Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Sırt detaylı siyah elbise, uzun opera eldivenleri, gösterişli inciler... 1961 yapımı Breakfast at Tiffany's filminin açılış sahnesini kim unutabilir ki? Sinemanın en ikonik kostümlerinden birini taşıyan Audrey Hepburn'ün Tiffany'e doğru yürüdüğü sahnede Hubert de Givenchy'nin imzası var. Hepburn'ün canlandırdığı çılgın karakter Holly Golightly, film boyunca muhteşem görünümlere bürünse de Givenchy imzalı bu siyah elbise, hem film hem de Hepburn'le özdeşleşerek hafızalara kazındı.
Darren Aronofsky yönetmenliğindeki Black Swan birçok alanda övgü dolu yorumlar aldı; konu kostümler olduğundaysa övgünün çoğu Amerika merkezli Rodarte'ye gitti. Markanın kurucuları Kate ve Laura Mulleavy kardeşler filmin tamamının kostüm tasarımını yapmasalar da Natalie Portman'ın final sahnesinde giydiği kostüm dahil olmak üzere birçok ikonik parçaya imza attılar. Mulleavy ikilisinin yönetmenle Portman'ın tavsiyesi üzerine bir araya geldiği de düşünülünce, Portman'ın film için en iyi oyuncu Oscar'ından daha da fazla övgü alması gerektiğini söylemek yanlış olmaz.
F. Scott Fitzgerald'ın aynı isimli kitabından uyarlanan The Great Gatsby, 1920'ler Amerika'sının görkemli yaşamını, partilerini, ilişkilerini ve evlerini ekrana taşıyor; tabii bir de kıyafetlerini! Baz Luhrmann'ın yönetmenliğini yaptığı 2013 yapımı filmin kostüm tasarımcıları arasında Miuccia Prada da var. Başkarakterlerden biri olan Daisy Buchanan'ı kürkler, gösterişli takılar ve ipeklere bürüyen Miuccia Prada, filmin akılda kalıcığını artırmada hiç şüphesiz etkili olmuş.
Aslında 2006 yapımı Marie Antoinette'nin kostümleri hakkında uzun uzun konuşmaya gerek yok; özellikle En İyi Kostüm dalında Akademi Ödülü'ne sahip olduğu düşünüldüğünde. Kirsten Dunst'ın başrolünde yer aldığı Sofia Coppola yapımı film, Fransa tarihine damga vuran Marie Antoinette karakterinin hayatını anlatıyor. Kraliçenin görkemli ayakkabı koleksiyonunun yakın çekimleriyle dolu sahnede ise ünlü tasarımcı Manolo Blahnik'in imzası var.
Kostümler konusunda her zaman iddialı olan Alfred Hitchcock filmleri arasında biri, diğerlerinden ayrılıyor: Tasarım görevini Christian Dior'un aldığı 1950 yapımı Stage Fright. Filmin başrol oyuncusu Marlene Dietrich'in yakın arkadaşı olan Dior, Dietrich'in Hitchcock'tan ricası üzerine filmin kostümleri hazırladı. İyi ki de öyle oldu, 1950 yapımı film Christian Dior'un uzun etekli elbiseleri ve çağdaş dokunuşlara sahip günlük kıyafet tasarımları olmasa kesinlikle biraz eksik kalırdı.
Başroldeki Brigitte Bardot'un şöhret basamaklarını hızla tırmanmasını sağlayan 1956 yapımı And God Created Woman, başkarakterin cazibesini Pierre Balmain imzalı kostümlerle daha da artırıyor. Film için basit olduğu kadar zarif bir yaz görünüşü elde etmeyi hedefleyen Pierre Balmain, hedefi vurmuş; hem de tam 12'den!
Ve Coco Chanel! 1961 Fransa-İtalya ortak yapımı Last Year at Marienbad kostümleri için işe koyulan Chanel, Delphine Seyrig isimli başkarakterin zarif kostümlerine imza attı. Karakterin mini elbiselerden şifon abiyelere uzanan dolabı, aslında odakta olması gereken romantik ilişkisini gölgede bırakacak cinsten.
"Bu öyle özel bir gelinlik ki evliliğe hiç inancı olmayan kadınları bile ağlatır!" Sex and the City hem dizi hem de diziyi takip eden iki filminde moda göndermeleriyle dolup taştı. Sarah Jessica Parker tarafından canlandırılan başkarakter Carrie Bradshaw'un moda tutkusu, sezonlar boyunca birçok modacının ismini ve tasarımlarını ekranlara taşıdı. Ancak yüksek modanın zirveye ulaştığı sahne, kesinlikle birinci filmdeki Vogue çekimi sahnesi. Carrie'nin Dior, Oscar de la
Renta, Carolina Herrera gibi isimlerin tasarımlarına büründükten sonra giydiği Vivienne Westwood imzalı gelinlik, evliliğe hiç inancı olmayan kadınları bile ağlatacak güzellikte.