Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Çizmelere, skinny jean’lere sığmayan; türlü egzersizlere, sıkı diyetlere direnen baldır bölgesinin anatomisi, TikTok’un favori panzehri “Calf Tox” ile çözülüyor.
Bugüne dek kalın baldırlardan mütevellit türlü moda trendlerine, giymek isteyip de giyemediklerine mesafeli duranlar... Gardırobunuzda diz üstü çizmelere, skinny jean’lere, mini etek ve elbiselere yer açın! Zira Calf Tox, sıkı diyetlerin ve çeşitli egzersizlerin müdahale edemediği yerde, baldırlarda etkisini gösteren bir panzehir. Mübalağa değil. İngilizcede baldır anlamına gelen calf ve sinir uçlarına bağlanarak kasların gevşemesini sağlayan Botulinum Toksin A (Botoks), yani kısaltılmış internet lakabıyla tox kelimelerinden oluşan baldır botoksu, klinik araştırmalara göre baldırın üst kısmında yer alan gastroknemius kasını inceltmekle kalmıyor, dar çizmelerin dışına taşan, esnekliğini kaybetmiş dokuyu da şekillendirip sıkılaştırıyor. Botoksa yıllar önce yeni bir tedavi alanı açan uygulama, şimdilerde TikTok’ta 2,5 milyon görüntülenme oranıyla sansasyon yaratmış durumda. Ancak Calf Tox’ı deneyip tasdikleyen internet furyasına katılmadan önce gözden geçirmeniz gerekenler var.
İnce çizgileri ve derin kırışıklıkları hedef alan yüz gençleştirme uygulamaları için reçete edilen FDA onaylı “Botoksun etiket dışı bir kullanımı bu” diyor Dr. Carol Einstat. New Jersey merkezli Board sertifikalı doktor, Pop Sugar adlı dijital platforma verdiği röportajda şöyle devam ediyor sözlerine: “Botoks sinir hücreleri ve kas arasındaki iletişimi doğrudan önleyerek kasılmalarını azalttığından Calf Tox da baldır kaslarında felç etkisi yaratarak onları kademeli olarak inceltmeyi hedefler. Baldırların çapını ve hacmini geçici olarak inceltebilir; bu da daha zayıf, daha kontürlü bir görünüm sağlar.”
Kas hipertrofisi, yani genetik olarak gelişmiş, hacimli baldır kaslarından mustarip olup cerrahi müdahalelerden kaçınanlar için ideal tedavi, hızla etkisini gösteren, invazif olmayan türden. Ağrısı, sızısı yok denecek kadar minimal. Ömrü, her Botoks tedavisinde olduğu gibi metabolizma hızına göre kısalıp uzayabilen yaklaşık dört ila altı ay. Sonucuysa, ihtiyaçlar doğrultusunda kişiselleştirilmiş bir yaklaşımdan, kas yapısına göre değişebilen doğru dozu uygulamaktan geçiyor. Bacak başına toplamda 80 ila 400 ünite önerilen Botoks miktarına istinaden “Kimi için minik bir oran yeterliyken, kimi çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor” diyor Dr. Eisenstat.
Calf Tox’un tek seanstan ziyade çoklu seanslarla kademeli olarak yapılması gerektiğini söyleyen doktorun uygulamayı deneyeceklere koştuğu bir şart da var: “Mutlaka bu alanda deneyime sahip kurul sertifikalı doktorlarla çalışın.” Neden mi? Yan etkileri genellikle kızarıklık, hafif morarma ve hassasiyetle kısıtlı uygulamanın deneyimsiz ellerde, geçici olsa da ciddi anatomik sorunlara yol açması mümkün. Ayaktayken bedeni destekleyen, dik durmasına yardımcı olan baldır kaslarının yürüyüşten koşmaya ve zıplamaya, ayak bileklerini hareket ettirmekten diz ve ayak bükmeye uzanan çeşitli mühim işlevleri var zira.
“Vücut kasları doğal olarak boy ve anatomi için gerilmiştir” diye giriyor söze New York merkezli, Board sertifikalı plastik cerrah Andrew Peredo. “Ayaklarınızdaki ve bacaklarınızdaki anatomiyi değiştirmek, elbette zincirleme bir reaksiyona sebep olabilir. Baldırı inceltmek üzere Botoks enjeksiyonu yapmak da sinir uçlarını bloke etmek, yani, kasları geçici olarak felç etmek demektir. Sonuç olarak işlevini yerine getiremeyen, tam kasılamayan kaslar, günlük aktivitelerinizi sekteye uğratabilir; yürüyüşünüzü, koşma ve zıplama şeklinizi dahi etkileyebilir.” Bu yüzden olsa gerek, doktorun prensibi, kalıcı hasara sebep olmasa da, genel olarak güvenli bir uygulama olsa da Calf Tox’u estetik şikayetlerden değil, yalnızca kas spazmı gibi tıbbi rahatsızlıklardan mustarip hastalara uygulamak.
Madalyonun öteki yüzünde Calf Tox’un doğru dozaj ve teknikler kullanıldığı takdirde estetik amaçlar için yapılmasını öneren çeşitli klinik araştırmalar mevcut. Örneğin, Aesthetic Surgery Journal adlı bilimsel yayında yer alan 2015 tarihli bir araştırmaya göre, hipertrofik gastroknemius kası için en etkili tedavi, 48 farklı noktaya temas eden bir enjeksiyon yöntemi. Amerika merkezli PRS Global Open’da yer alan bir diğer araştırma, botoksun oranına ve kademe kademe enjekte edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Her baldıra toplam 200 ünite Botoks enjekte edildi… Bir ay sonra, gastroknemius kasının boyutu ve hacmi bilateral olarak azaldı… Baldır boyutundaki azalma yalnızca bir ay sonra fark edildi ve üç aylık takip sürecinde etki iyi bir şekilde korundu. Botulinum toksin tedavisi ile bacak kontürleme elde edildi ve herhangi bir fonksiyonel engel gözlenmedi.” Araştırması bizden, tercih sizden.