Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Suzy Menkes, İngiliz modasının kurucularından geçtiğimiz hafta vefat eden Annette Worsley-Taylor'ı yazdı.
İngiliz modasının kurucu güçlerinden biri olan Annette Worsley-Taylor'ın vefat ettiğini duyduğumda çok üzüldüm, geçen hafta 71 yaşında hayata veda etti. Yeni tasarımcılara yardım etmek ve onları birleştirmek için duyduğu heyecan sayesinde bugün İngiliz Moda Konseyi var ama ne yazık ki bunun hakkını ona tam olarak teslim etmediler.
Londra Moda Haftası'nın kurucusu Annette Worsley-Taylor, Somerset evindeki portresiyle, Kasım 2014
Fotoğraf: Julia Elliott Brown, upperstreet.com @JuliaUpperSt
İngiliz üst tabakasını giydiren genç tasarım yeteneklerini bir araya getirme fikri, Annette'nin yeteneğinin ve hayal gücünün bir ürünüydü. Arkadaşıyla kurduğu Tsaritsa butiğinden ilham alarak ve o zamanlar tanınmayan Bruce Oldfield'i ortaya çıkararak Londra Moda Haftası'nı yarattı.
Annette, "How London Became a Fashion Capital" (Londra Nasıl Modanın Başkenti Oldu) kitabının da danışmanlığını yapmıştı.
Fotoğraf: researchonline.rca.ac.uk
Oldfield, "Annette'yle en eski anılarım Saint Martins'ten mezun olduktan hemen sonraki zamanlara denk düşüyor. Birdenbire güçlü bir destekçim ve yakın arkadaşım oluverdi." diyor, "1973'te Tsaritsar'da onun için tasarladığım koleksiyonu mum ışığında sergilemiştim ama kendim böyle istediğim için değil, o zamanlar haftada üç gün kuralı vardı! Ne eğlenceli zamanlardı..." diye ekliyor. (O sene İngiltere'deki iş yavaşlatma grevinden dolayı hükümetin getirdiği haftada sadece 3 gün elektrik tüketme kuralı.)
Annette, 1975'te "London Designer Collections"ı kurdu. LDC, İngiliz modasının farklı açılardan tanıtılmasında küratöryel olarak rol oynayan bir oluşumdu. Kendi sihrini, azmini ve kararlılığını ortaya koyarak, 1980'lerde Prenses Diana'nın moda yıldızları olacak tasarımcıları bir araya getirdi: Jasper Conran, Wendy Dagworthy, Mulberry'den Roger Saul, Bellville Sassoon'dan Catherine Walker ile David Sassoon. 1981'de Diana'nın gelinliğini tasarlayan Elizabeth ve David Emanuel'i de unutmamak lazım. Bu tasarımcıların birçoğu için moda hayatı çok uzun süre devam etmedi ama LDC'nin ve İngiliz moda yeteneklerinin mozaiğini oluşturdular. David Sassoon Annette'nin kendisini ne kadar adadığını ve vizyonunu hatırlıyor. Onun İngiliz Moda Konseyi'nin kurulmasında çok büyük bir rol oynadığına inanan David, "Çok seçiciydi, kimi istediğini çok iyi biliyordu ve 1980'lerde İngiliz tasarımcıları bir araya getirerek çok iyi bir takım oluşturdu." diyor.
Katharine Hamnett, Margaret Thatcher'la beraber, 1984
Fotoğraf: PA Photos
Annette LDC'nin yöneticisi olarak sadece sergi düzenlemek veya defileleri organize etmekle yetinmemiş aynı zamanda Margaret Thatcher hükümetinden resmi olarak fon istemiş. Belki de o dönemin en ünlü fotoğrafında, moda tasarımcısı Katharine Hamnett, Başbakan Thatcher'ın resmi konutunu üzerinde "Halkın %58'i Pershing füzelerini istemiyor" yazan bir tişörtle ziyaret ediyor. İngiliz modasının bütün o itaatsiz tavrıyla gözler önüne serilişi, Annette'nin yüzünde alaylı bir gülümse yaratmış olmalı.
Sanatçı olmak için modayı bırakan Victor Edelstein, Annette'yi "Londra modasının kurucusu" olarak değerlendirdiğini söylüyor. "Kimseye taviz vermezdi, tamamıyla saygın bir insandı, her zaman insanlara ne düşündüğünü söylerdi." diyor Edelstein. Hyde Park'ta yaptıkları yürüyüşleri hatırlıyor, kendisi sallana sallana yürürken Annette büyük bir amacı varmış edasıyla yürürmüş.
Annette, kocası ve yayıncı temsilcisi Anthony Shiel'le sürekli iletişimde olan Edelstein, "Ama onu gözden düşürdüler," diye devam ediyor anlatmaya.
Annette Worsley-Taylor, Victor Edelstein ile birlikte.
Fotoğraf: BFC
2002'de İngiliz modasına katkılarından dolayı kraliyetten MBE alan Annette'nin tamamen görmezden gelindiğini söyleyemeyiz ama artık moda haftasının merkezi olarak görülmediği bir gerçekti. Halbuki 1993-2006 yılları arasında İngiliz Moda Konseyi'nde Londra Moda Haftası'nın kreatif ve pazarlama direktörü aynı zamanda da danışmanı olarak görev almıştı.
İngiliz Moda Konseyi uluslararası bir ilgi görmeye başlayıp dijital çağa giriş yapınca 1998'den beri Annette'le çalışan Caroline Rush işleri devraldı. Yeni milenyumda, İngiliz Moda Konseyi'nin moda dünyasındaki duruşu çok güçlüydü, özellikle de online lüks kıyafet satışı yapan Net-a-Porter'ın kurucusu Natalie Massenet'in başkanlığı altında.
Modadaki insanlar bu başarının altında yatan kaynağı aramazlar pek, bu yüzden Annette sessiz ve zarif bir şekilde kendisinin yarattığı Londra defilelerinden uzaklaştı. Robert O'Byrne'nin yazdığı "Style City: How London Became a Fashion Capital" kitabına danışmanlık yaptı. Bu cesur ve kibar moda insanının, kitapta da kendi yarattığı ve geliştirdiği şeylerin şöhretinden başkalarının faydalanmasına izin vermesi şaşırtıcı değil.
İngiliz Moda Konseyi'nin Başkanı Caroline Rush'tan gelen açıklama şöyle: "Annette, İngiliz modasını küresel anlamda tanınmış bir endüstriye çevirmekte büyük bir rol oynadı. Tasarımcılar, senelerce kendisine danıştılar. İngiliz Moda Konseyi'yle tasarımcıları buluşturan bir elçiydi o. Herkes için çok değerli bir eğitmendi, çok özlenecek. İngiliz moda endüstrisindeki etkisi ve yararı ölçülemez. İngiliz modasını hem hükümete kadar götürdü hem de onu uluslararası medyayla ve satıcılarla tanıştırdı."
Çeviri: Kardelen Berfin Kobyaoğlu