Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Moda dünyasını değiştiren tasarımları, zarafetin stil kodlarından asla vazgeçmeyen duruşuyla zamansız markalardan biri olan Christian Dior’u daha yakından tanıyoruz.
Moda dünyasının mihenk taşlarından biri olabilmek, sektörün değişken doğasını ve tüketim hızını düşündüğümüz zaman aslında oldukça zor. Bu yüzdendir ki eğer gerçek anlamda bu işe dair bit tutkunuz yoksa tüketim hızına ayak uyduracak şekilde vazgeçme ihtimaliniz çok yüksek.
Christian Dior, bu en önemli kritere sahip değerli tasarımcılardan biriydi. 1905 yılında Fransa’nın Granville isimli küçük bir sahil kasabasında dünyaya gelen Dior, daha genç yaşlarında rotasını belirlemişti. Ailesi her ne kadar onun bir diplomat olmasını istese de kendisi modaya duyduğu sevgiden ve sahip olduğu yeteneğinden hiçbir zaman ödün vermedi.
Kendi markasını kurduktan kısa bir süre sonra yarattığı Corolle ve Huit adlarını taşıyan 90 parçalık koleksiyonla tarih sayfalarına The New Look olarak geçen Dior, mirasını taşıyan yeni isimlerle yolculuğuna sağlam adımlarla devam ediyor. Sahip olduğu zarif kodları bırakmayan, geçmişten bugüne pek çok yıldızın üzerinde taşımaya devam ettiği ve markanın şimdiki kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri’nin ilham aldığı hikayeleri sayesinde köklerine uzanabildiğimiz Dior hakkında 10 bilgiyi bir araya getirdik.
Christian Dior modaya olan tutkusundan asla vazgeçmediği için yeteneğini biraz da girişimcilik ruhuyla birleştirerek, öğrencilik yıllarında tanesini 10 cent’e sattığı moda eskizleri yapardı.
Okulu bıraktıktan sonra babasının onun için aldığı bir sanat galerisinde arkadaşıyla birlikte içinde Pablo Picasso çalışmalarının da olduğu eserleri sattı.
1942 yılında couturier Lucien Long için Pierre Balmain ile birlikte baş tasarımcı olarak çalıştı.
Dünya Savaşı’nda kız kardeşinin kaybolmasının ardından Christian Dior’un tarota olan ilgisi arttı. Markanın kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri ise bu hikayeyi bize 2021 İlkbahar/Yaz Couture koleksiyonuyla anlattı.
Dior, 1947 yılında çıkarttığı parfümüne kız kardeşine ithafen “Miss Dior” ismini verdi.
Christian Dior, ilk moda evini 1946 yılında açmasına rağmen esas başlangıcı 90 parçalık ilk koleksiyonunu sunduğu 1947 yılı sayılıyor.
1947 yılı aynı zamanda Dior’un ikonik Bar ceketi ve A etek formuyla The New Look'u moda tarihine işlediği yıl.
Christian Dior, aynı zamanda batıl inançları olan bir tasarımcıydı. Bu yüzden şans getirdiğine inandığı için her koleksiyona mutlaka doğduğu yer olan Granville adını taşıyan bir ceketi dahil ederken, defile sırasında da en az bir model en sevdiği çiçek olan zambak çiçeğini taşırdı.
1949 yılında Dior, tasarımlarının lisanslı üretimini hazırlayan ilk couturier oldu. Her ne kadar bu durum eleştirilse de sonrasında pek çok moda evi için yeni bir yol açtı.
1957 yılında hayata veda ettiğinde tasarımcının cenaze törenine Windsor Düşesi dahil olmak üzere 2,500 kişi katıldı. 21 yaşındaki Yves Saint Laurent ise moda evinin başına geçerek yeni bir dönemi başlattı.