Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Simon Biles’ın jimnastikteki başarılarından kendi adını taşıyan jimnastik hareketlerine kadar başarılı sporcu hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Amerikalı artistik jimnastikçi Simone Biles, 7 olimpiyat ve 30 dünya şampiyonası madalyasıyla tarihin en çok madalya kazanan jimnastikçisidir. Amerika’nın en başarılı jimnastikçisi olarak kabul edilen Simone Biles, ilk olarak altı yaşındayken Bannon’s Gymnastix’e yapılan bir kreş gezisi sırasında jimnastiğe ilgi duymaya başladı. 11 yıl boyunca antrenör Aimee Boorman’ın yönetimi altında jimnastik sporuyla ilgilenen Biles, 2011’de elit seviyesine yükselmeden önce Gençler Olimpik Ulusal Şampiyonası’nda yer egzersizlerinde altın madalya ve atlamada ise bronz madalya kazandı. 2013 yılında resmi olarak yarışmaya başlayan Biles, ilk dünya jimnastik şampiyonasında genel klasmanda şampiyonluğu kazandı ve bu unvanı kazanan ilk Afrikan-Amerikalı kadın oldu. Ardından 2014 yılında dünya şampiyonası sırasında çeşitli kategorilerde dört altın madalya kazandı. Biles, 2015 yılında üst üste üçüncü kez ABD genel klasman şampiyonluğunu kazandı ve bu başarıya ulaşan ilk kadın oldu.
Rio de Janeiro'daki 2016 Olimpiyat Oyunları’na aldığı başarılar sayesinde katılmaya hak kazandı. Yer jimnastiği ve atlama etkinliklerini kazanarak tek bir olimpiyatta dört altın madalya kazanan beşinci kadın jimnastikçi oldu. 2018 ve 2019 yılları arasında da dünya şampiyonalarına katılmaya devam etti ve kazandığı madalya sayısını 25’e çıkardı. 2020’de Tokyo Olimpiyat Oyunları'na katıldı ancak zihinsel blok adı verilen mekansal yönelimini kaybettiği sakatlığı sebebiyle finallerde yer almadı. 2023’te dünya şampiyonası için yarışmaya devam eden başarılı sporcu madalya sayısını 30 çıkardı. Şimdi ise 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’ndaki ilk performansını geçtiğimiz pazar günü Bercy Arena’da sergiledi. İki yıllık bir aranın ardından geri dönen Biles, 72 yıl sonra kadınlar all-around olimpiyat şampiyonluğu ve birden fazla olimpiyat all-around şampiyonluğu kazanan üçüncü kadın olma yolunda ilerliyor. Atlamada 15.800, asimetrik paralelde 14.433 ve yer aletinde 14.600 puan alarak toplamda 59.566 puana ulaştı. Bu skor, onun şimdiye kadarki en yüksek puanı oldu. Ardından 30 Temmuz'da Biles, takım arkadaşları Jordan Chiles, Hezly Rivera, Jade Carey ve Sunisa Lee ile birlikte artistik jimnastik kadınlar takımı finalinde altın madalya sahibi oldular.
Bir hareketin jimnastikteki bir sporcunun adıyla anılabilmesi için, jimnastikçinin hareketi yaparken çekilmiş videosunu Uluslararası Jimnastik Federasyonu Kadın Teknik Komitesi'ne sunması gerekiyor. Komite becerinin zorluk derecesini belirliyor ve eğer yeterli zorluk puanı alırsa, o zaman isimlendirilmeye hak kazanıyor. Biles’ın icat ettiği bazı hareketler ise şu şekilde:
Biles'ın 2013 yılında Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda ilk kez başarıyla tamamladığı The Biles on the floor hareketi, yarım burgulu çift saltoyu içeriyor. İki kez takla attıktan sonra vücudun düz bir şekilde ayaklar yere basarak durmaya deniyor.
Yerdeki ikinci imza hareketi olan The Biles II on Floor , dünya sahnesinde ilk kez 2019'da başarıyla tamamlandı. Biles bu hareket için triple-double yapıyor, yani yere çarpmadan önce iki salto ve üç bükülme hareketinden oluşuyor.
Biles, denge aleti üzerinde yaptığıThe Biles on Beam hareketini 2019 ABD Jimnastik Şampiyonası'nın ilk gecesinde tanıttı. Zorluk derecesi 10 üzerinden 8 olan bu harekette çift burgulu çift salto yapılması gerekiyor.
The Biles on the vault, Biles’ın adını taşıyan ilk atlama hareketi oluyor. Bu seri, yay tahtası üzerinde yarım dönüşle birleşen iki tam takla içeriyor. Bu hareket, kadınlar artistik jimnastiğindeki en zor atlamalardan biri olarak kabul ediliyor ve zorluk puanı 6.4'tür.
2023'te ortaya çıkan The Biles II on Vaulthareketi ise yay tahtası üzerinde rondat (yuvarlanma) ile başlıyor. Ardından atlama tahtasında iki arka salto yapılıyor.