Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Pinterest Predicts raporuna göre su altı teraryumları yükselişe geçen dekorasyon trendlerinden oluyor.
Teraryumlar, ev dekorasyonunun birer parçası olarak evin ruhuna enerji ve canlılık katmak için çokça tercih ediliyor. Öte yandan minimalist, İskandinav, retro, vintage, klasik ya da modern olsun herhangi bir dekoratif stile birçok şekilde uyarlanabilir olmasıyla da öne çıkıyor. Genellikle cam bir akvaryumun içine konulan bazı bitki türleri için kara ortamını taklit eden teraryumlar, kum, toprak ve bitki lifleri ile kaplanıyor. Evinizin, ofisinizin ya da iş yerinizin her alanına yeşil bir dokunuş katacak teraryumlar, 2024 Pinterest Predicts raporuna göre yeni bir dekorasyon fikri olarak ortaya çıkıyor. Su altı peyzajı ya da su altı bahçeciliği olarak adlandırılan Aquatecture trendi, X ve Y nesli arasında popülerlik kazanıyor. Canlı sanat eserlerine dönüşen su altı teraryumlarında, çeşitli dekoratif kayalar, bitkiler ve ahşap unsurlar kullanılarak su altında bir peyzaj oluşturuluyor. Teraryumlar, sadece dekoratif unsurlar olarak değil aynı zamanda havayı temizlemeye yardımcı olmalarıyla evde doğal bir alan oluşturuyorlar. Aquatecture teraryumları hakkında bilmeniz gerekenler ve suda en iyi yetişen bitkileri inceleyin.
Aquatecture teraryum uygulaması yani bir diğer adıyla su altı peyzajı, her türlü bitki, yosun, kaya ve taş gibi malzemeler kullanılarak su altı manzaraları veya bahçeleri oluştururken aynı zamanda görsel bir meditasyon sunar. Su peyzajı, renk ve doku açısından zengin ve çarpıcı su manzaraları üretirken, hobi edinmeyi sevenler için zihinsel sakinlik ve rahatlama sağlayan meditatif bir uygulamadır. Su altı dünyasında yeniyseniz, bunu yaşam tarzınıza ve alanınıza uyarlamanın pek çok yolu var. Su altı peyzaj düzenlemesi tuzlu su tanklarında, tatlı su tanklarında, teraryumlarda ve paludaryumlarda yarı karasal ve yarı suda yaşayan balık veya diğer hayvanlarla yaratılabilir.
Anubias, tatlı su akvaryum peyzajı için oldukça dayanıklı ve az bakım gerektiren bir bitki olarak kabul ediliyor. Bu çok yönlü bitki, tamamen veya kısmen su altında yetiştirilebilir ve otçul balıklar onları yemez. Epifitik olduklarından toprak veya kum gibi alt katmanlara ekilmelerine gerek kalmaz. Aksine kökler, büyüyebilecekleri kaya veya ahşap gibi sert peyzaj yapılarının yarıklarına sıkıştırılabilir. Anubias dayanıklı bir bitki olduğundan az ışıkta ve farklı tip sularda yetişebilir. Bu sebeple ekstra bir akvaryum ışığına ihtiyaç duymazsınız. Yavaş büyüdüklerinden çok sık kırpmanıza gerek kalmaz.
Diğer bir dayanıklı ve az bakım gerektiren seçenek olan java eğreltiotları, az veya orta derecede ışıklı bir ortamda gelişir. Yavaş bir büyüme hızına sahiptir ve çok çeşitli su koşullarını tolere edebilirler. Anubias gibi java eğreltiotları da epifitiktir, böylece topraktan herhangi bir besine ihtiyaç duymazlar. Bitkiler akvaryumdaki balıkların atıklarından olumlu yönde etkilenirler; böylece teraryumun suyunu sık sık değiştirmek zorunda kalmazsınız.
Herhangi bir su manzarasına yosun ekleyebilirsiniz. Yosunlar yüzeyleri kaplayarak güzel bir vurgu oluştururlar. Kolayca yayılırlar, hızla büyürler ve türlere bağlı olarak farklı aydınlatma koşullarına tolere ederler. Yosunlar doğal bir filtre görevi görerek, fazla besinleri emerek ve faydalı bakterilerin kolonileşmesi için zemin sağlayarak su kalitesine katkıda bulunabilir.
Utricularia graminifolia, akvaryumda kusursuz ve görsel olarak büyüleyici bir yeşil zemin yaratma yeteneğiyle biliniyor. Besin açısından fakir, yumuşak, asitli sularda büyür. Mesane otu familyasının bir parçasıdır ve etoburdur; kök sistemindeki mesane adı verilen ağız benzeri açıklıkları kullanarak suda yaşayan organizmalarla beslenir.