Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Tüm dünyayla birlikle içerisinden geçtiğimiz salgın süreci, malzeme satın alma ve yemek hazırlama ile ilgili alışkanlıkları topyekün değiştidi. Pandemi döneminde iş modellerine tarif içeren malzeme kutuları ekleyen işletmelerin görüşlerini aldık.
MSABOX Buddha Bowl
Yemek, çoğumuz için sadece karın doyurmaktan ibaret değil. Tüketim bilinci değiştikçe ne yediğimizi bilmek, her zamankinden daha önemli hale geldi. Alışkanlıklarımız hem evde hem de ev dışı beslenmede içeriğini bildiğimiz kaynaklara doğru yön çevirdi. Geçtiğimiz birkaç ayda ise evde iyi yemek pişirmenin değerinin bir kez daha altı çizilmiş oldu.
Tüm dünyayla birlikle içerisinden geçtiğimiz salgın süreci, malzeme satın alma ve yemek hazırlama ile ilgili alışkanlıkları topyekün değiştidi. Tabii eskiden alışık olduğumuz restoran ve cafelerde zaman geçirme kültürünü de. Değişen dünyadaki dinamiklere ayak uydurmaya çalışan çok sayıda işletme, tedarik zincirlerini tüketiciye açan yeni bir model geliştirerek aşina olduğumuz lezzetleri kendi evimizin güvenli ortamında hazırlayabileceğimiz bir yöntemi benimsedi. Malzemeleri ve kısmen hazırlanmış ürünleri pişirme/hazırlama yönergeleri ile birlikte tüketiciye ulaştırarak hizmet alanlarını restoranlardan evlere doğru genişlettiler. Bu model sayesinde daha önce yemek pişirmek konusunda kendini sınırlı tutan kişiler dahi aradıkları restoran lezzetinin kendi mutfaklarından çıkabildiğini görerek yediklerinin keyfini çıkarabildiler.
Pandemi döneminde iş modellerini tarif içeren malzeme kutularına, pişirme kitlerine evirerek her duruma hızla adapte olabilen isimlerin görüşlerini aldık.
‘Sağlık ve hijyen’, hiç olmadığı kadar yemek gündeminin ortasına oturdu. ‘Nerden geldiğini bildiğim malzeme’, veya ‘güvenilir yemek’ gibi cümleleri çok sık duyar olduk. Gıdaların hazırlanması sürecindeki hijyen, gıda güvenliği gibi konular ciddi sorgulanır hale geldi.
Kapalılık süreciyle gelen evde yemek pişirme mecburiyeti, doğru malzeme seçimi, doğru pişirme tekniklerini bilmek gibi konularda önemli bir ihtiyaç doğurdu.
‘Artık doğrusunu öğrenip pişireyim’…
Kapalılıktan sonra yaz başı MSA’nın workshopları tekrar başladığında bu cümleyi söyleyerek gelen yepyeni ve içerik olarak çok daha talepkar bir katılımcı grubu ile karşılaştık. Yemek pişirmenin ‘eğlenceli’ tarafından çok, ‘doğru gıda bilgisi ve doğru pişirme tekniği öğrenme’, tarafı çok ağır bastı, hala da öyle devam ediyor.
Doğru malzeme seçimi, doğru pişirme-hazırlama, ‘gıdaların bedene ve zihne faydası’ başlıklarında çok daha sorgulayan bir haldeyiz.
MSABOX’ı tam kapalı olduğumuz, geçtiğimiz Nisan-Mayıs döneminde, MSA’nın takipçilerinden gelen istekler üzerine hayata geçirdik. Özellikle MSA’nın Restoranı’ndan eve yemek siparişi etmek isteyen, okulu, bizleri arayan çok takipçimiz, müşterimiz oldu.
Bu taleplerdeki ortak özelliği net olarak ‘güvenli içerik arayışı’ olarak tanımlıyoruz ve bu beklentide çok haklılar. MSA uluslararası akreditörlerce denetlenen bir profesyonel mutfak okulu. Haliyle gıda güvenliği, hijyen gibi sistemler, malzeme seçimlerimizdeki titizliğimiz 16 yıldır zaten MSA’nın operasyonunun olmazsa olmazları.
MSABOX Çikolatalı Pasta
MSA’da ana işimiz eğitim. Evlere hazır yemek üretimi veya paket servis hiç yapmadığımız, tercih etmediğimiz bir konu. Talepler gelmeye başlayınca, bu ihtiyaca başka nasıl hizmet edebiliriz diye düşündük. Hazır yemek yerine, pratiklik ve lezzet olarak mükemmel çalışan en sevdiğimiz bazı reçetelerin porsiyonlanmış ve son dokunuşunun evde yapılabildiği bir MSABOX konseptini hazırladık.
Bizim açımızdan önümüzdeki dönemde farklı kurgularla büyütebileceğimizi gördüğümüz müthiş bir platform oldu MSABOX. Bir de en zor dönemde bizi düşünmeye, üretmeye yöneltti, motive etti…
Tüketici için ise güvenilir, sıradışı ve çok lezzetli bir seçenek oldu, gıda fazlası yaratmaması da bir o kadar olumlu yorumlar getirdi.
Bugünün en kritik konularından biri olmasına karşın tüketiciler olarak çok iyi uygulayamadığımız bir başlık da gıda atığının engellenmesine ve sürdürülebilirlik. Tüketicilere bu konuda bilginin ötesinde iyi referanslar, doğru uygulama örnekleri gerekiyor ki, gıda atığı yaratmama fikrini kendi mutfaklarımızda da taklit edelim, tekrarlayalım ve her kendi mutfağımıza girişimizde bunu da doğru pişirmek kadar sorumluluğumuz sayalım, aklımızda tutalım. MSABOX bunun için iyi bir örnek, bir araç. MSABOX’ı her kullandığımızda çöpe sıfır gıda atığı gittiğini görüyoruz, bu her seferinde bir farkındalık sağlayabiliyorsa ve bir sonraki yemek hazırlığında akla bunu getiriyorsa elbette süreçte katkımız olacaktır.
Biz yemek kitleri fikrini 2017'de hayata geçirmek için ekipçe çalışmaya başladık. Aslında bizler gibi yoğun çalışan insanların evde kaliteli yemeği nasıl daha hızlı yapabileceği fikriyle dünyadaki örnekleri biraz araştırarak oluşturduk ve reçetelendirdik. Bir sene boyunca her hafta 6 yemek pişirdik. Toplam 300 adet reçete oluşturduk. Reçete oluştururken en önemlisi sonra misafirin doğru şekilde ilerleyebilmesi için kullanılan malzemeyi tartmak, püf noktalarını belirlemekti. Her aşamayı fotoğraflandırmanın veya ufak bir video çekmenin görsel olarak desteklediği için son kullanıcı açısından önemli olduğunu düşündük.
Gram Evde
Paketlemek ve gönderim esnasında soğuk zinciri korumak da şart. Kutuları hazırlarken buz aküleri, alüminyum izolasyon malzemeleri ve kutular kullanıyoruz, bu şekilde paketlendiğinde soğukluğunu 6-12 saat arası koruyorlar. İnsanların mutfakta zaman geçirmekten keyif almalarını, yemek yapmanın birlikte yapıldığında keyifli bir aktivite olduğunu, bu pişirme yöntemiyle her yaştan insan için çok kolay olduğunu vurgulamak istiyoruz. Maket yapmak gibi adımları takip ederek lokantada yapılmış lezzette ve tasarımda tabaklar yaratabiliyorlar.
En önemli kazanımlardan biri de israf olmaması. Tam bir öğüne yetecek malzeme sayesinde hem aynı yemeği yemekten sıkılmıyorlar hem de sık kullanmadıkları malzemelere yatırım yapmaları gerekmiyor.
Bizim şu andaki alt yapı ve sistemimizde bugün verilen siparişler 1-2 iş günü içerisinde ekip arkadaşlarımız tarafından kullanıcılara ulaştırılıyor. Saat aralığı da verilebiliyorlar. Kendi ekibimiz ile ulaştırdığımız için, siparişleri İstanbul’un bölgelerine göre gruplandırarak dağıtıma çıkıyoruz.
Mevsiminde malzeme kullanıyoruz. Genelde insanların günlük olarak hazırlayacağı yemeklerden biraz daha farklı tarifler yaratmaya çalışıyoruz.
Mijote, keyif alınan, anılar biriktirilen, sohbeti eksik olmayan sofraların vazgeçilmezi olmak için yola çıktı. Üstelik sofra hazırlığının yorucu kısmının yükünü tüketicinin üzerinden alarak. Mijote; ülkemiz için çok yeni bir konsept olan ‘Yemek hazırlama kitleri’ni en profesyonel şekilde sizlere ulaştırıyor. Bu kitler, sipariş verilen menünün malzemelerinin, soslarının hazırlanması, paketlenmesi ile oluşturuluyor. Bu lezzetlerin hazırlanmasındaki danışman şef ise Türkiye'de ve dünyada pek çok beş yıldızlı otel ve prestijli restoranlarda yönetici şef olarak çalışmış David Shipman. Anlayacağınız Mijote ile evde restoran deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Tarif kartlarında kullanıcılara “sous-vide” gibi farklı pişirme yöntemlerinden ve mutfak kültürlerinden de bahsediyoruz. Tıpkı bir şef restoranında gibi ne yediğinizin tüm detaylarını vermek amacımız.
Ön hazırlığı bizim mutfağımızda yapıldığından kullanıcıya sadece verdiğimiz adımları takip ederek pişirmek ve tabaklamak kalıyor. Bu da zamandan kazanç demek. Ayrıca market alışverişine gitmek ve ön hazırlığı yapmak gibi yemek yapımının meşakkatli adımlarını atlayarak yeni lezzetler pişirmenin keyfini çıkarmaya da imkan tanıyor. Her şey porsiyonluk olarak ayarlanmış ve soyulup, dilimlenmiş hâlde geldiği için geriye hiç atık malzeme kalmıyor. Bu sayede hem bilinçli bir şekilde tüketmiş hem de temizlik süresinden de ciddi bir tasarruf sağlamış olunuyor.
Mijote