İzmir'in Seferihisar ilçesinde 6,6 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardından olası depremlere karşı alınacak tedbirleri ve deprem çantasında olması gerekenleri sizler için araştırdık.
AFAD’ın (T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) yaptığı açıklama doğrultusunda deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Peki, evde ya da işyerinde kolay ulaşabilecek bir noktada saklanması gereken bu çantanın içerisinde neler olmalı?
GIDA
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) ile her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu.
ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİ
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
GİYECEKLER
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
HİJYEN MALZEMELERİ
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
DİĞER MALZEMELER
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
Deprem çantasına ek olarak akıllı telefonlarınızda bulunması gereken ve acil durumlar da iletişim kurmanızı sağlayacak en iyi mobil uygulamaları ise şu şekildedir:
Whistle: Yüksek sesli siren sesi çıkarıyor ve flaşı açıp kapatarak yardım istemenize yardımcı oluyor.
Bridgefy & Firechat: Şebeke sinyali ve kablosuz ağ sistemi bulunmayan ortamlarda Bluetooth aracılığıyla iletişim kurmanızı sağlıyor.
Voxer: İnternet bağlantısı üzerinden akıllı telefonlarınızı telsize çevirerek etrafınızdaki kişilerle iletişim kurmanızı sağlıyor.
Akut Güvendeyim: Telefon hatlarını meşgul etmeden tek bir tuşla ailenize ve sevdiklerinize güvende olduğunuzu bildirmenize yardımcı oluyor.
112 Acil Yardım Butonu: Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bu uygulama bulunduğumuz konuma ambülans çağırmanıza yardımcı oluyor.
First Aid-Ifrc: Acil durumlarda ihtiyacınız olan ilk yardım tekniklerine dair ipuçları veriyor.
ETİKETLER: DEPREM , ACİL DURUM