09 Ocak 2015

Yaban Mersinli Scone

YAZI: ESRA DANDİN

Hamuru çok yoğurmadan ve fırında çok pişirip kurutmadan, lezzetli ve tadından yenmez sconelar yapmanız mümkün. Fırından yeni çıkmış sconelar, kahvaltı için paha biçilemez sanırım. Ben yabanmersinli scone tarifi paylaşıyorum, ama siz tatlı seçenekleriinin aksine, dilerseniz; otlu, parmesanlı, domatesli, baconlı gibi seçenekler de deneyebilirsiniz. Bu tarifin aksine şekeri kısıp, tuzun gramını artırmanız gerekecek.

 

 
Scone mutfakta ilk denemelerimden bu yana hala yaptığım, basit, çok vakit almayan ve sevilen bir tarif. Fırından yeni çıkmış sconelar, kahvaltı için paha biçilemez sanırım. 
 
Malzemeler:
 
75 gr tuzsuz tereyağ
40 gr şeker
225 gr un
10 gr kabartma tozu
1 yumurta (çırpılmış)
3-4 yemek kaşığı süt
50 gr kurutulmuş yabanmersini
 
Tarif:
 
Bir kapta un, kabartma tozu ve şekeri karıştırın. İçine soğuk tereyağını ekleyin ve unu tereyağına yedirin. Karışım parçalar halinde dağılıyor olmalı (crumbly). Daha sonra karışıma kuru meyve, çırpılmış yumurta ve sütü ekleyin. Karışımı çok yoğurmamalısınız, yoksa çok sert ve tatsız bir hamur elde edersiniz. Bu yüzden karışımı bir disk haline getirip dilimleyip fırına vermek ideal olacaktır. Ancak kalıpla şekillendirecekseniz elinizi hızlı tutmalı, hamurla çok haşır neşir olmayıp fırına hızlıca atmaya bakmalısınız. Hamuru minimum 3 cm kalınlığında şekillendirin ki, ince olduğunda kabarmama riskini eleyin. 200 derecelik fırında kenarları kızarıncaya kadar pişirin. Çok pişirdiğiniz takdirde içi kuru ve nemsiz olacaktır. Bu yüzden fırından gözleri ayırmamakta yarar var. Fırından çıktıklarında üzerine pudra şekeri serpip, clotted cream (yoğun süt kreması, kaymak kıvamında) ve dilediğiniz reçelle servis edin. 
 
 
 
Afiyet Olsun.

ETİKETLER: VOGUE GURME , DANDİN BAKERY , SCONE