10 Ocak 2016

#VogueGurme: Baharatlı Armutlu Alt Üst Kek

YAZI: CLAİRE SAFFİTZ

vogue gurme living

Fotoğraf: Christopher Testani, Vogue Living Turkey

 Kek kalıbı en az 5 santimetre derinliğinde olmalı; karışım pişerken kabaracağı için alçak bir kalıptan taşacaktır. (8 KİŞİLİK)

 

İÇİNDEKİLER

2 çorba kaşığı margarin (kalıbı yağlamak için de bir miktar gerekli)

192 gram un (kalıba serpmek için de bir miktar gerekli)

3 çorba kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
85 gram nar pekmezi (sunum için de bir miktar gerekli)
 

350 gram şeker
4 küçük, olgun armut (700 gram, soyulmuş, uzunlamasına bölünmüş, çekirdeği çıkarılmış)


100 gram tuzsuz, kavrulmuş ceviz

1,5 çorba kaşığı kabartma tozu

Yarım çorba kaşığı karbonat

Çeyrek çorba kaşığı kakule


4 büyük yumurta


1 çorba kaşığı ince rendelenmiş portakal kabuğu


237 ml zeytinyağı

 

NASIL YAPILIR?

Fırını önceden 170 dereceye getirin. Çapı 25 santimetre olan bir kek kalıbını yağlayın ve fırın tepsisine sürün. Kalıbın yanlarını unlayın. Portakal suyunu, nar pekmezini, 50 gram şekeri ve 2 çorba kaşığı margarini orta büyüklükte bir tavanın içinde orta ateşte kaynatın. Şeker eriyip karışım hafifçe seyrelene kadar yaklaşık 4 dakika karıştırın. Armutları, kesik tarafları üste gelecek şekilde yerleştirin ve hiç karıştırmadan, sularını bırakıncaya kadar 3 dakika kadar pişirin. Armutları çevirin ve hafifçe yumuşayana kadar yaklaşık 3 dakika daha pişirin.
 
Soğumaya bırakın, sonra kesik tarafları alta gelecek çekilde hazırladığınız kalıba dizin. Cevizleri ve unu, cevizler parçalanana kadar mutfak robotunda karıştırın. İçine kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve kakuleyi ekleyin. Orta hızdaki mikser yardımıyla yumurtaları, portakal kabuğunu ve kalan şekeri orta ölçekli bir kâsede köpürene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Kuru malzemeleri iki aşamada içine ekleyin. Daha sonra yağı yavaş yavaş dökün. Karışımı armutların üstüne döküp yüzeyini düzleştirin.

Karışımı kek kalıbına döküp kızıl kahverengi bir renk alana kadar 50-60 dakika pişirin. Ortasına sapladığınız bıçak temiz çıktığında kekiniz pişmiş demektir. Nihalenin üstüne aldığınız kalıbın 15-20 dakika boyunca soğumasını bekleyin. Bıçağı kenarlarında gezdirip kalıptan çıkarmaya çalışın. Ters düz ederek servis tabağına alın ve soğumasını bekleyin.
Servis etmeden önce üstüne biraz daha nar pekmezi dökün.

Not: Kek bir gün önceden pişirilebilir. Sıkıca sarıp oda sıcaklığında bekletin.

 

ETİKETLER: VOGUE GURME , VOGUE LİVİNG , ARMUTLU KEK , VOGUEGURME , GURME , VOGUEİNSTAGRAM