Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
İlham verici diyalog ve monologlara ev sahipliği yapan podcast'ler karantina günlerinizi renklendirmeye hazır.
Georgia May Jagger
Fotoğraf: Liz Collins, Moda editörü: Konca Aykan
Her zamankinden daha fazla kendimizle baş başa kaldığımız ve hayatımızın ekseninde ne izleyelim, ne yiyelim, akıl sağlığımızı nasıl koruyalım gibi soruların dönüp durduğu bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan sağlığımız için endişelenip bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye kafa yorarken, öte yandan bu sosyal izolasyon dönemini mümkün olduğunca verimli geçirmeye, evde olduğumuz bu günlerde kendimizi farklı alanlarda geliştirmeye çalışıyoruz. Peki, bir televizyon, telefon veya bilgisayar ekranına bağlı kalmadan, bu mümkün mü? Günlük işlerinizi hallederken kulak verebileceğiniz podcast'ler, ilham verici diyalog ve monologları istediğiniz yerde, istediğiniz saatte, istediğiniz şekilde dinlemenize olanak sağlıyor.
Podcast dünyasına yeni giriş yapanlar veya karantina döneminde farklı kulvarlara geçiş yapmak isteyenler için Gwyneth Paltrow'un Goop'undan zamanımızın en iyi kısa hikayelerini yazarlarının sesinden dinleyebileceğiniz The Writer's Voice'a, moda endüstrisinin nükteli ikilisi Camille Charriere ve Monica Ainley'nin Fashion No Filter'ından, feminist komedi podcast'i The Guilty Feminist'e, kültür-sanat, moda, sağlık, beslenme, meditasyon ve iyi yaşam podcast'lerinden favorilerimizle karşınızdayız.
Hepimizin hayal kurmaya ihtiyaç duyduğu bu günlerde, zamanımızın en iyi kısa hikâyelerini yazarlarının sesinden dinleyebilirsiniz. Modern kurgunun ustalarını ağırlayan podcast, bir akşamüstü başka bir evrende kaybolmak için ideal. Sally Rooney, Joyce Carol Oates ve Salman Rushdie gibi isimlerin yanı sıra, Türk yazarlar Elif Batuman ve Ayşegül Savaş’ın hikâyeleri de seçenekler arasında.
Moda endüstrisinin nükteli ikilisi Camille Charriere ve Monica Ainley, karantina sırasında dinleyicilerinin her zaman merak ettiği soruları yanıtlıyor. Danimarka stilini deşifre ettikleri ve MET Gala değerlendirmeleri yaptıkları eğlenceli bölümlerin yanı sıra, giderek en acil mesele haline gelen sürdürülebilirlik üzerine röportajlar da repertuarları dahilinde. Modanın Fellini’si olarak anılan podyum maestrosu Alexandre de Betak ile defilelerin geleceği üzerine konuşmalar ve marka seçimlerimizde nasıl cüzdanımızla oy verebileceğimiz hakkında pratik tavsiyeler de bulabilirsiniz.
Zeki Alasya, Tuncel Kurtiz ve Kenan Işık’ın seslendirmeleri ile nostaljik bir yolculuk. Bir keçi sütü bu kadar korkunç olmamalı sloganı ile Haciz, Agatha Christie’den Briç Masasında Cinayet, Dostoyevski ve Çehov oyunları. Alternatif bir akşam eğlencesi sunan podcast ile Diş Kirası oyununun tanımındaki gibi “unutulmaz değerlerin unutulmuş geleneklerle duygusal temaşası”nı deneyimleyebilirsiniz.
Kültür-sanat dünyasından ağırladığı konukları ile güncel gelişmeleri takip eden Nida Dinçtürk, salgın ve karantina öğelerinin edebiyatta ve sinemadaki yansımalarının ne olacağına dair yanıtlar arıyor. Eğer karantina kelimesini duymaya tahammülünüzün kalmadığı günlerden birindeyseniz, Okan Okumuş ile Güney Afrika’ya bir yolculuk yapabilir ya da Elif Şafak ile Booker Prize adayı 10 Dakika 38 Saniye romanı üzerine sohbetini tercih edebilirsiniz.
Hata yapmak ve başarısızlık hissi herkesin yaşadığı bir durum. Elizabeth Day, hayatımızdaki zorlu dönemlerden kendimizi geliştirerek çıkmak teması etrafında, alanında başarılı konuklarından, başarısızlık yaşadıkları örnekleri paylaşmalarını istiyor. Endişelerimizde yalnız olmadığımızı hatırlamanın gerektiği günlerde Day, bunu bize yeni insanlar, yeni kitaplar ve yeni bakış açıları vererek yapıyor. Filozof Alain de Botton’dan bir pandemi sırasında nasıl nispeten sakin ve daha önemlisi “nasıl insan kalırız”’ı, Mo Gawdat’tan anksiyeteyle baş etme yöntemlerini dinliyoruz. Deliciously Ella olarak tanınan bitkisel beslenme akımının öncüsü Ella Mills’in yeni anne olma deneyimini anlattığı bölüm de modern kadının hayatına dair problemleri gündeme getiriyor.
İlber Ortaylı, Gülse Birsel, Mert Fırat gibi farklı alanlardaki isimlerle düşündürücü ve gülümseten kısa sohbetler. Herkes evde nasıl vakit geçiriyor, salgın geçtikten sonra hayatımızın neye benzeyeceği hakkında kimin nasıl fikirleri var gibi sorularla yola çıkan Cabas, tanıdığı, sevdiği ve tanışmak istediği insanları arayıp onlara “nasıl geçiyor karantina” diye soruyor.
Eğer feminizm konusunda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Bu komedi podcast'i The Guilty Feminist namıdiğer Suçlu Feminist, tam sizlik. Komedyen Deborah Frances-White her hafta konuklarıyla 21. yüzyıl feministlerinin hemfikir olduğu konulara değinip, günlük hayattan hipokrasilerini itiraf ediyor. En iyi radyo komedisi ödüllü yazar, Fleabag’in yaratıcısı Phoebe Waller-Bridge ile yeni normalimizi ti’ye alıyor.
Gwyneth Paltrow’un ileri gelen wellness markasının podcast’ında karşınıza bir doktor, terapist, Pulitzer ödüllü bir gazeteci ya da bir şaman çıkabilir. Yeşilci aktivist Terry Tempest Williams ile sohbeti bizi gezegenimizdeki değişimde daha aktif olmaya, iklim değişikliği etkisiyle giderek popülerleşen “less is more” yani “daha az, daha fazladır” felsefesi bizi tüketim alışkanlıklarımızı sorgulamaya çağırıyor.
Bağışıklık sistemimizin gündemden düşmediği bir zaman diliminde, “besin ilaçtır” mantalitesinin savunucusu fonksiyonel tıp doktoru Mark Hyman, olumlu mizacıyla dikkat çekici bir kaynak. Birbiriyle çelişen onlarca sağlık tavsiyesi denizinde hem çevre, hem ekonomimiz, hem sağlıklı tarım hem de sağlıklı bireyler olmak adına neler yapabiliriz ve nasıl beslenmeliyiz başlıkları altında öneriler sunuyor. Karantina döneminde akıl sağlığımızı nasıl destekleyebileceğimizi araştıran bölüm de göz önüne alınması gerekenlerden.
Klasik nefes tekniklerinin çok ötesine geçen bu meditasyon podcast’ında Mary Meckley’nin huzur verici sesi sizi kendi zihninizi keşfetmeye ve perspektifinizi biraz daha olumlu hale getirmeye davet ediyor. Kimi zaman Marcus Aurelius’un Kendime Düşünceler’inden içgörüler paylaşıyor, kimi zaman kendimizden şüphe duymanın nasıl üstesinden gelebileceğimizden bahsediyor. Hislerimiz ile baş başa kalıp onları dengelemek, değişime adapte olabilmek, bir kriz sırasında korku ve anksiyete ile baş etmek gibi başlıklarıyla tam da bu günler için destek sağlayan bir kaynak.
Mutfak Sanatları Akademisi’nin yeme-içme sektörüne dair farklı bakış açılarını ele aldığı podcast’ta "tarım ve tohumda nereye gidiyoruz"dan sektörde kadın-erkek rollerine varan çeşitlilikte konuşmalar bulabilirsiniz. Gastronomi, istihdam ve mutfak ile kültürün dönüşümü gibi konuların yanı sıra tarifler de içeriyor.