Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Seneye nasıl başlarsanız, öyle mi gider bilemiyoruz. Ancak yılın son akşamı tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ertesi sabahınızı etkileyeceği kesin. Yeni yılın ilk gününe akşamdan kalmadan ve sağlıklı uyanmak için beslenme önerilerimize kulak verin.
Seneye nasıl başlarsanız, öyle mi gider bilemiyoruz. Ancak yılın son akşamı tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ertesi sabahınızı etkileyeceği kesin. Yeni yılın ilk gününe akşamdan kalmadan ve sağlıklı uyanmak için beslenme önerilerimize kulak verin.
Uzman diyetisyen Cenk Özyılmaz, içilen alkolün ödem tutmasını önlemek için, içmeye başlamadan bir saat önce C vitamini takviyesi alınmasını öneriyor. Özyılmaz’ın, içki içtikten sonra kendimizi kaybedip yemeğe vermememiz için de bir önerisi var: “Alkol tüketmeden iki saat önce krom ve çinko hapları alırsanız olası açlık ataklarının önüne geçebilirsiniz.”
Alıştığımız zengin yılbaşı sofralarının çoğu aslında birer zararlı karbonhidrat şöleni. Özyılmaz, börekler, pilav ve şarküterinin yanında çok fazla tüketilen ekmek çeşitlerinden uzak durulması gerektiğini öneriyor. Ne de olsa tüketeceğiniz alkolden gelecek ekstra kalorilere biraz yer açmak lazım. Özyılmaz, yağlı karbonhidratlar yerine az yağlı tavada sote edilmiş sebzeler tercih etmemiz gerektiğini söylüyor. Hindiye ve salatalara konulan bol yağlı sosları da minimumda tüketmek gerektiğini unutmayın.
Sofraya koyacağınız bazı akıllı yiyecekler ertesi gün daha iyi uyanmanıza yardımcı olabilir. Alkol vücuttaki elektrolitleri azalttığından, turşu veya tuzlu bir şeyler yemek, olası su kaybına iyi gelir. İçerisinde bolca B vitamini olan humus da (tahinli yiyorsanız, ekstradan amino asit de alırsınız) akşamdan kalma hissini azaltabilen yiyeceklerden. Süt, mide çeperini sarıp alkolün kana karışmasını yavaşlattığından, yemeğin sonunda sütlü bir kahve içebilirsiniz. 2009 yılında yapılan bir araştırma ise içki içeceğiniz akşam yenmesi gereken en faydalı besinin kuşkonmaz olduğunu söylüyor. İçerisinde bolca amino asit olan kuşkonmaz, karaciğer hücrelerini koruyor ve alkolden gelen ve kendimizi kötü hissetmemize sebep olan toksinleri vücuttan atıyor.
İçkinin de iyisi kötüsü olur. Kırmızı şarap, bir dereceye kadar tüketildiğinde vücuda faydası olan tek içki. Özyılmaz, kırmızı şaraba alternatif olarak, kalorisi çok yüksek olmadığından, içine limon suyu ilave edilmiş cin soda içilebileceğini söylüyor. Yılbaşının resmi içkisi şampanya, kana çok hızlı karıştığından yılın ilk sabahı kötü uyanmamızın en büyük sebeplerinden.
Yılbaşı gecesi normalden daha fazla su tüketmek, ertesi gününüzü kurtarabilir. Özyılmaz, içki içmeye başlamadan yarım saat önce 2 bardak su içmenin, vücuttaki ödemi ve yenilecek yemek miktarını kısıtlayacağını söylüyor. “İçtiğiniz her alkol yudumu için, bir yudum da su tüketmelisiniz” diye ekliyor.
Yılbaşı sofrasının büyüsüne kapılıp doğru yiyecekleri yiyemediyseniz de, ertesi gün durumu kurtarmak için hâlâ şansınız var. Özyılmaz, uyanır uyanmaz içeceğiniz limonlu ılık suyun, vücudunuzun alkali seviyesini düzenleyeceğini söylüyor. Kahvaltıda biber, maydanoz, kereviz sapı, portakal ve greyfurt gibi C vitaminli meyve sebzeler tüketin. Vücutta biriken ödemi atmak içinse, üç yemek kaşığı yeşil çay, üç adet karanfil, üç adet kabuk tarçın, bir tutam kiraz sapı, bir tutam mısır püskülü, bir tatlı kaşığı zerdeçal ve beş bardak suyu on dakika kaynatıp gün boyunca tüketmenizi öneriyor.