Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
58. Uluslararası Venedik Sanat Bienali'nden bildiriyoruz. Karşınızda 24 Kasım 2019'a kadar mutlaka görmeniz gereken 10 iş, bienali etkisi altına alan 3 akım, bienalin açılışında sergi hakkında Vogue'a konuşan 5 kişi var.
Venedik'te tam 36 saatim var. Uçağın tekerleklerinin Marco Polo Havalimanı'na değmesiyle geri sayım başlıyor. Başlama çizgisinde yerini almış bir triatlon sporcusu gibiyim (Geçtiğimiz yıllarda Fondazione Prada'nın çöken köprüsünü ve Venedik'in tatlı sularıyla buluşan sanatseverleri hatırlarsak yüzmenin de bu maratonda yerini almaması için hiçbir sebep yok). Bienal için bu kadar kısıtlı bir zamanım varken hiç uyumamam gerekiyor, olabildiğince çok şey görmek istiyorum. Yol boyunca verdiğim kararla satın aldığım otel odasını aklımdan çoktan çıkardım, Venedik'in tam kalbindeki ofis ve üssümün neresi olduğunu içten içe biliyorum. Telefonu açmamla uçağa binmeden attığım maile AMAN Londra ofisinden cevap geliyor: ''Hazırlıklar tamam, gece gündüz istediğin gibi çalışabilmen için masan, otelin 2. katında hazır, Tiepolo'nun freskolarının tam karşısında, evinde gibi hisset''. Kabin görevlisi gülümsüyor ve smokinimi askıdan çıkarıp yanımdaki koltuğa koyuyor.
Bienalin davetleri, açılışının ilk akşamında Louis Vuitton Erkek Koleksiyonu'nun Kreatif Direktörü Virgil Abloh'nun akşamki DJ setiyle başlayacak, bu etkinlik 58. Sanat Bienali'ne dair önemli bir ipucu veriyor (anlatacağım), orada olmak lazım! Üzerimdeki her şeyi otele bırakmak için sürat motoruna atlıyorum. Otele geldiğimde kapıdan girmemle ikram edilen espressomu içiyorum ve derin bir nefes alıp başlıyorum.
Swatch sponsorluğunda ''Tuhaf Zamanlarda Yaşayasın!'' temasıyla açılan 58. Uluslararası Venedik Sanat Bienali'nden bildiriyoruz. Karşınızda 24 Kasım 2019'a kadar mutlaka görmeniz gereken 10 iş, bienali etkisi altına alan 3 akım, bienalin açılışında sergi hakkında Vogue Türkiye'ye konuşan 5 kişi var.
SUN & SEA (MARINA) ile 2019 Sanat Bienali Altın Aslan'ını kazanan Litvanya Pavyonunu görün. Pavyona ulaşmak için Arsenale'de biraz yürümeniz gerekecek ama ekoloji ve mutluluk kavramlarını yeniden deneyimleyeceksiniz.
Vogue Türkiye: Yaşadığınız en tuhaf zamanı hatırlıyor musunuz?
Ferzan Özpetek:''Benim başıma hep tuhaf olaylar gelmiştir. Bir akşam arkadaşımın evindeyim, yanıma birisi geldi. Çok da olağan bir arkadaş buluşması. 'İyi ki sizi gördüm, MOMA'dan size ulaşmaya çalışıyorlar uzun zamandır retrospektifinizi yapmak istiyorlarmış' dedi. Şaka yapıyor zannettim. Retrospektif 2008'de MOMA'de gerçekleşti."
Sanatçıların Guggenheim için yaptıkları bu işi yakından görün. Deneyimi tam yaşayabilmeniz için orada olup bu makinanın çıkardığı sesleri duymanız gerekiyor. Robot Kuka bakalım size de savaşları ve insanlığın kriz zamanlarındaki ustalığını çağrıştıracak mı?
Pinault Collection'ın sahip olduğu Palazzo Grassi'ye gidip Luc Tuymans'ın La Pelle'sini mutlaka görün ama Tuymans sergisi 2019 Bienali'ne önemli bir not düşüyor. Sanat eleştirmenleri "Yağlı boya için yeni bir çağ mı başlıyor?" sorusunu sorarken farklı pavyon ve sergilerdeki yağlı boya eser sayısı sizi şaşırtacak.
Vogue Türkiye: Yaşadığınız en tuhaf zamanı anlatır mısınız?
Marina Abramoviç: ''Hayatımda geçirdiğim en güzel zaman, 1979-1980 yıllarında Avustralya çöllerinde aborjinlerle doğada geçirdiğim zamandı. O deneyim zamanda kayboldu ve bir daha kendini hiç tekrarlamadı.''
Enstalasyon ve performans üzerine çalışan sanatçı Laure Prouvost bienalde yaptığı çalışmayla büyük övgü görüyor. Pavyona girmek için en az iki saat bekleyenler şikayet etmiş olsa da Prouvost'un yaptığı video enstalasyonda Iphone görüntüleri ile yüksek çözünürlüklü görselleri nasıl birleştirdiği görülmeye değer.
Vogue Türkiye: Hatırladığınız en tuhaf zaman desek ne dersiniz?
Ralph Rugoff: ''1960'larda bütün o protestolar olurken New York'ta yaşamak derim. Resmi bir lider olmadan onca insanın bir araya gelmesi ve birlik olması çok güçlü bir dönemdi.''
İzlanda Pavyonu gerçek ve hayal arasında bir ortam yaratıyor. Bu ortam sizi doku nosyonu üzerinden çeşitli sorularla karşı karşıya bırakacak.
Türk Pavyonu'nu temsil eden İnci Eviner, Venetika eseriyle Ferzan Özpetek,Piedmont Pavyonu'ndaki işiyle Taner Ceylan ve Neverland'iyle Halil Altındere. Birçok Türk sanatçı alkış toplayan işleriyle Venedik Bienali'nde yer alıyor. Dört sanatçının işi aynı zamanda da görülmesi gerekenler listenizde olmalı.
Fondazione Prada küratörlüğü Germano Celant tarafından üstlenilen Kounellis sergisine ev sahipliği yapıyor. Eserler kültürel referanslar ile miraslar arasındaki bağa dair sorular soruyor.
Gana Hükümeti ilk defa Venedik'te. Mimar David Adjaye tarafından Arsenale'de tasarlanan alan el işçiliğini göklere yükseltmekle kalmıyor, yüksek sesle bir özgürlük mesajı veriyor. Eserlere yakından bakarsanız ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Christoph Buchel geminin batması sonucu mültecilerin hayatını kaybettiği enkazı bienale getiriyor. Bunun sanat olup olmadığı bile hala tartışma konusu ama geminin beraberinde getirdiği trajediyi yakından görmek isteyebilirsiniz.
Venedik Sanat Bienali'nin moda dünyası ile gizli bir anlaşma imzaladığını öne sürenler var. Virgil Abloh'nun Carpenters Workshop Gallery iş birliğinde hazırladığı Aqua Alta sergisinden Piaget ile yapılan iş birliklerine moda ve sanatın adı Venedik'te bu sene beraber anılıyor. Moda ve sanat her zaman iyi arkadaşlardı ama iki disiplin arasından yeni ilişki biçimlerinin doğacağına dair önermeler var.
Vogue Türkiye: Deneyimlediğiniz en tuhaf zaman?
Claudia Schwarze: "Çok fazla yer görüyorum, AMAN bünyesinde dünyanın birçok farklı bölgesinde çalıştım ama Asya ve Avrupa arasındaki geçiş ve benim bu geçişle olan deneyimim bana hep çok ilginç geldi."
Swatch bienal kapsamında sanatçı Joe Tilson'un Venedik Contarini'nin Taşları'ndan esinlenen Joe Tilson Venedikli Saat'ini tanıttı. İşbirliği sanatçının canlı renkleri özgün bir biçimde bir araya getirmedeki ustalığını konuşturuyor. Artık herkes bunu biliyor: "Swatch Sanatı seviyor".
Vogue Türkiye: Bu hayatta gördüğünüz en tuhaf şey neydi?
Jaime Duran: '' Belki bu hayatta değil ama bienal kapsamında Haris Epaminoda'nın enstelasyonu gerçekten çok tuhaftı. Ama en unutulmaz şeyler de her zamanki gibi yine Hotel Bauer'de Casa Dani'de yaşandı!''
Lorenzo Quinn 'Köprüler Kurmak' konseptini, yarattığı devasa heykellerle 6 değer üzerine yerleştiriyor: arkadaşlık, bilgelik, yardım, inanç, umut ve aşk. Her iki el her seferinde bu değerlerden biri için bir araya geliyor.
Sanatçı Joana Vasconcelos bienal kapsamında The Leading Hotels of the World bünyesindeki San Clemente Palace Kempinski'nin bulunduğu adaya yerleştirdiği heykellerle genel temaya katkıda bulunuyor, heykelin ismi ise şöyle :'Ne saklıyorsun, umarım aradığını bulursun!'. Sanatçının San Clemente Palace Kempinski'nin bulunduğu adadaki heykellerini yakından görün ama size bir rüyada olduğunuzu hissettirecek adayı gezmeyi de ihmal etmeyin.