Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bitkiler dekoratif güzelliklerinin yanı sıra sağlığımız üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor.
Evinizi güzelleştirmek söz konusu olduğunda, mekânınıza renk, doku ve canlılık katmanın yollarını arıyor olabilirsiniz. Evde bakılan bitkiler, etrafınızdaki alanı her geçen gün değişen ve büyüyen bir yaşamla canlandırdıklarında bu amaca ulaşmanız için mükemmel bir yol olabilir. İç mekan bitkileri her zaman belirli bir popülerliğe sahip olmuş olsa da son zamanlarda sosyal medyada gördüğümüz bitki ebeveynleri, yeşil dostlarına olan sevgilerini sıkça paylaşır oldular. Hatta TikTok’ta “İç Mekan Bitkileri” başlığı altında 70 milyondan fazla gönderi bulunması, bu trendin sadece dekorasyonla sınırlı olmadığını açıkça gösteriyor.
Bitkilerle ilgilenmek, meditasyon benzeri bir deneyim sunabilir ve günlük hayatın karmaşasıyla başa çıkarken kendinizle yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. Bir canlıya bakım yapmak, onun her gün büyümesini ve değişmesini izlemek, ruh sağlığınızı ve genel refahınızı iyileştirebilir. Ayrıca paşa kılıcı ve kauçuk çiçeği gibi birçok bitki feng shui özellikleriyle alanınıza pozitif enerji katabilecek iç mekan bitkilerindendir. Bitki ebeveyni olmaya yeni karar verdiyseniz yetiştirilmesi kolay bitkilerden başlayabilirsiniz. Öte yandan bitki bakımına dair ek sorumluluklar üstlenme konusunda endişeleriniz varsa, küçük saksı bitkilerinden başlayabilirsiniz. Yazının devamında uzmanlara göre sağlık açısından en iyi olan iç mekan bitkilerini inceleyin.
Bakımı kolay olarak kabul edilen bitkilerden biri olan deve tabanı, yeterli miktarda güneş ışığı ve su verildiğinde kolaylıkla iç mekanlarda gelişebilir. NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre, bu bitkiler formaldehit ve karbon monoksit gibi uçucu organik bileşikleri (VOC) gidermede de etkili olabilir ve evinizin hava kalitesini iyileştirebilir.
Deve Tabanı, dolaylı yoldan ışık almayı tercih eder ve ortalama ev sıcaklıklarında gelişebilir. Deve Tabanı bitkisinin farklı şekillerde yaprakları olan versiyonları bulunuyor. Ancak her birinin temelde bakımları oldukça zahmetsizdir.
Yetiştirilmesi ve bakımı kolay olan bir diğer bitki de kurdele çiçeğidir. Bu bitkinin çevredeki havayı temizlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Kurdele Çiçeği’nin yaprakları, toprağı, kökleri ve üzerinde barındırdığı mikroorganizmaların incelenerek yapıldığı bir araştırmada doğal bir hava filtresi görevi gördüğü bulundu. Hatta bu bitkinin 24 saat içinde havadaki toksik formaldehitin yüzde 95'ini ortadan kaldırdığı ortaya çıktı.
Bu tip bitkiler az bakımla ve hatta neredeyse hiç bakıma ihtiyaç duymadan gelişebiliyor. Sukulentler ve Kaktüsler, susuz kalmaya karşı dayanıklıdır ve düzenli sulamaya ihtiyaç duymazlar. Ayrıca dekoratif açıdan oldukça tatmin edicidirler. Birçok renkte, şekilde ve boyutta bulunabilirler ve havayı temizlemeye yardımcı olabilirler. Bazı çeşitleri ise odadaki nemi artırma özelliğine sahiptir. Aynı aileden olan aloe vera bitkileri ise kesikler, yanıklar ve cilt rahatsızlıklarını iyileştirmekle bilinirler. Sukulentler kuraklığa dayanıklı oldukları için, özellikle kentsel alanlarda özlediğiniz o doğa dokunuşunu sağlayan, stressiz bir bitkidir.
Barış Zambağı olarak da bilinen bu bitki, sürekli olarak beyaz bir barış bayrağına benzeyen geniş beyaz çiçekler bulunduruyor. Dayanıklı bir bitki türü olmasının yanı sıra estetik açıdan da hoş görünüyor. 2022 tarihli yapılan çalışmaya göre, bu çiçeklerin havayı temizleme özelliği bulunduruyor. Yıllarca yaşayabilirler ve bakımları da kolaydır. Fazla ışığa ihtiyaç duymazlar bu nedenle gölgeli yerlerde büyütülebilir.
2022 yılında yapılan bir çalışmaya göre, eğrelti otlarının havadaki toksinleri doğal olarak temizlediği ve hava temizleme konusunda en iyi performansı gösteren bitki olduğu bulundu. Dolaylı yoldan ışık almayı severler ve sürekli olarak nemli toprağa ihtiyaç duyarlar. Öte yandan kolaylıkla gelişirler ve iç mekanlarda asılı sepetlerde veya yapraklarının sarkmasına izin verilen bitki standlarında en iyi şekilde gelişimlerini tamamlarlar.