Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yaratıcı kişiliğiyle günümüzün en sıradışı isimlerinden biri olan Zaha Hadid aramızdan ayrılırken, yakın tarihte moda dünyasına katılmaya hazırlanan yeni tasarımcılara da ilham kaynağı olacak bir yol haritası miras bıraktı.
“Ben her zaman gelecek fikrine inandım.” Geçtiğimiz gün ani vefatıyla herkes üzerinde şok etkisi yaratan Irak kökenli mimar Zaha Hadid’in tasarım disiplinini ve felsefesini ortaya koyan yalın, ama bir o kadar da manidar bir söz. Sadece ilham veren yeteneğiyle değil, sınır tanımayan karakteri ve nevi şahsına münhasır flamboyan stiliyle de hiç kuşkusuz çağımızın en vizyoner isimlerinden biri olan Hadid’in, hepimiz üzerinde tarifi zor bir üzüntü bırakması da işte biraz bu yüzden…
Fotoğraf: David Levene
“Toplam 360 derece varken, neden sadece tek birine takılı kalalım ki?” diyen Hadid’in bugüne kadar gerek mimaride, gerek modada, gerekse de endüstriyel tasarım anlamında ortaya koyduğu değerler ve ürünler sosyal medyada mutlaka radarınıza girmiştir şu bir iki gün içinde. Tüm eserleri elbette ayrı öneme sahip, ama bunların yanı sıra, geride bir ‘kadın hikayesi’ bırakmış olmasını da ben çok değerli buluyorum.
Zaha Hadid for Melissa
Hadid’in zamansız bir şekilde aramızdan ayrılışı, değerlerin hızla yer değiştirdiği ve sınırların dönüştüğü bir süzgeçten geçerken önemli bir mesajı da sıkıştırıveriyor aslında posta kutumuza: Çalışmanın, üretmenin, değer yaratmanın ve diğer nesillere eser bırakmanın önemini…
Zaha Hadid'in tasarladığı Heydar Aliyev Center, Bakü, Azerbaycan
Yaratıcı endüstrilerin gücüne daha fazla inanmak istediğimiz bu zaman zarfında mimariden sinemaya, müzikten modaya kadar pek çok farklı disiplinde yeni isimlere ihtiyacımız olduğumuz aşikar. Sadece dünyada değil, Türkiye’de de tabii. En çok da lokomotif sektörlerimizden biri olan moda ve tekstil endüstrisinde.
Ustaların yanında pişmiş, tecrübelerini bilgiye dönüştürebilen, donanımlı ve sürekli gelişim gösteren yeni isimlerin oyuna girmesi bu anlamda çok daha değer kazanıyor.
Önümüzdeki süreçte bir dizi yarışma gerçekleşecek. Bugüne kadar Bahar Korçan, Zeynep Tosun, Elif Cığızoğlu, Giray Sepin, Ece Gözen gibi pek çok ismi çıkaran Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın 24.’sü bunlardan bir tanesi. Final gecesi 24 Mayıs’ta. Katılımcılara eğitim, dil kursu ve Moda Tasarımcıları Derneği’ne üyelik gibi ciddi olanakların sunulduğu yarışmada bakalım ilk üçe bu kez hangi isimler girecek?
Öncesinde ise, yani 8 Nisan’da İzmir’de Ege İhracatçılar Birliği Moda Tasarım Yarışması’nın XI.’si gerçekleşecek. Tekstil endüstrisinde moda tasarımcılarını artı değer olarak konumlandıran ve birçoğunun yolunu açan bu yarışmanın da sonuçlarını merakla takip ediyor olacağız.
Bir diğer önemli yarışma ise Eylül ayında Denizli’de. Geleneksel değerleri ve yerel üretimi destekleyen Denizli İhracatçılar Birliği Ev ve Plaj Giyim Tasarım Yarışması, bu yıl moda tasarımcımız Gül Ağış’ın küratörlüğünde gerçekleşiyor. Ağış, Anadolu’nun kumaşlarını, motiflerini ve üretim metodlarını teknolojiyle buluşturduğu bu etabın temasını Tech-Anadolu olarak belirlemiş. Heyecan verici gelmiyor mu kulağa? Beşinci kez düzenlenen yarışmanın endüstri, akademi ve tasarımın tek şemsiyede buluşması adına önemli bir durak olduğunu düşünüyorum.
Bunların yanı sıra, XI. Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması, Deri Tasarım ve Üretim Yarışması, XII. IF Wedding Gelinlik Tasarım Yarışması da sırada, bekleyin; geliyorlar…
Evet, bunlar sadece ilk çırpıda sayabildiklerimiz. Hangi yarışma olursa olsun, önemli olan insan katma değeri. Yeniden belirtiyorum; yaratıcı endüstrilerin hayatımıza kattığı artı değeri göz ardı edemeyiz. Etmemeliyiz. Bizi besleyecek genç dimağları arayıp bulmanın tam zamanı şimdi. Tıpkı Hadid’in dediği gibi, gelecek fikrine inanmaya ihtiyacımız var. Üstelik her zamankinden daha fazla!