03 Haziran 2017

Glütenle ilgili Merak Edilen 5 Soru 5 Cevap

YAZI: DİLARA KOÇAK

17-06/02/gluten-2-1496409541.jpg

Fotoğraf: Getty Images Turkey

Gluten son zamanlarda hepimizin çok sık duyduğu ve konuştuğu bir konu. Bende hem sosyal çevremden hem de danışanlarımdan bu konuda çokça soru alıyorum. Özellikle zayıflamak için glüteni hayatından tamamen çıkarması gerektiğini düşünenlerin sayısı arttıkça bu konuda doğru bilinen yanlışların altını bir kez daha çizmek istedim. Sizlere gluten hakkında en çok aldığım soruları ve doğrularını yazdım.

1. Gluten buğday, çavdar ve arpaya sonradan eklenen işlenmiş bir protein midir?

Hayır, glutendeki protein bileşikleri doğal yapıdadır. Başlıca buğday, çavdar ve arpada bulunduğu gibi bazı yulaf türlerinde de bulunur.

2. Gluten içermeyen yiyecekler her zaman daha mı sağlıklıdır?

Glütenle ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi bu, ama cevabı hayır… Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor. İşin aslı, yalnızca glutensiz bir diyete başlamak zayıflamak ve incelmek anlamına gelmiyor. Ne yediğinizin de farkına varmak ve her zaman olduğu gibi dengeli beslenmek gerekiyor çünkü vücudumuzda her şeyin fazlası yağa dönüşüyor.

3. Gluten içermeyen yiyecekler kilo vermenize yardımcı olabilir mi?

Glutensiz beslenmek zayıflamanıza yardımcı olabilir ama bu genel olarak simit, makarna, kraker ve hamur işleri gibi rafine karbonhidratlarla dolu besinlerden uzak durma sonucu gerçekleşir. Tüm bu besinlerden tamamen kaçınmak ve onların yerine sebzeleri, kinoa ve karabuğday gibi sağlıklı ve glutensiz tam tahılları koymak karbonhidrat fazlasını kesecek, lif ve besleyici gıdaların alımı ile enerji alımını sağlayacaktır. Ancak, glutensiz beslenmek bilinçle yapılmadığında kilo alınmasına da sebep olabilir.

4. Buğday içermeyen her şey glutensiz midir?

Glütenin tek kaynağı buğday değildir. Buğday içermeyen ürünler çavdar, arpa ve diğer tahıl çeşitlerini içerebilir ki bu da gluten demektir. Ayrıca yulaf içermeyen ürünler işlem sırasında glutenle temasta bulunabilir. Eğer glutene karşı ciddi bir hassasiyetiniz varsa veya çölyak hastasıysanız gluten içeren şehriye tanelerinin temas ettiği pirinç pilavını yediğinizde bile vücudunuz tepki gösterebilir.

5. Bütün tahıl çeşitleri gluten içerir mi?

Hayır, Mısır, pirinç, kinoa, karabuğday ve bazı yulaf çeşitleri gluten içermez.

 

 

ETİKETLER: SAĞLIK , GLUTEN , DİLARA KOÇAK