Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Okyanusun derinliklerinden yaşam kaynağımız toprağa ve ormanlara uzanarak iklim krizine dikkat çeken on belgeseli derledik.
Fotoğraf: Julıette Abıtbol X Amélıe Pıchard /Vogue İtalya
İklim kriziyle mücadele etmeden geçireceğimiz tek bir saniye bile geri dönüşü olmayan kayıplara neden oluyor. Hepimiz, "Neler yapabiliriz, neler yapmamalıyız ve nasıl adımlar atmalıyız?" diye düşünürken gezegenimizin geleceğini kurtarmak için gereken eylemlerden haberdar olmanıza yardımcı olacak belgeselleri derledik.
Seaspiracy
Netflix özel yapımı Seaspiracy, milyarlarca dolarlık ticari balıkçılık endüstrisinin şüpheli uygulamalarını ve dünya okyanusları üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Deniz yaşamına olan tutkusu çocukluk yıllarında başlayan Ali Tebrizi'nin yönettiği film, aşırı ton balığı avı ve yunusların toplu olarak öldürülmesi de dahil olmak üzere okyanusları etkileyen yıkım zincirini mercek altına alıyor. Belgesel, gezegende sürdürülebilir bir balıkçılık anlayışının olmadığını ve deniz yaşamını kurtarmak için balık yemeyi tamamen bırakmamız gerektiği mesajını oldukça çarpıcı bir şekilde veriyor.
2040
2040
2019 yapımı bu belgesel, izleyicilere zamanda yolculuk şansı vererek 2040 senesine konuk ediyor. "Sizce 2040’ta iklim kriziyle mücadelede nerede olacağız? Bir şeyler değişmiş olacak mı yoksa her şey tahmin ettiğimizden de mi kötü durumda olacak?" Avustralyalı oyuncu ve yönetmen olan Damon Gameau bu soruların peşine düşerek, 5 yaşındaki kızı için farklı bir gelecek hayali kuruyor. “Gerçeğe dayalı hayal kurma” adını verdiği düşünce pratiğinde, günümüzdeki imkanların en iyisini benimsersek 2040’ta bizi nasıl bir dünyanın beklediğini anlatmaya çalışan yönetmenin kızıyla birlikte başrolünde yer aldığı film, dünya prömiyerini Berlin Film Festivali'nde yapmıştı. Gameau, doğru bir şekilde ölçeklenirse takdire şayan bir samimiyetle, kelimenin tam anlamıyla dünyayı kurtarabileceklerini savunuyor, ancak adım atma sırası artık bizde.
Honeyland (Bal Ülkesi)
Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov tarafından yönetilen 2019 yılına ait Makedon belgesel, uzak bir dağ köyü olan Bekirlija'da yaşayan yalnız bir yaban arısı arıcısı olan Hatice Muratova'nın hayatına odaklanıyor. Geleneksel arıcılık yöntemlerine yakından bir bakış sunan Honeyland, Akademi Ödülleri’nde hem En İyi Belgesel, hem de En İyi Uluslararası Film dallarında aday gösterilmişti.
There’s Something In The Water (Suda Bir Şeyler Var)
Ingrid Waldron’un aynı ismi taşıyan kitabından uyarlanan There’s Something In The Water, çevresel ırkçılığı araştırıyor. Üç bölümden oluşan belgesel, çevresel zararın Nova Scotia'daki Siyah Kanada ve ilk Milletler Toplulukları üzerindeki orantısız etkisini araştırıyor. Belgesel, yerel halkın gündelik hayatlarına yansıyan çevresel zararlara dokunaklı bir yakından bakış sunmasıyla da dikkat çekiyor. There’s Something In The Water, Kanada gibi kendi kendini ilan eden ve ilerici bir ülke bile çevresel ırkçılıkla ilgili ciddi sorunlar yaşıyorsa, bunun başka yerlerde de o kadar kötü veya daha kötü olduğundan emin olabileceğimizi öne sürüyor. Filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Elliot Page ve Ian Daniel'ın üstlendiği belgeselin prömiyeri 2019 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleşmişti.
Chasing Coral (Mercanı Kovalamak)
Mercanlar eşsiz renkleriyle hepimizi büyülese de asıl süper güçleri, okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin sağlanmasındaki rolleri. Birçok deniz canlısı için yaşam alanı ve barınak sağlayan deniz mercanları için, NOAA Ulusal Okyanus Servisi “denizin yağmur ormanları” tanımını yapıyor. Mercanı Kovalamak adıyla Türkçeleştirilen bu belgesel, mercan ölümünün gezegenimiz ve yaşamlarımız üzerinde yarattığı yıkıcı etkiyi araştırıyor. Filmin verdiği mesaj açık ve net: Hepimiz mercan resiflerini korumak ve geleceğimizi güvence altına almak için harekete geçmek zorundayız. Film, Netlix üzerinden izlenebilir.
I Am Greta (Ben Greta)
Time dergisinin "Yılın İnsanı" seçtiği genç iklim aktivisti Greta Thunberg'in mücadelesi, I Am Greta adıyla biyografik bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor. Film, Greta’nın İsveç Parlamentosu önünde tek başına yaptığı okula gitmeme grevinden, global ölçekteki birçok iklim protestosunun figürüne dönüşme sürecini ele alıyor. Nathan Grossman’ın yönettiği film iklim kriziyle mücadele etmek için kaybedecek bir dakikamızın bile olmadığı mesajını veriyor. I Am Greta, dünya prömiyerini 2020'de 77. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapmıştı.
Gezegenimiz/ Netflix
Our Planet (Gezegenimiz)
Bu yenilikçi ve devrim niteliğindeki Netflix belgesel dizisinde Planet Earth'ü izlerken doğal yaşamın güzelliğine hayran kalacağınıza eminiz. Ancak bu göz kamaştıran görüntülerin arkasında maalesef üzücü bir gerçek var. İnsanın, doğaya karşı umursamaz tutumu ve zararları nedeniyle, doğadaki pek çok canlının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalışı. WWF, Netflix ve Silverback Films arasındaki işbirliğiyle ortaya çıkan bu sarsıcı belgesel 8 bölümden oluşuyor ve her bölüm kutuplardan ormanlara, okyanusların derinliklerinden kıyı ekosistemlerine dek uzanıyor. Belgesel, iklim değişikliği sebebiyle trajik olaylar yaşayan hayvanlara dikkat çekerek hepimizi uyarıyor.
“Kiss the Ground” (Toprağı Öp)
Toprağın nasıl bir yaşam kaynağı olduğunun farkında mıyız? Kiss the Ground, toprak işleme ve tarım ilacı kullanımının toprak erozyonuna nasıl yol açtığını inceleyerek başlıyor ve ardından ekolojimize, sağlığımıza ve iklimimize verilen zararın peşine düşerek, iklimi dengelemenin anahtarının toprak olduğuna dikkat çekiyor. Woody Harrelson'ın seslendirdiği bu belgesel Gisele Bündchen, Tom Brady ve Patricia Arquette ile röportajlar içeriyor ve iklim değişikliğinin etkilerini tersine çevirmek için bir şeyler yapabileceğimizi hatırlatarak bir anlamda umut tazeliyor diyebiliriz.
Brave Blue World (Cesur Mavi Dünya)
Küresel su kriziyle ilgili sorunları ele alan Brave Blue World, izleyicileri su kıtlığı ve kirliliği konusunda uyarıyor. Su konusunda sürdürülebilir bir gelecek kurmanın önemine odaklanan belgesel, yalnızca mevcut durumu gözler önüne sermiyor aynı zamanda da yeniden kullanımdan enerji üretimine kadar uzanan yenilikçi yöntemler öneriyor. Liam Neeson'ın seslendirdiği bu detaylı belgesel, Matt Damon ve Jaden Smith gibi savunucularla röportajlara yer veriyor. Umut verici bir anlatısı olduğunu söyleyebileceğimiz belgesel yalnızca bir damla su ile gezegenimizi nasıl kurtarabileceğimizi gösteriyor.
My Octopus Teacher (Ahtapottan Öğrendiklerim)
Ahtapotlar hakkında daha önceden duyduklarınız olabilir. Örneğin, bu canlıların ne kadar zeki olduklarını duymuş olabilirsiniz. Ancak bundan çok daha fazlası var. James Reed ve Pippa Ehrlich tarafından yönetilen belgesel, geçtiğimiz senenin en çok konuşulan belgesellerinden biri olmuştu. Güney Afrika açıklarında yaşayan bir ahtapotu gözlemleyen ve sonrasında onunla arkadaş olan film yapımcısı ve dalgıç Craig Foster’ın yaşadıklarını anlatıyor. Belgesel, ahtapotların yanı sıra su altı dünyasının kapılarını açarak yengeçler, mercanlar, yosunlar ve köpekbalıklarıyla da bizleri tanıştırıyor.