Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Aç değilken de yemek yiyorsunuz ama bunun farkına sonradan mı varıyorsunuz? Korkmayın yalnız değilsiniz ama gerçekten aç da değilsiniz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Aç değilken de yemek yiyorsunuz ama bunun farkına sonradan mı varıyorsunuz? Korkmayın yalnız değilsiniz ama gerçekten aç da değilsiniz! O yemekleri size yediren fiziksek açlığınız değil, duygusal açlığınız.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çoğu insanın normalin üstünde yemek yemesinin nedeni, %75 duygusal duruma bağlı ve açlıkla karışan yaklaşık 16 farklı duygu var. Kızgınlık/öfke, yorgunluk/bitkinlik, depresyon, yalnızlık, güvensizlik/yetersizlik, suçluluk, kıskançlık, mutluluk, kaygı/asabiyet, hayal kırıklığı, boşluk hissi, üzüntü/keder, korku, bu duygulardan bazıları… Önemli olan fizyolojik ve duygusal açlığı birbirinden ayırabilmek? Aslında duygusal açlık ile fiziksel açlık arasında çok fazla fark var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir anda gelir
- Bir duyguyu doldurmak için yemek yediğinizde, bu sizin aç karnınızla ilgili değildir, pizza ya da dondurma gibi belirli seçtiğiniz bir besin tüketirsiniz ve bu sadece sizin ihtiyacınızı karşılar.
- Sanki o anda doyurulması ve tatmin edilmesi bir açlık türünü getirir
- Doysanız bile yemek yemeye devam edebilirsiniz
- Arkasında suçluluk ve pişmanlık duyguları bırakır.
- Kendini yavaş yavaş hissettirir
- Aç olduğunuz için yemek yiyorsanız, diğer alternatiflere açıksınız demektir
- Kendisini doyurmak için bekleyebilir
- Doyduğunuzu fark eder ve yemek yemeyi bırakabilirsiniz.
- Bu duygulara yer vermez.
Duygusal açlıkla baş edebilmek için kendinizi aç hissettiğiniz zaman sizi yemek dışında mutlu edecek başka aktivitelere yönelmeye çalışın. Spor yapın, bir arkadaşınızı arayın, sevdiğiniz bir filmi izleyin, yürüyüş yapın, yemek pişirin, en sevdiğiniz müzikleri dinleyip dans edin ve çok daha fazlası… Eğer yukarıdaki tabloyu inceledikten sonra bazı yemekleri yemenizin nedeninin duygularınız olduğuna karar verdiyseniz, çok şanslısınız. Çünkü duygusal yemenin üstesinden gelmek için, kişinin en önce bunu fark etmesi gerekir. Her ağza atılan besin için, açlık düzeyini 1 ile 10 arasında derecelendirmek ve bunu kaydetmek, açlıktan ziyade başka sebeplerden dolayı mı yoksa onlar olduğu zaman mı yemek, konularında açıklık getirecektir.