10 Ocak 2014

Bu kış Brüksel’i 3 kez ziyaret edin

YAZI: BERAT ÇOKAL

Brüksel belki bir kış mevsiminde 3 kez ziyaret edilecek kadar cazip bir destinasyon olmayabilir fakat lahanası öyle. Zira brokolinin de dahil olduğu turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bu sebze inanılmaz faydalara sahip. İçerdiği sulforaphan maddesiyle kansere karşı koruyucu etkisi kanıtlanan tek aile diyelim şimdilik yeterli olsun. 

Ancak brüksel lahanasının sevmeyeni çoktur. Faydalarını anlatsanız da ikna etmek çoğu zaman mümkün olmaz. O yüzden bugün brüksel lahanasıyla hazırlanan 3 farklı ve basit tarif veriyorum. Asla yemem diyenlere birinden birini sevdirmeyi başaracağınıza eminim. Özellikle mücveri içeriğini söylemeden servis etmeniz mümkün, o kadar leziz oluyor ki itiraz eden çıkmayacaktır.

 

Pembe greyfurtlu brüksel lahanası

Malzemeler:

1 adet pembe greyfurt

10-15 adet küçük boy brüksel lahanası

1 tatlı kaşığı bal

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

 

Lahanaları buharda 4-5 dakika pişirin. Ne kadar az pişirirseniz o kadar yeşil ve sağlıklı kalacak ancak bir o kadar da sert olacaktır. Bu yüzden pişme süresini kendi damak tadınıza göre ayarlayın. Bir pembe greyfurtu kabuklarından ve zarlarından ayıklayın. "Supreme" dediğimiz bu meyve filetolama tekniği için bu linkteki videodan yardım alabilirsiniz. Filetoları çıkardıktan sonra elinizde kalan meyve posasını avucunuzla bir kaseye iyice sıkın. Üzerine zeytinyağı ve bal ekleyip iyice karıştırın. Bir kaba aktardığınız ılınmış brüksel lahanaları ve pembe greyfurtlar üzerine bu sosu boca edin ve tuzlayın. Salatanız hazır!

 

Fırında arpacık soğanlı brüksel lahanası

Malzemeler:

10-15 adet büyük boy brüksel lahanası

10-12 adet arpacık soğanı

1 baş sarımsak

2 çorba kaşığı zeytinyağı

 

Tercihen kalın seramik fırın kabınıza ayıkladığınız brüksel lahanalarını, yıkadığınız arpacık soğanları ve diş diş ayırdığınız bir baş sarımsağı yerleştirin, üzerine zeytinyağı ve tuz dökün. Zeytinyağın bütün sebzeleri kaplaması için iyice karıştırın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika arada bir kabınızı sallayarak, lahanaların dış yaprakları yanana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Dilerseniz yanına rokforlu yoğurt sosu hazırlayabilirsiniz. Rokforun keskin tadı lahanayı dengeleyecektir.

 

Brüksel lahanası mücveri

Malzemeler:

10-12 adet brüksel lahanası

2 adet yeşil (taze) soğan

1 yumurta

3-4 kaşık un

1 çimdik karbonat

¼ çay kaşığı kabartma tozu

1 su bardağı bitkisel yağ (kızartma için)

 

Brüksel lahanalarını ayıklayıp rendeleyin. Elde rendelemek biraz zor olduğundan makinede rendeleyebilirsiniz. Makineniz yoksa ayıklarken brüksel lahanalarının diplerini kesmeyin ve dibinden tutarak rendeleyin. Dip kısma gelince de elinizde kalan küçük parçayı atın. Taze soğanların yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp lahanalara ekleyin. Üzerine bir yumurta kırıp iyice karıştırın. Son olarak kuru malzemeleri ekleyip malzemeler ancak birbirini tutana kadar karıştırın. Bir tavada kızdırdığınız bitkisel yağda 1,5 çorba kaşığı kadar karışımdan olan parçaları pişirmenin yarısında çevirerek kızartın.  Avokado püresi ve süzme yoğurtla servis edebilirsiniz. 

 

ETİKETLER: BRÜKSEL LAHANA

İlgili Başlıklar