Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
İlhamını sevdiklerini ağırlamaktan, yemekten ve paylaşmaktan alan Ceylan Kendir ve Tuğçe Erkaya ile Misafirliq'i konuştuk.
Fotoğraf: @misafirliq
Misafirperverlik, yaşadığımız coğrafyanın bize bir armağanı. Değişen koşullar dahilinde alışkanlıklarımız değişse de sevdiklerimizle birarada olmanın, ikramlarla dolu keyifli sofralarda buluşmanın değeri hep aynı...
İlhamını sevdiklerini ağırlamaktan, yemekten ve paylaşmaktan alan Ceylan Kendir ve Tuğçe Erkaya ile Misafirliq'i konuştuk.
Misafirliq, sizin insanları ağırlamaya ve keyifli vakit geçirmeye olan heyecanınızdan çıkıyor. Var olan modellerin aksine sürecin ‘online catering’ yönünü de bir konsept halinde sunuyorsunuz. Hikayeyi sizden dinleyelim.
Misafirliq aslında tamamen kendi ihtiyaçlarımızdan doğdu. İkimiz de hem iyi yemek yemeyi hem de davet vermeyi çok seviyoruz. Fakat fark ettik ki davet verirken lezzetli ve uygun fiyatlı yemeklere ulaşmanın kolay bir yolu yok. Ya catering şirketleriyle uzun telefon görüşmeleri veya yazışmalar sonunda menüye karar verip, yüksek bir ödeme yapmak gerekiyor ya büyük bir market alışverişi yapıp yemekleri kendimiz evde hazırlamamız gerekiyor ya da birkaç farklı adresten yemekleri temin ederek bir menü oluşturmak gerekiyor.
Bunca zahmete katlanmadan, daha pratik bir şekilde davet verebilmek için “online catering” kavramını oluşturduk. Bu sayede, www.misafirliq.com üzerinden yemeklerin fotoğraflarını ve en şeffaf şekilde fiyatları görüp istediğiniz miktarda yemeklerinizi seçerek kendi davet menünüzü oluşturabiliyor veya davet türüne göre hazırlanmış menülerden seçip siparişinizi kolaylıkla oluşturabiliyorsunuz. Size sadece sofranızı kurup misafirlerinizi beklemek kalıyor.
Birbirinizi tamamlayan bir geçmişiniz var. Kimdir Ceylan ve Tuğçe?
Ben Ceylan Kendir, Brown University’den mezun olduktan sonra finans ve emlak gibi çeşitli sektörlerde çalıştım. Daha sonra Paris’te yaşadığım dönemde yemek yapmaya olan merakımdan dolayı Cordon Bleu’de aşçılık okudum ve sonrasında çok başarılı şeflerle çalışma fırsatı buldum. Bugün Misafirliq’te bu tecrübelerimi kullanabildiğim için kendimi çok şanslı görüyorum.
Ben Tuğçe Erkaya, Bilkent Üniversitesi mezunuyum. Boğaziçi Üniversitesinde master derecemi tamamladıktan sonra kariyer hayatıma telekom sektörünün lider operatöründe başlayıp 10 seneyi aşkın bir süre Telekom sektöründe regülasyon – satış – pazarlama ve iş geliştirme alanlarında çalıştım. Kurumsal hayatımda neyi tutkuyla yaptığımı keşfetmeye çalıştım ve sonunda tutkumun yeni fikirler oluşturmak, geliştirmek ve hayata geçirmek olduğunu fark ettim. Misafirliq’te bu tutkularımın hepsi yer alıyor. Bugüne kadar tüm öğrendiklerimi ve yetilerimi birleştirerek Misafirliq’te bir araya getiriyorum.
Restoran kalitesinde yemeklerin evde yenebilir hale gelmesi yeni bir konsept değil ancak bunu bir catering hizmeti olarak online platformdan kolayca tüketiciye ulaştırmak yeni sayılabilir. Nasıl yürüyor buradaki operasyon?
Online sipariş ile kişiye özel menüyü bir davet sofrasında sunulacak şekilde paket halinde müşteriye ulaştırıyoruz.
www.misafirliq.com üzerinden kendi davetinizi kendiniz tasarlayabiliyorsunuz. Davet türüne göre hazırlanmış çok sayıda set menüler bulunuyor. Bunun yanında “kendi menünü oluştur” kısmında bulunan başlangıçlar, ara sıcaklar, zeytinyağlılar, tatlılar vs gibi kategorilerden kendiniz de menünüzü oluşturabiliyorsunuz. Websitemizden sadece yiyecek siparişi verilebildiği gibi, isteyenler ihtiyacına göre sofra takımı, garson hizmeti, dekoratif süsler ve çiçek de sipariş verebiliyor.
Aslında bizim yaptığımız restoran kalitesinin ötesinde kişiye özel menüyü bir davet sofrasında sunulacak şekilde paket halinde müşteriye ulaştırmamız.
Şu an dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Pandemi ile değişen catering sistemleri, tüketicilerin beklentileri nasıl değişti?
Hijyen konusundaki farkındalık arttı. Tüketiciler yemek aldıkları yerin temizliğine güvenmek, hijyen konusundaki hassasiyetinden emin olmak istiyor. Aldıktan sonraki tüketim aşamasında da başka el değmesin istiyor. Pandemi öncesinde ortak bir açık büfeden yemek alma konusunda hiçbir problem yaşanmazken şimdi herkes kişiye özel olarak paketlenmiş yiyecekleri tercih ediyor. Biz de mutfağımızı düzenli aralıklarla dezenfekte ediyor, mutfak ekibimize test yapıyor, üretim esnasında tüm hijyen kurallarına maksimum derecede dikkat ediyor ve paketlemeyi el değmeden yapıyor, teslimatı temassız gerçekleştiriyoruz.
Hizmetiniz temel noktası olan ev davetleri de artık yapılamıyor. İş modelinizi mevcut düzene nasıl adapte ettiniz?
Evet haklısınız eskisi gibi kalabalık ev davetleri olmuyor ancak küçük gruplarda yakın aile arasında ufak kutlamalar devam ediyor. Ama asıl ihtiyaç günlük sağlıklı ve hijyenik yemek ihtiyacı. Çoğu insan evden çalışıyor ve evde yemek yapacak vakti ya da yeteneği olmuyor. Her gün 3 öğün ne yiyeceğim diye düşünüp menü yapıp alışverişini ona göre yapmak bu dönemde gerçekten çok zor. Bu sebeple, günlük yemek paketi hizmeti sunmaya başladık. Her gün değişen, en doğal ürünlerle ürettiğimiz, sağlıklı yemeklerden oluşan bir menümüz var. İsteyenler istedikleri öğünleri de günlük veya haftalık olarak alabiliyor.
Ayrıca özellikle bu dönem dikkatli ve sağlıklı beslenmek isteyenler için hazırladığımız diyet paketimiz revaçta. Diyetisyenimiz ile yapılan görüşme sonucunda kişiye özel bir menü çıkıyor ve 21 günlük bir diyet programı hazırlanıyor. Biz de her gün adreslerine paketlerini götürüyoruz.
Fotoğraf: @misafirliq
Önümüz yılbaşı, sizin için yılbaşı neyi ifade ediyor?
Yılbaşı bizim için senin en yoğun günü. O gün için çok önceden hazırlıklara başlıyoruz. İnsanların keyifle geçirmek istediği o akşam için en ince detaya kadar düşünüyor ve en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Bugüne kadar hep çok olumlu dönüşler aldık. 31 Aralık müdavimlerimiz bile var. Diliyoruz ki Misafirliq sayesinde yeni seneye keyifle ve ağız tadıyla giriyor, tüm bir yılı öyle geçiriyorlardır.
Özel bir yılbaşı menünüz de var. Hindi başrolde. Peki yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı sizce nedir?
Etkileyici bir sunumu olduğu ve ziyafet etkisi yarattığı için özellikle Aralık ayında hindi hep baş rolde olur. Bizim için de yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı olan hindiyi “brine” yöntemiyle hazırlıyor ve bu dışı kusursuz bir şekilde kızarmış, içi yumuşacık hindinin yanında nefis bir gravy sos veriyoruz. Hindinin yanında da mutlaka kestaneli iç pilavımız olmalı. Bu ikisinin iştah açıcı uyumuyla yılbaşı menümüzün lezzeti en üst seviyeye çıkıyor.
Yılbaşı sabahı kapınız çalındı ve bir kutu geldi. Hangi hediye kutunuz size gönderilmiş olsun isterdiniz? 2021’e girerken sevdiklerimizle kalabalık sofralarda bir arada olmamız biraz zor görünüyor. Sevdiklerinin yanında lezzetli bir yolla olmak isteyenlere de ilham verelim…
C.K: Bu sene evde çocuklarla birlikte olacağımız ve onların bayılacağı, bizim de kaçamak yapabileceğimiz bir gün olduğu için uçan balonlu Şekerim Kutusunu isterdim
T.E: Günün en sevdiğim ama hazırlamakta en çok üşendiğim kahvaltı için kahvaltı tepsisinin gelmesini isterdim ki muhtemelen kendim için sipariş vereceğim ☺
Misafirliq’in yeni yıldan dileği nedir?
Pandeminin tüm dünyada daha fazla insanı etkilemeden bir an önce bitmesini diliyoruz. Tekrar birbirimize sarılabildiğimiz, özel günlerimizde korkmadan yakınlarımızla olabildiğimiz, mutlu sofralarda bir araya gelebildiğimiz güzel günlerin en hızlı şekilde geri gelmesini umuyoruz.