Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yeşil yapraklı sebzelerden özellikle ıspanakla rokanın A ve C vitamini içeriği yüksek. Ayrıca bitkisel demir içerirler. Üzerlerine bir parça limon sıkmak veya güzel bir salatanın içinde portakal dilimleriyle birleştirmek, sadece tadına etki etmez aynı zamanda içeriğindeki demirin daha kolay emilmesini sağlar.
Balık pişirirken üzerine köri eklemek için artık daha çok sebebiniz var. BMC Kanser’ dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, iki büyük kanser savaşçısı olan DHA (balıkta bulunan sağlıklı bir yağ çeşidi) ve curcumin maddesi (körinin içeriğindeki aktif bileşen), beraber tüketildiğinde etkileri çok daha fazla oluyor.
Yulaf kepeğinin yapısında betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Betaglukan; kolesterolün dengelenmesinde olumlu etkilere sahiptir. Böylece kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcıdır. Elma ise içindeki pektin maddesi ile kötü kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, iyi kolesterol (HDL) oranını yükseltir. Yapılan çalışmalara göre günde 2 adet orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yaklaşık % 16 oranında düşürmektedir. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynaktır.
Kahvaltınızdan başlayarak kalp sağlığınızı desteklemek için; yulaf ezmesi üzerine elmaları küçük parçalar halinde doğrayabilir ve süt ilave edebilirsiniz ya da yulaf, süt ve elma püresini pişirerek üzerine tarçın ilave edip farklı bir kahvaltı da yaratabilirsiniz.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı yapılan çeşitli çalışmalar da faydalı olabileceğini göstermiştir. Diğer bazı laboratuar çalışmaları da curcuminin bazı tümör türlerini engellemeye yardımcı olduğu cilt hastalıkları, mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı korucu etkisinin olabileceğini bildirmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar curcuminin karabiber ile beraber tüketildiğinde bağırsaklarsan emiliminin ve etkisinin yaklaşık 2.000 kat artmakta olduğunu göstermektedir.
Yoğurt, probiyotik içeriği ile bağırsaklara dosttur ve sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler yaşamak ve bunu sürdürmek için prebiyotiklere ihtiyaç duyarlar.
Keten tohumu ise Omega 3 kaynağı olmasının yanı sıra yoğurt ile beraber tüketildiğinde sindirim sistemini düzene sokmaktadır. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Probiyotik yoğurdunuzun üzerine 1 çay kaşığı ekleyebilir ya da meyveli yoğurtlara, keten tohumuyla zenginleştirilmiş müsli ilave edip tüketebilirsiniz.