Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, neden tam tane tahıl tüketmemiz gerektiğini faydalarıyla birlikte yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Birçok yerde ‘tam tane tahıl tüketin’ önerilerini duyduğunuzu biliyorum. Tam tane tahılları tüketmek için birçok nedenimiz var ama ben bunları anlatmadan önce sizleri 3 adımda tam tane ile tanıştırmak istiyorum.
Lif açısından zengin dış kabuk olan kepek aslında konsantre durumdaki birçok besleyici maddeyi içerir: Lifler, B grubu vitaminleri, mineraller, protein ve fitokimyasallar (doğal olarak oluşan sağlığa yararlı bitkisel maddeler).
Nişastalı kısım olan endosperm, orta tabaka - en büyük kısım - bitkinin ana enerji deposudur. Karbonhidratlar, proteinler ve B grubu vitamlerini içerir.
İç kısım besin değeri açısından oldukça zengindir. Tahılın en küçük parçası olmasına rağmen tohumda birçok yararlı madde bulunur: önemli yağlar, mineraller, B grubu vitaminleri, E vitamini ve fitokimyasallar. Buğday rüşeyminin bitkisel yağ kompozisyonu, doğal yağlar arasında içeriği en zengin olanlardan biridir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken Omega-3,6,9 yağ asitlerini beraber barındırır. Ayrıca fitosterol olarak adlandırılan kimyasalları ve E Vitaminini de içerir.
Tahıllar, tüketime hazır hale getirilirken işlenmesi, onları esmerden beyaza çevirir, ancak besin değerlerini de azaltır. Beyaz un üretimi sırasında kepek ve rüşeym bölümleri uzaklaştırıldığı; kabuk ve çekirdek katmanları soyulduğu için protein, lif, vitamin ve mineral bakımından besin değeri düşüyor. Yani; tahılların işlenmesi; vitamin, mineral, lif ve sağlığa faydalı fitokimyasallarda yüksek oranlarda kayıplar oluşmasına neden olur.
Tam tane tahıllılar ise yukarıda sizlere bahsettiğim 3 katmanı birden içermeleri sebebiyle, birçok vitamin lif ve antioksidan da içerirler. Protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Kompleks karbonhidrat yapısıyla kan şekerinin dengelenmesini sağlar ve hızlı acıkmayı önler. Lif kaynağı olduğu için bağırsak sağlığı için önemlidir. Yapılan araştırmalar da tam tane tahıllı besinlerin diyabet, kanser ve kalp sağlığı hastalıklarının riskini azalttığını söylüyor
Tam tane tahıllarla henüz tanışmadıysanız, kendiniz için iyi yaşam yolunda bir adım atın ve beyaz ekmek yerine tam tane tahıllı ekmek, beyaz makarna yerine rafine edilmemiş ( integral) makarna, pirinç yerine bulgur, çorbalarda beyaz un yerine tam buğday unu deneyerek başlayın…
Tam tane tahıllı ürünleri anlamak etiket okuduğunuz sürece çok kolay, paketlerde tam tane ikonunu gördüğünüz ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca etiket okurken seçimlerinize yardımcı olacak birkaç bilgiyi daha paylaşmak istiyorum. Bir besine “tam tane” tahıllı diyebilmek için; Besinin içindeki tahıl toplamının, % 51’den fazlası “tam tane” tahıl bileşiminde olmalı, besinin bileşen listesinde ilk bileşen “tam tane” tahıl cinsi olmalı ve besinin 30 gramı en az 8 gram “tam tane” tahıl içermeli .