Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Olduğumuzdan daha yorgun, yaşlı ve mutsuz görünmemize neden olan unsurları MEDAmerikan Tıp Merkezi Dermotoloji Uzmanı Dr. Ebru Sağlık anlatıyor.
Yaşlanma sürecindeki fiziksel değişimler yüzümüze, elastikiyeti bozularak aşağıya doğru sarkan yanaklar, çökük gözler ve gölgeli gözaltlarıyla yavaş yavaş yansımaya başlar. Bu belirtilerle birlikte, yüzdeki çizgilerinin daha belirgin hale gelmesi ve cilt yüzeyinde hacim kaybıyla oluşan boşluklarla, kişiyi olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünmesine neden olur. Günümüzde, yüze uygulunanan cerrahisiz tedavi yöntemleriyle, bu sorunların bir çoğuyla mücadele etmek artık mümkün halde.
Olduğumuzdan daha yorgun, yaşlı ve mutsuz görünmemize neden olan unsurları MEDAmerikan Tıp Merkezi Dermotoloji Uzmanı Dr. Ebru Sağlıkanlatıyor.
Dr. Ebru Sağlık
Kemik iskelet elbette yüzümüzün temelindeki en önemli yapı. Yüzün tüm karakteri ve çerçevesi kemik yapıların şekliyle birebir belirleniyor. Eğer bu kemik yapının en çıkıntılı yeri olan elmacık kemiklerimiz küçükse veya yaşlanma süreciyle birlikte küçülmeye başlamışsa o zaman yanakları taşıyan destek olmadığı için yüz aşağı doğru sarkmaya başlıyor; bu da öncelikle bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösteriyor. Ayrıca yanak yapısı zayıf olunca göz altları da desteksiz ve boş kalıp yorgun görünmemize neden oluyor.
Kemik yapının çok önemli olduğu ikinci nokta çenemiz. Çene yüzün alt kısmının destek yapısı ve gıdıyı da toparlayan önemli bir unsur. Çenenin belirgin olması genç ve güçlü görünüm sağlarken çene kemiği hattı yani jawline zayıfsa ve çenenin arka köşeleri silik çeneni ön kısmı da küçük ya da geride ise yine yüz sarkık ve yorgun görünüyor, üstelik buna desteksiz kalan gıdının sarkması da ekleniyor.
Üçüncü önemli nokta ise şakak kemiği. Şakaklar fazla boş olduğu zaman yüzde iskelet görünümü dediğimiz yaşlı gösteren bir görünüm oluşuyor. Şakak kemiğinin boş ve zayıf olması veya yaşla bu bölgede kemik erimesi olması sonucu kaşlar ve hatta yanaklar da desteğini kaybedip aşağı düşüyor, gözlerde yorgun ifade, yüzde sarkmış görünüm ortaya çıkıyor.
Tüm yüzü çepeçevre saran yağ doku yapısal nedelerle eksikse, aşırı kilo vermekle boşalmışsa ya da yaşla birlikte aşağı doğru inmişse olduğumuzdan daha yorgun görünen bir göz hattı, daha yaşlı duran bir yanak ve daha sarkık görünen bir çene hattına yol açar. Tüm yüzü bütünsel olarak değerlendirip yağ yastıkçıklarının olduğu katmanlara gereken desteği sağlamak yüzü tekrar dinç ve genç göstermek için gerekiyor.
25 yaşından itibaren azalan hücre tamir mekanızmaları genetik yapımıza eklenen güneş maruziyeti, sigara, çevre kirliliği, stres ve kötü beslenme ile birleşince deri elastikiyeti azalmaya, yıllar içinde çizgiler yerleşmeye başlıyor. Özellikle ince ve hassas gözaltı ve ağız çevresi bölgede çizgiler, yanak ve çene hattına doğru, en çok da eğilerek telefona bakarken dikkat çeken gevşemiş deri bizi yorgun ve yaşlı gösteriyor. Bu değişiklikler erken yaşta gerekli tedbirler alınmazsa ileriki yaşlarda daha zor tedavi oluyor.
Bu problemlerin giderilmesi için kişiye özel bütünsel bir değerlendirme yapılarak bir işlem planı oluşturmak en sağlıklı çözüm. Bu işlemler arasında en etkili olanları ise Hyaluronik asit dolgular, botoks uygulamaları, lazerle cilt gençleştirme, vitamin enjeksiyonları ve PRP sayılabilir.