13 Mayıs 2017

İnflamasyonu Azaltmanın 10 Yolu

YAZI: DİLARA KOÇAK

inflamasyon

Fotoğraf: Joanne Chen, Vogue, April 2000

İnflamasyonun nasıl azaltılabileceğini anlatmadan önce inflamasyonun ne olduğunu bir kez daha hatırlayalım istedim. 

İnflamasyon, aslında vücudumuzun bir sorun olduğunu ve tehlikede olduğunu anlatma biçimidir. Vücudun kendisini enfeksiyon, hastalık veya yaralanmadan korumak için verdiği bir tepkidir. Stres, sağlıksız beslenme, egzersizin azalması gibi birçok faktör inflamasyona  sebep olabiliyor.

Akut (kısa süreli) inflamasyonun klasik bulguları kızarıklık, ağrı, ısı ve şişme gibi tepkilerdir. Fakat kronik (uzun süreli) inflamasyon genellikle sessizdir ve kızarıklık, ağrı, ödem gibi gözle görülür herhangi bir belirti vermeden de ilerleyebilir. Uzun süren inflamasyon şeker hastalığı, kalp hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığa sebep olabilir.

İnflamasyou azaltmak için 10 öneri: 

- Çilek, ahududu, böğürtlen, üzüm, kiraz, ananas gibi taze meyvelerden her gün en az 3 porsiyon tüketin

- Haftada en az 2 kez Omega-3 içeren yağlı balıklara sofranızda yer verin

- Brokoli, mantar, domates, avokado gibi taze sebzeleri tüketin

- Her gün en az 2- 2.5 litre su içmeye özen gösterin

- Yeşil çay inflamasyonun azalmasına yardımcı olur, günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz

- Kırmızı biber, zerdeçal gibi baharatların gücünden faydalanın

- Tam tane içeren tahılları tüketmeyi ihmal etmeyin

- Basit şekerden ve basit şeker içeren yiyecek/içeceklerden uzak durun

- Ekstra aldığınız tuz miktarını sınırlamaya çalışın

- Aşırı yağlı besinler tüketmemeye özen gösterin.

ETİKETLER: SAĞLIK , DİLARA KOÇAK