Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yaygın bir sağlık sorunu olan diş hassasiyetinin nedenlerini ve bu probleme karşı alınabilecek en etkili önlemleri keşfedin.
Fotoğraf: @romeestrijd
Gün boyunca yediklerimiz, içtiklerimiz ve hatta soğuk havanın bile ağrı ve acıya neden olduğu “diş hassasiyeti” ciddi ve yaygın bir sağlık sorunu. Diş hassasiyetinin, yetişkin nüfusta rastlanma oranı, yapılan araştırmalar sonucu yüzde 57 olarak tespit edilmiş.
Dişi zırh gibi koruyan diş minesi aşındığında, tübüller açığa çıkıyor ve dişte hassasiyet meydana geliyor. Soğuk ya da sıcak yiyecek veya içecekler tüketildiğinde, hassasiyeti olan kişiler keskin ve ani bir ağrı hissediyor. Rahatsızlık veren diğer tetikleyiciler ise turunçgiller, domates, turşu ve kola gibi asidik veya şekerli içecekler.
- Yanlış Diş Fırçalama
Diş fırçalarken sert ve hızlı hareketler, sert diş fırçaları, sık sık fırçalama, dişin koruyucusu ve vücudumuzun en sert maddesi olan diş minesinin yıpranmasına neden olabilir.
- Günlük Diş Bakım Rutininin Eksikliği
Günde iki kere nazikçe fırçalama ve ağız bakım suyundan oluşan rutinin yapılmaması durumunda dişler ile diş etinin birleştiği yerde tartar oluşur. Tartar ancak diş hekiminin müdahalesi ile temizlenebilir ve bu durum hassasiyete neden olabilir.
- Diş Eti Çekilmesi
Diş etinin dişten uzaklaşması ile birlikte, dişin köklerine doğru olan hassas sinirler ortaya çıkar ve dış etkenlere açık hale gelir. Diş eti hastalıkları veya sert diş fırçalama diş eti çekilmesine neden olur.
- Asidik Beslenme
Sıklıkla asidik ve ekşi lezzetler tüketmek diş minesinin soyulmasına neden olabilir. Her günkü beslenmemizi gözden geçirerek, turunçgiller, enerji içecekleri, şarap ve soda da dahil olmak üzere karbonatlı içecekler, domates, yoğurt, yıllanmış peynirler gibi asidik besinleri daha kontrollü tüketmeye çaba harcayabiliriz.
- Tatlı Tüketimi
Şeker ağırlıklı yiyecekler ve içecekler ağızda bakteri oluşmasını artırır. Bu da diş etlerinde yıpranmaya ve dişlerdeki hassas bölümlerin meydana çıkmasına neden olur.
- Tedavi Edici Ağız Bakım Suyu
Yüzde yüz koruma sağlayan ve açığa çıkmış sinirleri fiziksel olarak kaplayarak tedavi eden ağız bakım suları hassasiyeti iyileştirdiği gibi diş minesini de korur. Dişi hırpalamadan nazikçe iyileştirir. Günde 2 kez kullanıldığında gün boyu yeme ve içmeye karşı koruma sağlar.
- Nazik Diş Fırçalama
Hassas dişler ekstra bakım gerektirir. Sert ve sık sık fırçalama diş minesini zedeler ve hassasiyeti artırır. Dişleri yumuşak fırça ile ve nazikçe fırçalamak gerekir.
- TLC İçeren Diş Macunları
Nane aromalı diş macunundan vazgeçip, potasyum nitrat ve stronsyum klorür içeren daha hafif bir macun aramanın tam zamanı. Bu tür macunlar, tübüllerin tıkanmasına yardımcı olarak hassasiyetin azalmasına yardımcı olabilir.
- Kahramanlığı Bırakın
Eğer diş acısı bir dakikadan uzun sürüyorsa, diş hekimine başvurmanın vakti gelmiş demektir. Diş hekimi, dişlerinize florid bir kaplama veya porselen bir kaplama yapabilir.