hem jean’lerle, hem gece elbiseleriyle, hem de eşofmanlarla eşleştirildi. Bu çok yönlü parça, Off-White defilesinde daha önce pek de karşılaşmadığımız bir yorumla sunuldu. Vücuda oturan beyaz blazer ceketin karın bölümünde açılan yuvarlak pencere dekolte, ceketin içine giydirilen balıkçı yaka üstün kumaşından bir şeritle çerçevelenmiş, klapanın üst bölümü de aynı materyalle bitirilmiş.
Sacai 2023 İlkbahar/Yaz
EŞOFMAN TAKIMI
Eşofman takımlarının doğumu 1939’a dayanıyor. Fransız marka Le Coq Sportif’in “Sunday Suit” adıyla piyasaya sürdüğü bu konforlu ikili, 1960’larda epey popülerleşiyor, adidas’ın 1967’de Alman futbolcu Franz Beckenbauer’la işbirliğinde çıkardığı tasarımla toplum içinde, bilhassa egzersiz yapılırken sıkça giyilmeye başlanıyor. Geçtiğimiz senelerde sokak modasında daha az gördüğümüz eşofman takımlarının en iddialı geri dönüşü ise pandemide gerçekleşiyor. Hatta 1994’te kendisi için tasarlanan ten rengi Manolo Blahnik ayakkabıları ve midi boy etek ya da elbiseleri içinde görmeye alışkın olduğumuz Anna Wintour bile karantina sırasında evinden eşofman altı giydiği bir kare paylaşıyor. Pandemi koşulları gevşetilip günlük hayata geçtiğimizde de elbette ki bu rahatlıktan vazgeçmek kolay olmadı. “Madem eşofman takımı giyeceğiz, bari en yenilikçi olanını seçelim” derseniz de bu seçenek Chitose Abe’nin kurucusu ve kreatif direktörü olduğu Japon modaevi Sacai’den geliyor. Eşofman altının yanlarında görmeye alışkın olduğumuz şeritler, epey bollaşan paçaların hareketiyle paralel olarak diyagonal biçimde öne doğru uzuyor, eşofman üstünün göğüsün yukarısında kalan bölümü tamamen kesilerek kolları omuzdan düşen yarı-straples bir ceket formuna sokuluyor.