Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Erken yaşta saç beyazlamasını yavaşlatmak için beslenmenize bakır, demir, D vitamini, B12 ve folat açısından zengin gıdalar ekleyerek, saç köklerinizi içten güçlendirebilirsiniz.
Beklenmedik gri saçlarla karşılaşmak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Elbette bu durum yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır (ve aslında saçınızı uzatmanın birçok şık yolu bulunduğu için bu değişim hoş bir yenilik bile sayılabilir). Ancak, böyle bir dönüşüm, beklediğiniz zamandan çok önce ortaya çıkarsa moral bozucu olabilir. Peki, bu durumun nedeni nedir?
Saçların erken beyazlamasında etkili olabilecek birçok faktör vardır. LM Medical NYC’den kurul onaylı dermatolog Dr. Morgan Rabach, genetik yatkınlık, vücuttaki serbest radikaller ve oksidatif stresin, bu faktörlerin en yaygın olanları arasında yer aldığını söylüyor. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen bir unsur da beslenme biçimi ve bazı besin eksikliklerinin, saçlarımızın ne zaman griye dönmeye başlayacağını etkileyebilmesidir.
Mount Sinai Hastanesi Direktörü RN, DCN Samantha Dieras, “Vitaminlerin eksikliği melanin üretimini engelleyerek ve saç köklerinde oksidatif strese neden olarak, erken beyazlamaya katkıda bulunabilir” diyor, “Bu besinlerin eksikliğinde, pigment üreten hücreler -yani melanositler- hasar görebilir veya düzgün çalışamaz hâle gelebilir, bu da saç renginin kaybolmasına neden olabilir.”
Elbette, belirli yiyecekleri yemek ya da yememek saç renginin korunmasında tek belirleyici değildir. Dieras, bazı araştırmaların belirli besinlerin saçların yeniden pigment kazanmasına yardımcı olabileceğini gösterdiğini, ancak bunun saç beyazlamasının yalnızca küçük bir parçası olduğunu vurguluyor. Yine de saç sağlığını desteklemek ve süreci yavaşlatmak için beslenmenize ekleyebileceğiniz beş önemli besin grubunu şöyle sıralayabiliriz:
Dr. Rabach, bakırın melanin sentezinde temel bir element olduğunu ve yetersiz bakır seviyelerinin pigment üretiminin azalmasına yol açabileceğini belirtiyor. Bakır eksikliğini gidermek için tüketilebilecek bazı gıdalar arasında patates ve mantar öne çıkar. Orta boy bir patates yaklaşık 675 mikrogram bakır içerirken, yarım su bardağı pişmiş mantar 650 mikrogram kadar bakır sağlar. Et ve deniz ürünleri tüketiyorsanız, istiridye bu mineral açısından son derece zengindir ve 85 gram pişmiş istiridye yaklaşık 4.850 mikrogram, 85 gram pişmiş dana ciğeri ise 12.400 mikrogram bakır içerir.
Dr. Rabach’a göre demir, melanin üretimi için gerekli minerallerden biridir. Düşük demir seviyeleri saç pigmentinin azalmasına neden olabilir. Eksikliği önlemek için demir yönünden zengin gıdalar tüketmek önemlidir. USDA ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’nın hazırladığı Amerikalılar İçin Beslenme Kılavuzu’na göre, 85 gram pişmiş kırmızı et yaklaşık 2,5 miligram, aynı miktarda tavuk ise yaklaşık 1 miligram demir içerir. Bitkisel kaynaklı alternatifler arıyorsanız, nohut ve mercimek gibi baklagiller ile ıspanak oldukça iyi seçeneklerdir. Yarım su bardağı nohut 2,4 mg, yarım su bardağı mercimek ise yaklaşık 3,3 mg demir içerir.
D vitamini saç sağlığı açısından son derece önemli bir vitamindir. Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin hem saç dökülmesine hem de erken beyazlamaya yol açabileceğini göstermektedir. Dr. Rabach, düşük D vitamini düzeylerinin melanositlerin işlevini bozarak pigment üretimini etkilediğini ve saç tellerinin zayıflamasına neden olabileceğini söylüyor.
Bu vitaminin eksikliğini önlemek için somon ve sardalya gibi yağlı balıkları tüketmek faydalıdır. Somon yaklaşık 383 ila 570 IU (uluslararası birim) D vitamini içerirken, bir kutu sardalya bunu 164 IU kadar sağlar. Ayrıca süt ve portakal suyu gibi içeceklerle de destekleyebilirsiniz; bir bardak süt 115 IU, bir bardak portakal suyu ise yaklaşık 100 IU D vitamini içerir.
B12 vitamini, saçlarda renk pigmenti üreten melanin oluşumu için kritik bir besindir. Dr. Rabach, B12 eksikliğinin saç köklerine oksijen taşınmasını azalttığını ve bunun da pigment üretimini engellediğini açıklıyor.
B12 açısından zengin besinler arasında istiridye, tavuk ciğeri ve sardalya bulunur. Konserve sardalya 8,22 mikrogram B12 vitamini içerir. Kabuklu deniz ürünlerinden istiridye yaklaşık 17 mikrogram, tavuk ciğeri ise 70,7 mikrogram gibi oldukça yüksek bir miktar içerir.
Folat, diğer adıyla folik asit veya B9 vitamini, hücre metabolizması ve DNA sentezi için son derece önemlidir. Bu vitaminin eksikliğinde saçın yapısı ve pigmentasyonu olumsuz etkilenebilir.
Beslenmenize folat eklemek için ıspanak, kara bakla ve dana ciğeri gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Yarım su bardağı pişmiş ıspanak 131 mikrogram, aynı miktarda kara bakla ise 105 mikrogram B9 vitamini içerir. En yoğun kaynaklardan biri olan dana ciğeri ise 85 gramında 215 mikrogram B9 vitaminine sahiptir.
Uzmanlar, erken yaşta saç beyazlamasıyla mücadelede yalnızca beslenmeye güvenmenin yeterli olmayacağını belirtiyor. Dr. Rabach’ın bu konuda verdiği en önemli tavsiye ise genel sağlık için de geçerli: Beslenmenizi dengeli hâle getirin, stresi olabildiğince azaltın ve yeterince uyumaya özen gösterin.