Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Uçakta cilt bakımı yapılmalı mı, nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli: Masaya yatırdık.
Yolculuk öncesi bavul hazırlığı tamam, koltuk seçildi, boarding kartı cüzdana yerleşti. Son dakikalar, uçaktaki yerinizi aldınız. Özellikle uzun uçuşlarda hem kendinizi hem de cildinizi oyalayacak şeyler de yanınızda. İlham kaynağınız TikTok’un in-flight skincare videoları. Uçakta yüz maskesi yapanlar, serumları üst üste katmanlayanlar, göz bantlarıyla selfie çekenler… Uçuş sırasında cilt bakımı yapmak bir tür yeni nesil seyahat ritüeline dönüşmüş durumda. Ama cildinizin gerçekten ihtiyaç duyduğu şey bu yoğun bir rutin mi?
Cilt bakım perspektifinden uçuş koşullarını inceleyelim. Uçak kabinindeki hava, dış dünyadan çok farklı bir ortam sunuyor. Nem oranı genellikle yüzde 20’nin altına düşüyor, ki bu ortalama bir iç mekânın yarısı kadar nem anlamına geliyor. Bu düşük nem seviyesi ciltte kuruluk, gerilme hissi ve pullanma gibi belirtilere neden oluyor. Cildin transepidermal su kaybı artıyor.
Fotoğraf: @lanaskyecaven
Keşke durum sadece kuruluktan ibaret olsaydı. Yüksek irtifada UV ışınları daha güçlü hale geliyor ve uçak camları bu ışınları tamamen engellemiyor. Pencere kenarında oturmasanız bile, cildiniz bu görünmeyen radyasyona maruz kalabiliyor. Tüm bunların üzerine bir de kabin içindeki hava sirkülasyonunun neden olduğu kirli partiküller ve bakteri yükü ekleniyor. Yani evet, cildinizin uçuş sırasında bir bakım ritüeline ihtiyacı var. Peki bu bakım rutini nasıl olmalı veya olmamalı?
Öncelikle uçakta cilt bakımının sorgulanmasına yol açan en önemli etkenlerden biri, biraz önce de bahsettiğimiz mikrobiyolojik açıdan oldukça kalabalık olan bu ekosistem. Bu ortamda yapılan cilt bakımında asıl sorun, hijyen zincirinin kırılması. Hava sirkülasyonunun yanında koltuk başlıkları, emniyet kemerleri, katlanan masalar ve dokunmatik ekranlar yüzlerce kişi tarafından kullanılıyor ve bu yüzeylerde zararlı mikroorganizmalar bulunabiliyor. Özellikle el hijyenine dikkat edilmeden cilde dokunmak, hatta ellerinizi uçak musluğundan gelen suyla yıkayıp ardından nemlendiriciye uzanmak bile bakteri transferine neden olabiliyor. Kavanoz ambalajlı nemlendirici kullanıyorsanız ürününüz de kontamine oluyor. Tüm bu bilgiler ışığında, uçakta yapılacak her türlü cilt bakımının minimum temasta, maksimum dikkatle gerçekleştirilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Aksi takdirde, nemlendirici sürdüm derken aslında cildinize daha çok zarar veriyor olabilirsiniz.
@glowwithava collecting my hands free products for flights hahah. 🦋 #handsfree . . #flywithava#inflightskincare#skincareroutine#guasha#lymalaser#collagenmask#kbeauty
♬ Cafe music, corporate VP, comfortable(1277239) - zukisuzuki
Durum böyleyken uçakta bakımın büyük bir kısmını aslında uçuş öncesine taşımanız en sağlıklısı. Evden çıkmadan önce cildinizi yoğun nem veren, güçlü bir nemlendiriciyle ve kafein özlü göz çevresi bakımlarıyla uçuşun zararlı etkilerine karşı güçlendirebilirsiniz. Bu bakımların üstüne, eğer uçuşunuz gündüz uçuşuysa, güneş koruyucunuzu da sürerek cildinizi tamamen koruma altına alabilirsiniz.
Tower 28 Beauty SOS Intensive Redness Relief Serum with Hypochlorous Acid
Uçuş öncesi yapılan cilt hazırlığı, aslında işin büyük kısmını hallediyor. Ancak uzun uçuşlarda ise ek bir bakım desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Uçakta bakımın anahtarı sade, hijyenik ve nem odaklı olmak. Eller temizlenmeden yüze hiçbir ürün uygulanmamalı; bu yüzden antibakteriyel mendil veya el dezenfektanı bakım çantanızın demirbaşı. Cilde tutunan bakteriler içinse hipokloröz asit içerikli mistlerden faydalanabilirsiniz, kendileri yeni olmazsa olmazımız.
LANEIGE Cream Skin Mist
Cildi arındırdıktan sonra sıra basit bir nemlendirme adımında. Ürünlerinizi eliniz değmeden alabileceğiniz ambalajlardan seçmeniz en risksiz yöntemlerden biri. Yani kavanoz ambalajlı ürünlerdense sprey veya stick nemlendiriciler, eller temizse tüp nemlendiriciler kullanılabilir ya da ürünü cilde yayacak aletlerden faydalanabilirsiniz. Yoğun nem ihtiyacınız varsa etkili formülleri ve teması azaltan formlarıyla kağıt maskeler de işe yarayabilir.
Clarins Stick Solaire Invisible Spf 50
Koruyucu bir dudak balmı ve çok uzun uçuşlarda SPF yenilemek için yine stick formlu bir ürün de mini bakım çantanızda olmalı. Son bir dokunuş: Alanınız varsa, yanınızdaysa ve sosyal anksiyeteniz yoksa LED maskenizi mavi ışık ayarında kullanarak antibakteriyel bir bakım da sağlayabilir, uçak yolculuğunun olumsuz cilt koşullarının önüne geçebilirsiniz.